Παύθηκε από τα καθήκοντα του ο διοικητής Τμήματος Ασφαλείας για τον «δράκο των Εξαρχείων»

Ευθύνες για την μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στον 23χρονο δράστη των επιθέσεων σε γυναίκες στα Εξάρχεια ερευνά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό «ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου, μετά από επικοινωνία που είχε το πρωί με τον Αρχηγό, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, ζήτησε την διοικητική διερεύνηση σχετικά με τη μη τήρηση των περιοριστικών όρων του συλληφθέντα για τις επιθέσεις κατά γυναικών στα Εξάρχεια»
Τα περιοριστικά μέτρα και το ΑΤ Ωρωπού
Παράλληλα ζήτησε την άμεση αντικατάσταση του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού.
Ο 23χρονος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2023 αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του με τον περιοριστικό όρο να διαμένει στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας και να παρουσιάζεται τρεις φορές τον μήνα στο Α.Τ. του τόπου διαμονής του δηλαδή στο ΑΤ Ωρωπού.
Όπως φαίνεται ο 23χρονος δεν έδωσε το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα και δεν κηρύχθηκε καταζητούμενος όπως θα έπρεπε.
Η σύλληψη τον Αύγουστο του 2022
Όπως έγινε γνωστό ο δράστης είχε συλληφθεί και πάλι στις 10 Αυγούστου του 2022 όταν επιτέθηκε σε 76χρονη από την Ουκρανία στην περιοχή του Αλίμου. Συγκεκριμένα την είχε πλησιάσει στη στάση λεωφορείου την είχε ρίξει στο έδαφος και αποπειράθηκε να την βιάσει.
Η γυναίκα έβαλε τις φωνές με αποτέλεσμα περαστικοί να σπεύσουν στο σημείο και να απομακρύνουν από πάνω της τον δράστη, ο οποίος τελικά συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο νεαρός Σύρος κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές Γρεβενών κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού.
Ωστόσο συμπληρώθηκε το 12μηνο της προφυλάκισης δίχως να δικαστεί και έτσι το καλοκαίρι αφέθηκε ελεύθερος.
Οι επιθέσεις
Από τις 16 έως τις 20 Νοεμβρίου, μέσα σε 4 μέρες ο 23χρονος δράστης φέρεται να αποπειράθηκε να βιάσει 4 φορές, τη μία μάλιστα σε βάρος ενός 13χρονου κοριτσιού.
Ο άντρας αυτός με ξεκάθαρη ροπή σε σεξουαλικά εγκλήματα κυκλοφορούσε ελεύθερος πάρα το γεγονός πως είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Για απόπειρα βιασμού.
Ο Βασίλης Χρονόπουλος, ποινικολόγος μιλώντας στο MEGA και στο Live News σημείωσε: «Θα πρέπει οι ποινές να είναι μεγαλύτερες καθαρά για λόγους προστασίας του συνόλου από έναν δράστη ο οποίος δείχνει αμετανόητος η προγενέστερη εμπλοκή του».
Στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας
Αν και τον Αύγουστο του 2022, ο 22χρονος τότε δράστης προφυλακίστηκε, δεν παραπέμφθηκε εγκαίρως σε δίκη με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος στους 12 μήνες, όταν και συμπληρώθηκε το ανώτατο όριο προφυλάκισης.
Τον Αύγουστο του '23 λοιπόν αποφυλακίζεται με μοναδικό περιοριστικό όρο να διαμένει στη δομή της Μαλακάσας και να παρουσιάζεται τρεις φορές στο Α.Τ.
Τρεισήμισι μήνες αφότου βγήκε από τη φυλακή επιδόθηκε σε ένα αρρωστημένο σεξουαλικό κρεσέντο με διαδοχικές απόπειρες σε μια 52χρονη, μια 13χρονη, μια 29χρονη και μια 27χρονη γυναίκα.
«Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών για κάθε βιασμό επειδή εδώ έχουμε απόπειρα είναι μειωμένη ποινή άρα από 2 έτη έως 8 ετών για κάθε πράξη», υπογράμμισε ο Βασίλης Χρονόπουλος, ποινικολόγος.
Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο «δράκος» των Εξαρχείων
Ο ποινικολόγος, Κώστας Ντάλτας εξήγησε: «Επειδή πια οι βιασμοί στην συντριπτική πλειοψηφία τιμωρούνται μέχρι και ισόβια κάθειρξη ίσως εδώ υπήρξε μία παρανόηση ότι εδώ ισχύει το 18μηνο, ενώ τελικά ισχύει το 12μηνο.
»Το πιο πιθανό όμως είναι η ανάκριση να κράτησε αρκετά, ίσως γιατί ζητήθηκαν εργαστηριακά ευρήματα να άργησαν οι απαντήσεις, και τελικά μπροστά στον κίνδυνο να αφεθεί ελεύθερος χωρίς κανέναν όρο, οι δικαστές επέβαλλαν κάποιον όρο».
πηγή  in.gr

 

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ