Δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών 24 και 25 Νοεμβρίου 2023

Petite Perle 300×250

Με μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους των πολιτών πραγματοποιήθηκε, σήμερα Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου, από τις 10:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι, από την Περιφέρεια Κρήτης, το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας και την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (Π.ΕΠ.ΙΣ.) ο σταθμός ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα θέματα της πρόληψης της έμφυλης βίας και προώθησης της ισότητας των φύλων μπροστά από το Κεντρικό Κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στη πλ. Ελευθερίας. Στο σταθμό συμμετείχαν, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Ηρακλείου του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου, του Χαμόγελου του Παιδιού, του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου.

Στο σταθμό το παρόν έδωσαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, ο Γ.Γ. Έρευνας-Καινοτομίας Θανάσης Κυριαζής, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Ζερβάκης, ο Πρόεδρος της Π.ΕΠ.ΙΣ. Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων, Γιώργος Πιτσούλης, η προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, Αγγελική Μπερνιδάκη και η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης, Μερόπη Απελίδου. 

Αύριο, Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών», από τις 6:30 έως τις 8:00 το βράδυ, πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση φωταγώγησης του Κεντρικού Κτιρίου της Περιφέρειας Κρήτης, στο παγκόσμιο χρώμα αλληλεγγύης για τις γυναίκες, το πορτοκαλί και παράλληλη μουσικό-χορευτική και θεατρική εκδήλωση, με τη συμμετοχή του 11ου Λυκείου Ηρακλείου και του μουσικού σχήματος «11 & κάτι», της Ομάδας Θεάτρου ΊΡΙΔΑ του Συλλόγου Γυναικών με Επωνυμία ΜΚΟ Γυναικών ΊΡΙΔΑ, της χορογράφου Χαράς Καράλη και των μαθητριών του Δευτεροβάθμιου κύκλου του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου και των καθηγητριών τους Karina Ibanez Lopez και Τζούλιας Λαρετζάκη.

Μήνυμα Περιφερειάρχη Κρήτης 

Σε μήνυμα του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για την «Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών» αναφέρει: 

«Η έμφυλη βία αποτελεί ένα φαινόμενο με παγκόσμια διάσταση και πολύπλευρες εκφάνσεις, το οποίο παρατηρείται ιστορικά σε όλες τις κοινωνίες, ανεξαρτήτως οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, μέσω τους Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας και της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης έχουμε ως προτεραιότητα την προώθηση της ισότητας των Φύλων και την εξάλειψη όλων των μορφών της έμφυλης βίας, των στερεοτύπων και των διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες και τα κορίτσια.

Υλοποιούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια την εκστρατεία, σε συμπόρευση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, «16 Ημέρες Δράσης για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των γυναικών: Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Ενώνουμε Δυνάμεις-Τερματίζουμε τη Βία», σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις δομές του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες. Επίσης, στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία και πρόοδο σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το «Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης Κρήτης για την Ισότητα των Φύλων 2023-2025».

Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της, στον αγώνα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Για μια κοινωνία μηδενικής ανοχής στη βία, ισότητας, αλληλοσεβασμού και δικαιοσύνης. Καμία ανοχή στη βία, καμία δικαιολογία».

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ