Νίκος Αντωνακάκης: Λαθρεμπόριο και στο λάδι ;;

Petite Perle 300×250

Είναι παραλογισμός και ασυδοσία αυτό που ζούμε σήμερα να είμαστε η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως και το λάδι να πουλιέται το λίτρο όσο το μισό ημερομίσθιο ενός εργαζόμενου.
Πιο συγκεκριμένα 3-5€ το κιλό πουλούσαν λιανική πέρσι οι ελαιοτριβείς ενώ πριν από τρεις μήνες πουλούσαν λιανική το περσινό λάδι 8,50€ το κιλό χωρίς απόδειξη,10€ με απόδειξη.
Είναι σαν τη τιμή της βενζίνης των διυλιστηρίων. Η τιμή ανεβαίνει αυτόματα με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, χωρίς να έχει αγοραστεί νέα ποσότητα προκαλώντας την απορία πως ανέβασαν τις τιμές χωρίς νέα τιμολόγια αλλά και εύλογα ερωτηματικά γιατί δεν πιάνουν πιο εντατική δουλειά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Χώρας.

Την ίδια ώρα, στο Ντουμπάι των Εμιράτων, εκεί που δεν παράγουν ελαιόλαδο αλλά πετρέλαιο, το λίτρο του πρασίνου χρυσού πουλιέται στα 9 ευρώ, ενώ μπορείς να το βρεις και με 5,1 το λίτρο σε προσφορά!!!
Επειδή πολλοί έχετε φίλους που έχουν μεταναστεύσει εκεί, μπορείτε να τους ρωτήσετε, τι μισθούς παίρνουν, και μετά να κλάψετε όσο μπορείτε…

Οι δικαιολογίες για όλο αυτό, πολλές και φθηνές, απευθυνόμενες μόνο σε άτομα που δεν σκέφτονται,  αλλά αφομοιώνουν ότι τους πλασάρουν επιβεβαιώνοντας  την λαϊκη φράση : " τρεις  το  λάδι, τρείς  το  ξύδι, έξι  το  λαδόξιδο"

Πραγματικά όμως δεν ξέρω γιατί έχει πιάσει ταραχή και κρύος ιδρώτας τους καταναλωτές ?
Για κάτι που έχει υποκατάστατα.
Μια χαρά μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα, με ηλιέλαιο,  πυρηνέλαιο.
Αν θέλουμε για την σαλατούλα, μπορούμε να προμηθευτούμε την ανάλογη ποσότητα από παραγωγό, σε τιμή μέχρι 7,5 ευρώ, αν βρούμε. Τουλάχιστον εκεί τα  λεφτά θα πιάσουν τόπο, για να μπορέσουν να παράγουν οι άνθρωποι και του χρόνου.

Δεν θα πάθουμε κάτι αν κάνουμε εμπάργκο για μερικούς μήνες, σε ένα προϊόν, που κάποιοι θέλουν να αισχροκερδούν. Οι λαδέμποροι μας έχουν ανάγκη.

Να ανησυχούμε όλοι για το ηλεκτρικό ρεύμα, που δεν έχει υποκατάστατο και οι τιμές του καθορίζονται από ένα ΚΑΡΤΕΛ.
Δυστυχώς οι τιμές του πάλι τραβάνε την ανηφόρα και ελπίζουμε να μην κοπούν και οι επιδοτήσεις από το 2024.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ