Αληθινά τα μηνύματα του ΕΛΓΑ που ζητούν χρήματα – Κίνδυνος για αποζημιώσεις

Τι δηλώνει ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο Νίκος Δασκαλάκης

Petite Perle 300×250

Προσοχή δεν πρόκειται για  απάτη! Τα μηνύματα SMS που έφτασαν στα κινητά τηλέφωνα των αγροτών και της ΠΕ Ηρακλείου για πληρωμή εισφορών στον ΕΛΓΑ κάθε άλλο παρά απάτη είναι.
Λανθασμένα ορισμένοι έσπευσαν να υποστηρίξουν πως τα εν λόγω μηνύματα είναι προϊόν απάτης, προκαλώντας σύγχυση στον αγροτικό κόσμο.
Η λανθασμένη πληροφόρηση για την υποτιθέμενη απάτη ήταν μάλιστα αφορμή για να "σπάσει" το τηλεφωνικό κέντρο στο τοπικό ΕΛΓΑ, με πολλούς αγρότες να ζητούν επίσημη ενημέρωση από την υπηρεσία. Το ζητούμενο για όσους έγιναν αποδέκτες του μηνύματος ήταν αν πρόκειται για πραγματική οφειλή ή αν επιτήδειοι βρήκαν τρόπο για να τους εξαπατήσουν και να αποσπάσουν μικρά και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.
Η επίσημη πληροφόρηση που έρχεται από τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο κ. Νίκο Δασκαλάκη ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο, υπογραμμίζοντας στην "Φωνή του Μαλεβιζίου" πως πρόκειται για προσωπικά μηνύματα που εστάλησαν από την κεντρική υπηρεσία και αφορούν στους οφειλέτες αγρότες που έχουν εκκρεμότητα στην πληρωμή της εισφοράς τους στον Ασφαλιστικό Οργανισμό για την περσινή χρονιά, δηλαδή το 2022.
Ο ίδιος σημειώνει, πως πρόκειται ουσιαστικά για μηνύματα υπενθύμισης για την πληρωμή των εισφορών. Στο μήνυμα για παράδειγμα αναγράφεται το ποσό της οφειλή εισφοράς στον ΕΛΓΑ για το 2022, τα αρχικά ψηφία του ΑΦΜ, όπως και τα αρχικά γράμματα του ονοματεπωνύμου του υπόχρεου αγρότη, καθώς επίσης και η τελική ημερομηνία για την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού που ορίζεται στις
30/11/2023. Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ αποδέκτες τέτοιων μηνυμάτων έγιναν χιλιάδες αγρότες σε όλη την χώρα πλην των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας που είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από την θεομηνία που έπληξε την περιοχή.
Σημειώνεται πως στην πλειοψηφία τους οι αγρότες, κατά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους κάθε καλοκαίρι, εκχωρούν το δικαίωμα στον ΕΛΓΑ να εισπράττει την εισφορά για την ασφαλιστική κάλυψη των αγροτικών καλλιεργειών και του ζωϊκού κεφαλαίου από το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης που λαμβάνουν το φθινόπωρο (προκαταβολή Ενιαίας Ενίσχυσης Δικαιωμάτων) και κοντά στις γιορτές με την πίστωση του ποσού εξόφλησης της επιδότησης.
Οι παραπάνω αγρότες που έλαβαν τα εν λόγω μηνύματα από τον ΕΛΓΑ, είτε δεν έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα στον Ασφαλιστικό Οργανισμό, είτε αν το έχουν πράξει, ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί για διάφορους λόγους να εισπράξει την εισφορά. Πρόκειται πιθανότατα για παραγωγούς που αμέλησαν να πληρώσουν τις εισφορές τους ή άλλους που δεν το έκαναν λόγω μειωμένου εισοδήματος. Ιδιαίτερα την φετινή χρονιά με τις "κουτσουρεμένες" επιδοτήσεις, το ενδεχόμενο να μην έμειναν χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών από τις συνεχείς "αφαιμάξεις" λόγω των διαφόρων κρατήσεων, είναι πολύ πιθανό.
Ενδεχομένως βέβαια, όπως λέει στην "Φωνή του Μαλεβιζίου" ο κ. Δασκαλάκης, πολλοί αγρότες έσπευσαν να κάνουν ανάληψη του συνόλου της επιδότησης, μόλις πιστώθηκαν οι λογαριασμοί τους υπό το φόβο αυτή να κάνει φτερά.
Υπογραμμίζεται ωστόσο πως όσοι από τους υπόχρεους αγρότες δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα στις εισφορές που τους αναλογούν μέχρι τις 30/11/2023 και βρίσκονται στα πορίσματα αποζημιώσεων του 2022 θα χάσουν τις εγκεκριμένες αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Το ποσό της εισφοράς βέβαια θα αναγκαστούν να το πληρώσουν, καθώς πλέον βάση της προβλεπόμενης νομοθεσίας, από τον ΕΛΓΑ αυτό θα είναι απαιτητό μέσω των ΔΟΥ.

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ