Στο ΣτΕ η υπόθεση για το έργο της Απολλωνίας – Τι υποστηρίζουν στη δημόσια καταγγελία τους ιδιοκτήτες που είναι σε δικαστική διαμάχη με τη ΔΕΥΑΜ

Έστειλαν εξώδικο και ζητούν να μην ξεκινήσει το έργο μέχρι να αποφανθεί το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας-

Petite Perle 300×250

Με δημόσια καταγγελία – επιστολή διαμαρτυρίας οι ιδιοκτήτες επί της οδού Απολλωνίας εκεί που από όπου προβλέπεται να περάσει ο αγωγός που θα συνδέσει το δίκτυο που υπάρχει στην οδό Απολλωνίας με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής της Αμμουδάρας, παίρνουν θέση στο θέμα, δηλώνοντας ότι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διαμάχη καλά κρατεί με την τελευταία εξέλιξη μέσα Σεπτεμβρίου να είναι υπέρ της ΔΕΥΑΜ, αφού το πρωτοδικείο απέρριψε την προσωρινή διαταγή που είχε κατατεθεί εναντίον του έργου.
Συγκεκριμένα το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει ιδιοκτήτης ακινήτου από όπου προβλέπεται να περάσει ο αγωγός που θα συνδέσει το δίκτυο που υπάρχει στην οδό Απολλωνίας με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής της Αμμουδάρας.

Είχε προηγηθεί από το  Ειρηνοδικείο Ηρακλείου η έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που επιτρέπει τη διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο τόσο του έργου της αποχέτευσης αλλά κυρίως τη διέλευση μεγαλύτερου αγωγού παροχέτευσης των όμβριων υδάτων ο οποίος πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση που παρατηρείται ειδικά τους χειμερινούς μήνες με τις βροχοπτώσεις.

Τότε ο Δήμος Μαλεβιζίου με επίσημη ανακοίνωσε δήλωνε ότι "μπαίνει τέλος στην ομηρία των κατοίκων της οδού Απολλωνίας – Με δικαστική απόφαση ξεκινούν τα έργα σύνδεσης της περιοχής με το δίκτυο αποχέτευσης της Αμμουδάρας».

Η δικαστική διαμάχη όμως φαίνεται ότι δεν τελείωσε.
Η ΔΕΥΑΜ επανήλθε με αγωγή κατά των ιδιοκτητών την ώρα που οι ίδιοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Δια μέσου του πληρεξούσιου δικηγόρου, εστάλη και εξώδικο προς τη ΔΕΑΥΜ, που την καλεί να μην προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ επί του θέματος.

Στη δημόσια καταγγελία και στο εξώδικο ειδικά για το θέμα του ΣτΕ μεταξύ άλλων αναφέρουν :

«Όπως έχουμε ήδη γνωστοποιήσει στη ΔΕΥΑΜ, έχουμε ήδη αποταθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο για να κρίνει επί τέτοιας φύσεως θέματα δημοσίων έργων, με αίτημα προσωρινής διαταγής επί του οποίου έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις τους ώστε να αποφανθεί το ΣτΕ εντός ολίγων ημερών.
Παρ' ολ' αυτά, εξακολουθούμε να δεχόμαστε πιέσεις και απειλές ότι πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα στην εκτέλεση του έργου, παρά τη νομική υποχρέωση που υπέχουν να αναμείνουν την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γεγονός το οποίο μας κινεί ακόμη περισσότερο τις υποψίες και μας επιβεβαιώνει ότι μόνο τυχαία δεν είναι αυτή η ξαφνική βιασύνη και εμμονή τους να εκτελέσουν ένα έργο, το οποίο δεν είχε γίνει για δεκαετίες!
Προς τούτο, κοινοποιήσαμε σε περισσότερους εμπλεκόμενους φορείς εξώδικο, στο οποίο γίνεται ευθεία μνεία της παραπάνω νομικής υποχρέωσης, προκειμένου να μην απωλεσθεί το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμά μας για την παροχή προσωρινής έννομης προστασίας, το οποίο εξώδικο έχει επιλέξει ως εξής:

«ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

1. Του , κατοίκου Αμμουδάρας Γαζιού (οδός Απολλωνίας αρ. 32), Δήμου Μαλεβιζίου, Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, με Α.Φ.Μ. της Δ.Ο.Y. Ηρακλείου.
2. Της , κατοίκου Αμμουδάρας Γαζίου (οδός Ευρώπης αρ. 36), Δήμου Μαλεβιζίου, ΓΙΕ. Ηρακλείου Κρήτης, με Α.Φ.Μ. της Δ.Ο.Y. Ηρακλείου,

ΠΡΟΣ
Την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μαλεβιζίου (ΔΕΥΑΜ), η οποία εδρεύει στο Γάζι του Δήμου Μαλεβιζίου, Π.Ε, Ηρακλείου Κρήτης, νόμιμα εκπροσωπούμενης, με Α.Φ.Μ. 998635192 της ΔOY Ηρακλείου.

Έχουμε ασκήσει ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας κατά των παρακάτω πράξεων Αίτηση Ακύρωσης, με γενικό αριθμό κατάθεσης Ε2141/2023, καθώς και Αίτηση Αναστολής, η οποία εμπεριέχει αίτημα έκδοσης Προσωρινής Διαταγής, η οποία έχει λάβει γενικό αριθμό κατάθεσης ΕΔ214/2023 αντίγραφο της οποίας καθώς αποδεικτικό κατάθεσης αυτής σας επισυνάπτουμε με την παρούσα , συγκεκριμένα έχουμε προσβάλλει τις παρακάτω αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σας :
1. Την υπ' αρ 240/03-10-2023 απόφαση του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μαλεβιζίου (ΔΕΥΑΜ), με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του τμήματος της μελέτης υπ' αριθμ. 18/2020 με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΟΚΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΑΖΙΟΥ».
2. Την υπ' αρ 67/19-04-2022 απόφαση του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μαλεβιζίου (ΔΕΥΑΜ), με την οποία ανατίθεται στο Νομικό Σύμβουλο της ΔΕΥΑΜ η εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής δουλείας, διέλευσης του αγωγού ακαθάρτων στις οδούς Απολλωνίας και Ευρώπης της Κοινότητας Γαζίου, μήκους 68 μέτρων, από την πόρτα του προαύλιου χώρου του ξενοδοχείου ΑUSTRALIA χωρίς την καταστροφή τμήματος του τοιχίου, όπως περιγράφεται στο Σχέδιο 2α: «Οριζοντιογραφία αγωγού αποχέτευσης οδού Απολλωνίας πρόταση 1», κλίμακας 1:500, της Δ.Ε.Υ.Α.Μ

Επειδή, όπως το άρθρο 52 του Π.Δ. 18/1989 ορίζει στην παράγραφο 5 , όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει σήμερα , όταν κατατεθεί αίτηση αναστολής εκτελέσεως ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου , ο πρόεδρος του αρμοδίου Τμήματος μπορεί να εκδώσει προσωρινή διαταγή αναστολής εκτελέσεως της προσβαλλόμενης πράξεως , η οποία ισχύει μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της κατατεθείσης αιτήσεως. Κατά την έννοια της διατάξεως αυτής , ερμηνευομένης εν όψει της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Συντάγματος , με την οποία κατοχυρώνεται και η προσωρινή δικαστική προστασία έναντι των εκτελεστών πράξεων της Διοικήσεως (πρβλ. ΕΑ 569/2004 , 158/2004 , 956/2003 , 97/2000 , 718/1993 κ.α.) , η Διοίκηση οφείλει να απόσχει από κάθε ενέργεια , η οποία θα ήταν ικανή να ματαιώσει την επιδιωκόμενη από τον αιτούντα παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας (πρβλ. ΣΕ 834,342/2005 , 719/2003, 64/1995) μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση επί της αιτούμενης Προσωρινής Διαταγής.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να απόσχετε από οποιαδήποτε πράξη , όπως ΟΠΟΙΑΔΉΠΟΤΕ ΕΝΈΡΓΕΙΑ που θα έχει ως σκοπό την υλοποίηση του σχεδιαζόμενου έργου ή οποιαδήποτε άλλη σχετική πράξη, που θα είχε ως αποτέλεσμα την παγίωση της δημιουργηθείσας παράνομης κατάστασης ή την δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος μας, πριν αποφανθεί το αρμόδιο ΣΤ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το αίτημα μας για έκδοση Προσωρινής Διαταγής αναστολής εκτελέσεως.

Επειδή τυχόν αντίθετη στάση από πλευρά σας θα είναι κατάφωρα παράνομη , θα δείχνει περιφρόνηση προς το θεσμό της συνταγματικά κατοχυρωμένης προσωρινής δικαστικής προστασίας και θα δημιουργεί προσωπικές ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες τόσο για εσάς όσο και για τους δημόσιους λειτουργούς που θα εκτελέσουν τις εντολές σας καθώς και αξιώσεις για αποζημίωση μας τόσο από την ΔΕΥΑΜ όσο και από τους παρανομούντες προσωπικά.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Να μην προχωρήσετε σε οποιαδήποτε υλική ή νομική ενέργεια που θα έχει ως σκοπό την υλοποίηση της μελέτης υπ' αριθμ. 18/2020 με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΟΚΑΜΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΑΖΙΟΥ» όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ' αρ 240/03-10-2023 απόφαση του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μαλεβιζίου (ΔΕΥΑΜ), και συγκεκριμένα να μην προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια για την διέλευση του σχεδιαζόμενου αγωγού από την ιδιοκτησία μας μέχρι την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο για την χορήγηση ή μη Προσωρινής Διαταγής αναστολής εκτελέσεως των αποφάσεων αυτών.

Σε αντίθετη περίπτωση καθιστούμε προσωπικά υπευθύνους τους δημοσίους λειτουργούς που θα προχωρήσουν στην εκτέλεση των ανωτέρω αποφάσεων , ή δεν θα την αποτρέψουν, και θα επιδιώξουμε τον ποινικό και πειθαρχικό τους έλεγχο καθώς και καταβολή αποζημίωσης από τους ίδιους και τους φορείς που εκπροσωπούν.

Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στον κ Περιφερειάρχη Κρήτης καθώς και στον κ Προϊστάμενο Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Περιφέρειας Κρήτης προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες ,καλούμενος συγχρόνως κατά τα ανωτέρω να αντιγράψει ολόκληρο το περιεχόμενο της παρούσης στην έκθεση επίδοσης.

Ηράκλειο, 20/10/2023
Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος »

Και συνεχίζουν στην καταγγελία: "Γιατί αφού θεωρούν ότι τα έχουν κάνει όλα νόμιμα και δεν έχουν να ανησυχούν για κάτι, δεν υποβάλλονται και στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας;
Στην προκλητική αυτή και παράνομη συμπεριφορά τους, δηλώνουμε δημόσια ότι δεν θα μείνουμε θεατές, αλλά θα υποβάλλουμε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, αλλά και καταγγελίες προς κάθε αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό, αρχής γενόμενης από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να ελεγχθεί η εμπλοκή οποιουδήποτε τρίτου παράγοντα στην υπόθεση, αλλά και ο λόγος που αντί να γίνει το έργο από τα ακίνητα που είχε προβλεφθεί, αποφασίστηκε να γίνει τόσο απρόβλεπτα και ξαφνικά σε βάρος μας.
Δεν θα σταματήσουμε να αναζητούμε τη διαφάνεια, την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη, ακόμη και αν χρειαστεί να πέσουμε πάνω στα μηχανήματά τους για να σταματήσουμε τις παρανομίες τους.
Με την επιφύλαξη ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ μας
Ένας από τους – όχι και τόσο ισότιμους δημότες – ιδιοκτήτες της οδού Απολλωνίας". .

 

Οι ιδιοκτήτες διαφωνούν με την έλευση του αγωγού από τις περιουσίες τους, δηλώνοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί και ότι τα σχέδια της ΔΕΥΑΜ άλλαξαν αιφνιδιαστικά.

 

Στην επίσημη καταγγελία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Περί τα τέλη Ιουλίου ξεκίνησε ο «Γολγοθάς» μας, όταν η Δ.Ε.Υ.Α. Μαλεβιζίου άσκησε σε βάρος μας Ασφαλιστικά Μέτρα ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου, με αίτημα να της επιτραπεί να προβεί στην τοποθέτηση εντός της περιουσίας μας αγωγών ομβρίων, όσο και αποχέτευσης για την σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου της οδού Απολλωνίας με την οδό Ευρώπης.

Όλα αυτά, ενώ για την συγκεκριμένη περίπτωση και με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η όδευση των εν λόγω αγωγών ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ διαμέσου των ακινήτων ιδιοκτησίας μας, αλλά μέσω δύο παρακείμενων ιδιοκτησιών (στο τέρμα της Απολλωνίας), με βάση σχετική μελέτη του μηνός ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, της ίδιας της Δ.Ε.Υ.Α ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ!

Τις προθέσεις τους να αλλάξουν αυτή τη μελέτη (χωρίς κάποια αιτιολογία), οι εκπρόσωποι του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ, είχαν εκφράσει ήδη λίγους μήνες πριν αρχικώς με προφορικές οχλήσεις, μετερχόμενοι ακόμη και αθέμιτες πρακτικές, υποκινώντας ομάδες περιοίκων να ασκήσουν πίεση σ' εμάς και την οικογένειά μας επειδή δεν συναινούμε….

…..Όλα αυτά βέβαια, έπραξαν χωρίς καν να έχει δημοσιευτεί νεότερη μελέτη που θα δικαιολογούσε να γίνει το έργο μέσα από τις ιδιοκτησίες μας, το οποίο έγινε μόλις 4 μέρες πριν τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, την ίδια δε ημέρα μας έστειλαν την Αστυνομία (!) και λοιπούς παρατρεχάμενους, και μάλιστα καταμεσής της προεκλογικής περιόδου οπότε απαγορεύεται η αναγκαστική εκτέλεση, οι οποίοι με προπηλακισμούς και τσαμπουκάδες μας απειλούσαν ότι αν δεν αφήσουμε να γίνει το έργο θα καταλήξουμε όλοι στο αυτόφωρο!…….».

 

"Η ΔΕΥΑΜ θα κινηθεί με βάση τη νόμιμη οδό για την έναρξη του έργου" δηλώνουν από την πλευρά τους τα στελέχη της ΔΕΥΑΜ.

Ως προς την αλλαγή των  αρχικών σχεδίων δηλώνουν ότι προέκυψαν "σοβαροί τεχνικοί λόγοι".

Εδώ η  τελευταία απόφαση του Δ. Σ της ΔΕΥΑΜ.

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ