Ποιά τρόφιμα που θα εξαφανιστούν τα επόμενα 100 χρόνια

Petite Perle 300×250

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τα φαγητά που μπορεί να εξαφανιστούν από τα πιάτα μας μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Άσχημα νέα και για τους γλυκατζήδες, καθώς η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί από τη διατροφή μας. Τα κακαόδεντρα είναι δύσκολο να φυτρώσουν σε σχέση με τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, βάσει έρευνας του LNER, όπως αναφέρει η Daily Star.

Ο Ρόμπιν Φέγκεν σχολιάζει: «Το 2123, μια πληθώρα παραγόντων αναμένεται να οδηγήσει στην εξαφάνιση ορισμένων τροφών. Ενώ τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορεί να γίνουν σπανιότερα λόγω αυστηρών περιορισμών ώστε να προστατευθεί η βιοποικιλότητα στους ωκεανούς, το κοτόπουλο, το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας θα αντιμετωπίσουν περιορισμένη ζήτηση καθώς οι κοινωνίες θα στρέφονται προς φυτικές εναλλακτικές, ώστε να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή και να προστατευθεί η ζωή των ζώων αυτών».

«Την ίδια στιγμή, το αβοκάντο μπορεί να γίνει πολύ ακριβό, λόγω περιορισμένων γεωργικών προμηθειών, κάνοντάς το μη ευρέως προσβάσιμο. Επιπρόσθετα, η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επηρεάσει την καλλιέργεια του αβοκάντο και της σοκολάτας, κάνοντάς τα σπανιότερα. Επομένως, οι αλλαγές στις τάσεις των άμεσα διαθέσιμων τροφών, οι βελτιώσεις στις μεθόδους καλλιέργειας και οι πιο συνειδητές επιλογές στο τι τρώμε, θα επηρεάσουν τις τροφικές μας επιλογές ως το 2123».

Οι 10 κορυφαίες τροφές που κινδυνεύουν με εξαφάνιση ως το 2123:

Θαλασσινά/ψαροκροκέτες (36%): Σύντομα εναλλακτικές που βασίζονται στα φύκια και προϊόντα που παρασκευάζονται εργαστηριακά θα γίνουν διαθέσιμα. Θα είναι επιλογές που είναι βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Κοτομπουκιές (32%): Τα προϊόντα με βάση τη σόγια ή τα μπιζέλια, τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, ενδέχεται να καταλάβουν τα ράφια των σουπερμάρκετ, ως επιλογές φιλικές προς τα ζώα και το περιβάλλον.

Μοσχαρίσιο κρέας (30%): Όπως φαίνεται αυτήν τη στιγμή, τα φυτικά μπιφτέκια, οι μανιταρόπιτες και το εργαστηριακό κρέας ίσως να είναι οι εναλλακτικές για το παραδοσιακό μοσχαρίσιο κρέας, μειώνοντας τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της κατανάλωσης κρέατος.

Χοιρινό (28%): Αντίστοιχα με το μοσχαρίσιο κρέας, θα δούμε φυτικές ή εργαστηριακές εναλλακτικές για το χοιρινό κρέας. Ενδέχεται να δούμε και την κατανάλωση πρωτεϊνών από έντομα να αυξάνεται, καθώς είναι πολύ πιο φιλική για το περιβάλλον.

Τόφου (27%): Εναλλακτικές φυτικές πρωτεΐνες, μπορεί να αντικαταστήσουν το τόφου, όπως και το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο κρέας.

Μέλι (22%): Ο πληθυσμός των μελισσών συνεχίζει να μειώνεται, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή μελιού. Επίσης ήδη αρκετοί είναι vegan και δεν τρώνε μέλι. Στο μέλλον, δεν αποκλείεται να έχουμε μέλι που δεν δημιούργησαν μέλισσες, αλλά παρασκευάζεται από φυσικά γλυκαντικά όπως η αγαύη.

Αβοκάντο (20%): Αν και κάποτε θεωρούνταν αναντικατάστατο, το κόστος παραγωγής αλλά και το βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να μην υπάρχουν και να αντικατασταθούν από άλλα λαχανικά.

Ρεβίθια (16%): Τα υποκατάστατα όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια μπορούν να προσφέρουν παρόμοια θρεπτικά οφέλη.

Σοκολάτα (11%): Το υποκατάστατο του κακάο μπορεί να προσφέρει την ίδια γλυκιά γεύση στη σοκολάτα αλλά με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τα κακαόδεντρα. Η σοκολάτα έχει αγαπηθεί σε όλο τον πλανήτη, οπότε μία εναλλακτική του μέλλοντος θα είναι τα γενετικά τροποποιημένα κακαόδεντρα που είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν.

πηγή: www.reader.gr

 

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ