Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας μετά από έρευνα για διαφθορά

Petite Perle 300×250

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με τις εξελίξεις στη χώρα να είναι καταιγιστικές μετά και την έναρξη έρευνας για σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Αντόνιο Κόστα υπέβαλε την παραίτησή του, ύστερα και από την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του εισαγγελέα, ερευνάται εμπλοκή και του ίδιου στο σκάνδαλο. 

 

Ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα πολιτικός, ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015.

Συνελήφθη ο προσωπάρχης του Αντόνιο Κόστα

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι αρχές συνέλαβαν τον προσωπάρχη του και κατονόμασαν έναν από τους υπουργούς του ως ύποπτο στην έρευνα που διενεργείται για φερόμενη διαφθορά σε συμφωνίες λιθίου και υδρογόνου.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει, με ενθουσιασμό, πολυάριθμα σχέδια για την εξόρυξη λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για την εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, αλλά τα σχέδια αυτά έχουν προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση λόγω των λίγων στοιχείων που παρέχονται αλλά και της δυσανάλογης περιβαλλοντικής ζημίας που αναμένεται από τις εργασίες.

Το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της έρευνας συνελήφθησαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο Βίκτορ Εσκαρία, επικεφαλής του προσωπικού του Κόστα, κι ένας σύμβουλος επιχειρήσεων. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατονόμασαν τον σύμβουλο επιχειρήσεων ως Ντιόγκο Λασέρντα Μασάδο, φίλο του Πορτογάλου πρωθυπουργού.

Πρόκειται για το τελευταίο από τα σκάνδαλα που αντιμετωπίζει ο Κόστα, μετά τη διαμάχη γύρω από την κρατική αεροπορική εταιρεία TAP.

Ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία», Ρουί Ρότσα, ζήτησε την παραίτηση του Κόστα, μετά τη γνωστοποίηση των εξελίξεων γύρω από την έρευνα. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί (…) η χώρα είναι βυθισμένη στη διαφθορά, τη σήψη και την οικογενειοκρατία. Ο πρωθυπουργός έχει σύρει τη χώρα σε τέλμα» επεσήμανε, ειδικότερα.

πηγή: www.reader.gr

 

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ