Ποιο τιμολόγιο ρεύματος θα είναι φθηνότερο: Το μπλε, το πράσινο ή το κίτρινο – Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Petite Perle 300×250

Αν ένα πράγμα μπορείτε να θεωρείτε από τώρα δεδομένο όσον αφορά στα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι οι μεγάλες διαφορές στις χρεώσεις από είδος λογαριασμού σε άλλο είδος λογαριασμού αλλά και από εταιρεία σε εταιρεία.

Από τις αρχές του επόμενου μήνα που θα αρχίζουν να εμφανίζονται τα νέα τιμολόγια με τα πολλά χρόνια -πράσινα, πορτοκαλί, κίτρινα και μπλέ- αναμένεται μεγάλη προσπάθεια από αρκετές εταιρείες να εκμεταλλευτούν την… ανακατοσούρα και να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Ευτυχώς για τους καταναλωτές, οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές ενέργειας αυτή τη στιγμή είναι ήρεμες.

Το φυσικό αέριο κινείται στην περιοχή των 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, η χρέωση κυμαίνεται στα επίπεδα των 100-110 ευρώ παρουσιάζοντας μάλιστα μείωση τον Νοέμβριο συγκριτικά με τον Οκτώβριο.

Τι να περιμένουμε; Καταιγισμό προσφορών. Ήδη οι καταναλωτές δέχονται αλλεπάλληλες κλήσεις για να ανανεώσουν τα συμβόλαια που λήγουν και τους προσφέρονται από δωρεάν κιλοβατώρες μέχρι δωρεάν εγγραφές σε υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Τι θα πρέπει να κάνει ο καταναλωτής; Να μην παρασύρεται από τα δώρα και να έχει στο μυαλό του δύο βασικές χρεώσεις: πόσο θα πληρώνει για το πάγιο και πόσο θα επιβαρύνεται για κάθε κιλοβατώρα.

Αν θα έκανε κάποιος πρόβλεψη από τώρα, θα κατέληγε στα εξής τρία συμπεράσματα:

1. Τα μπλε τιμολόγια -δηλαδή τα σταθερά- αναμένεται ότι θα είναι τα πιο ακριβά. Από τα προϊόντα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, μπορεί να καταλάβει κανείς ότι οι σταθερές χρεώσεις είναι εξαιρετικά ασύμφορες καθώς η χρέωση ανεβαίνει ακόμη και στα 28 λεπτά ανά κιλοβατώρα (σ.σ όταν τα κυμαινόμενα τιμολόγια υπάρχουν και εταιρείες που κατεβάζουν τη χρέωση ακόμη και στα 10-11 λεπτά.

2. Τα πράσινα τιμολόγια θα είναι ακριβότερα από τα κίτρινα. Και τα δύο θα έχουν κυμαινόμενη χρέωση. Όμως με τα πράσινα τιμολόγια -είναι αυτά που επιβάλλει το κράτος στις εταιρείες να έχουν- η χρέωση θα αποτυπώνεται στις αρχές του μήνα ενώ με τα κίτρινα τιμολόγια στο τέλος, αφού δηλαδή θα έχει καταγραφεί η κατανάλωση. Αυτή η διαφορά, θα ωθήσει τις εταιρείες στο να είναι πιο… προσεκτικές με τα πράσινα τιμολόγια συγκριτικά με τα κίτρινα αφού με τα δεύτερα δεν θα έχουν κανένα ρίσκο. Με τα πράσινα τιμολόγια βέβαια -τα οποία θα συγκεντρώσουν και τους περισσότερους καταναλωτές καθώς υπάρχει και το πλεονέκτημα ότι αν κάποιος δεν κάνει επιλογή θα μπει στο… πράσινο- υπάρχει το πλεονέκτημα της ευθείας σύγκρισης μεταξύ των εταιρειών κάτι που δεν θα είναι εύκολο με τα κίτρινα.

3. Τα πορτοκαλί τιμολόγια θα απευθύνονται σε πολύ… ψαγμένα νοικοκυριά. Είναι αυτά που έχουν ήδη έξυπνο μετρητή κάτι που τους επιτρέπει να χρεώνονται με διαφορετική τιμή ανάλογα και με την ημέρα. Ουσιαστικά, η χρέωση στα πορτοκαλί τιμολόγια θα εξαρτάται από τα όσα γίνονται στο χρηματιστήριο ενέργειας. Υπάρχει ημέρα, όπως η σημερινή, που η κιλοβατώρα κοστίζει 4 λεπτά στην χονδρική και άλλη ημέρα που μπορεί να κοστίζει και 20 λεπτά μέσα στον ίδιο μήνα.

thetoc.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ