Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισλανδία υπαρκτοί φόβοι για έκρηξη ηφαιστείου

Petite Perle 300×250

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην Ισλανδία, μετά τις αλλεπάλληλες δονήσεις που προκάλεσαν φόβους για έκρηξη ηφαιστείου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι αρχές έδωσαν εντολή σε χιλιάδες κατοίκους της νοτιοδυτικής πόλης Γκρίνταβικ να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους και έκλεισαν την τουριστική ατραξιόν Blue Lagoon.

Έκρηξη ηφαιστείου κοντά στο Ρέικιαβικ | in.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή γύρω από το βουνό Thorbjorn στη χερσόνησο Reykjanes ταρακουνιέται από εκατοντάδες μικρούς σεισμούς κάθε μέρα, για περισσότερες από δύο εβδομάδες λόγω της συσσώρευσης ηφαιστειακού μάγματος (λιωμένου πετρώματος) περίπου τρία μίλια 5 χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος.

Ισλανδία: Ανύψωση εδάφους

Να σημειωθεί ότι το έδαφος στην περιοχή έχει ανυψωθεί κατά 9 εκατοστά από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (IMO). Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση για οποιαδήποτε ένδειξη ότι η σεισμική δραστηριότητα πλησιάζει στην επιφάνεια.

Να σημειωθεί ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ισλανδία προειδοποίησε για αυξημένα σημάδια ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η Ισλανδία έχει 33 ενεργά ηφαίστεια, τον υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη. Από το 2021, σημειώνεται μια έκρηξη σχεδόν κάθε 12 μήνες και η τελευταία έλαβε χώρα τον Ιούλιο, στα νότια της πρωτεύουσας της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ.

 

πηγή: www.reader.gr

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ