Όλοι οι δρόμοι σήμερα οδηγούν στην Μονή – Στις 11 ξεκινά ο 10ος διαγωνισμός κρασιού

Petite Perle 300×250

Για δέκατη χρονιά οι ερασιτέχνες οινοποιοί του Μαλεβιζίου και όχι μόνο θα διεκδικήσουν μια θέση στον διαγωνισμό κρασιού που θα γίνει στη Μονή. Η ιδέα που ξεκίνησε από τη σκέψη ενός ιερέα και με τα χρόνια έγινε θεσμός για άλλη μια φορά θα δώσει παρών γύρω από το πατροπαράδοτο προϊόν του Μαλεβιζίου, το κρασί.

Της Μαρίας Καλλέργη

Εκδήλωση διαφορετική και ιδιαίτερη αφού όπως επεσήμανε στη διαδικτυακή "Φωνή του Μαλεβιζίου" ο Αντώνης Βεργετάκης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονής ακουμπά σε μνήμες, στην ιστορία του κρασιού και του αμπελώνα που είναι άρρηκτα δεμένη με την περιοχή του Μαλεβιζίου αλλά και στο μεράκι ερασιτεχνών οινοποιών που παράγουν σπουδαία και ποιοτικά κρασιά.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι γνώσεις των ειδικών οι γεύσεις και οι κρασομεζέδες που θα μαγειρεύονται επί τόπου αλλά και οι εξαιρετικές γεύσεις μουσταλευριάς και άλλων εδεσμάτων που θα ετοιμάσουν οι νοικοκυρές του χωριού. Και κάπως έτσι ο διαγωνισμός αποκτά ένα ευρύτερο χαρακτήρα και αφορά περισσότερους ανθρώπους που θα σπεύσουν την Κυριακή στη Μονή για να δοκιμάσουν, να απολαύσουν και να μάθουν.

Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το 2013 και όπως θυμάται ο Σπύρος Γωνιανός όλα ξεκίνησαν με μια ιδέα του παπα Γιώργη Αγγελάκη που τότε υπηρετούσε στη Μονή όταν στις 3 Νοεμβρίου που άνοιγαν τα βαρέλια του Αη Γιώργη του μεθυστή που γιορτάζονταν στο Χυμευτού πρότεινε να μαζεύονται και να διασκεδάζουν όλοι μαζί. Έτσι οι νοικοκύρηδες και οι νοικοκυρές του χωριού έφτιαχναν τους μεζέδες τους και γιόρταζαν.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο διαγωνισμός αναβαθμίστηκε και φέτος, αν και δεν ήταν η καλύτερη χρονιά για τα σταφύλια όπως επισημαίνει ο κ.Βεργετάκης, έχουν δηλωθεί περί τις 50 συμμετοχές.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μονής σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου διοργανώνουν για δέκατη χρονιά τον Διαγωνισμό Κρασιού την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 11.00, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Υφαντικής στη Μονή Μαλεβιζίου.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν ερασιτέχνες οινοποιοί μόνο για κρασί φετινής σοδιάς. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 21.00 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 6940856864 & 6934050934.

Παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης είναι:

Η ομιλία της οινοποιού Ηλιάνας Μαλίχιν με θέμα "Αλληλέγγυο Εμπόριο και Βιολογική Καλλιέργεια: το κλειδί ανάπτυξης για το μέλλον".

Η επίδειξη μαγειρικής κρητικών γεύσεων από το εστιατόριο «Thigaterra» και

Η παραγωγή μουσταλευριάς από τις γυναίκες του χωριού.

Το συντονισμό και την επιμέλεια της Κριτικής Επιτροπής έχουν οι Winewalkers.

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούν οι : Ηλιάνα Μαλίχιν Οινοποιός, Άννα Μαρία Γαβαλά Οινοχόος, Στέλλα Αστυρακακη Οινοχόος, Μιχάλης Αλεξανδρής Οινοχόος, Ιασμη Καλαθακη Διευθύντρια Kappa Studies.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το συγκρότημα του Αριστομένη Μιχαλάκη και θα χορέψουν τα παιδιά του χωριού μαζί με τη σχολή χορού «Αορείτες».

Πολιτισμός - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ