Μόνιμη απειλή τα ρέματα- Πολιτική προστασία χωρίς γενναίες χρηματοδοτήσεις δε γίνεται

Petite Perle 300×250

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

 

«Πολιτική Προστασία με παχιά λόγια δε γίνεται. Εκτός από τις αρμοδιότητες χρειάζονται και πόροι», είπε στη Φωνή του Μαλεβιζίου o περιφερειακός σύμβουλος, Εντεταλμένος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Λεονταράκης.

Η Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης έχει προχωρήσει στην χαρτογράφηση των επικίνδυνων ρεμάτων στην αναλυτική της έκθεση για την εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.
Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, τα ρέματα που είναι επικίνδυνα τα γνωρίζουν όλοι.

Τα κενά βρίσκονται στο προλαμβάνειν.

Ο καθορισμός των ρεμάτων που είναι ευθύνη της Περιφέρειας γίνεται με μηδέν πόρους από το κράτος και οι εργολαβίες καλύπτονται από ιδίους πόρους.
«Για να γίνουν ένας καθαρισμός όπως πρέπει μόνο σε ένα σημείο, ας φέρουμε ένα παράδειγμα, το Γιόφυρο, χρειάζεται όλος ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας», σημείωσε με νόημα ο κ. Λεονταράκης, που δεν κρύβει την ανησυχία του.
«Μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων, υπάρχει άριστη συνεργασία και συνεννόηση. Κανείς δεν εφησυχάζει. Αλλά καμία ενέργεια δεν είναι αρκετή στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, αν αυτή δεν στηρίζεται από το κράτος», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Τα μόνο χρήματα που δίνονται από το κράτος για Πολιτική Προστασία είναι προς τους Δήμους.
Οι πόροι που διατίθενται είναι ελάχιστοι ενώ η κατανομή τους γίνεται με βάση τον πληθυσμό και όχι την επικινδυνότητα.
Τα κονδύλια που διατέθηκαν φέτος στον δήμο Μαλεβιζίου είναι ύψους περίπου 40.000 ευρώ. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του Μαλεβιζίου το ιδανικό ποσό θα ήταν από 80.000- 110.000 ευρώ σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Γιώργο Πετούση.
Στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων δεν είναι μόνο οι καθαρισμοί των φρεατίων και οι αποκατάσταση των σχαρών για την δίοδο των ομβριών υδάτων, αλλά και οι εκχιονισμοί.
Από φέτος στην αρμοδιότητα του Δήμου, είναι και το νέο οδικό δίκτυο Στρούμπουλας- Αστυράκι.
Υπό αυτή την πραγματικότητα η Πολιτική Προστασία κινείται στην κατεύθυνση «κατά ιεράρχηση και στο μέτρο του δυνατού».
Η μόνη θετική εξέλιξη ως προς το θέμα των ρεμάτων είναι ότι επιτέλους ολοκληρώνεται το έργο της οριοθέτησης των ποταμών και των ρεμάτων της Π.Ε Ηρακλείου, μια υπόθεση που αφορά στο Μαλεβίζι.

Οι πληγές του Μαλεβιζίου

Υπό αυτή την πραγματικότητα η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, κατέγραψε τα επικίνδυνα ρέματα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου με το σχετικό έγγραφο να αποστέλλεται αρχές Οκτωβρίου προς τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς, αυτοδιοικητικούς φορείς και υπηρεσίες, στις κατά τόπους στρατιωτικές Μονάδες και στις τοπικές διοικήσεις των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στο σύνολό τους είναι 41 με τα οκτώ εξ αυτών να είναι στα διοικητικά όρια του Μαλεβιζίου, που γειτνιάζει και με τα επικίνδυνα ρέματα του Ηρακλείου.
Τα κυριότερα ρέματα που παρουσιάζουν κίνδυνο πλημμυρικών ροών, ακριβείς πληροφορίες και παρατηρήσεις είναι στις περιοχές που ήδη γνωρίζουμε και έχουμε θρηνήσει και θύματα στην περιοχή ή έχουμε δει να καταστρέφονται περιουσίες ακόμα και όχι σε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Πρόκειται για την Αγία Πελαγία, τη Λυγαριά, το Παλαιόκαστρο, την Παντάνασσα, το Φόδελε.
Σε όλες τις περιοχές που είναι στο κόκκινο είναι έντονη η ανθρώπινη παρέμβαση, όχι μόνο με την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και με έργα, όπως αυτά που προγραμματίζονται στον νέο ΒΟΑΚ και μας αφορούν άμεσα.

 

Για το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Κρήτης, νέα παρέμβαση έκανε ξανά το ΤΕΕ/ΤΑΚ που  θέτει ως λύση τη δημιουργία των φραγμάτων ανάσχεσης .

*Πρώτη δημοσίευση Φωνή του Μαλεβιζίου 2 Νοεμβρίου

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ