Γάζα: Αφέθηκαν ελεύθεροι οι πρώτοι όμηροι από την Χαμάς

Σύμφωνα με ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, περίπου στις 5 μ.μ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, 13 γυναίκες και παιδιά από το Ισραήλ πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της διέλευσης της Ράφα, και παρελήφθησαν από ισραηλινές δυνάμεις, προκειμένου να μεταφερθούν στο Ισραήλ.

Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η Χαμάς παρέδωσε τους 13 ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου συνοδεύσει στο πέρασμα της Ράφα.

Βάσει της συμφωνίας, σήμερα αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι επίσης 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι -24 γυναίκες και 15 έφηβοι- από ισραηλινές φυλακές.

 

Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ, βρίσκεται σε ισχύ τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.

Image
Πολεμος Ισραήλ - Γάζας

(Ισραηλινοί στο Τελ Αβίβ πανηγυρίζουν για την απελευθέρωση των 13 Ισραηλινών)

Απελευθέρωση και 12 Ταϊλανδών ομήρων

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι έλαβε επιβεβαίωση για την απελευθέρωση και 12 Ταϊλανδών εργατών.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι 12 Ταϊλανδοί βρίσκονται ήδη στο Ισραήλ και οδηγούνται σε νοσοκομείο για εξετάσεις, ενώ πηγές που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι επίκειται τις επόμενες ημέρες η απελευθέρωση και άλλων Ταϊλανδών ομήρων.

Η απελευθέρωση των Ταϊλανδών ομήρων έγινε στο πλαίσιο ξεχωριστής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς.

Τι ακολουθεί

Οι Ισραηλινοί όμηροι, μετά την υποδοχή τους από ισραηλινές δυνάμεις στην Αίγυπτο, θα υποβληθούν σε αρχική ιατρική εξέταση και θα υπάρξει μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ αυτών και των οικογενειών τους.

Όσοι κριθεί ότι χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη θα μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Soroka ενώ οι υπόλοιποι θα κατανεμηθούν στα πέντε ιατρικά κέντρα που έχουν προετοιμαστεί για την υποδοχή τους. Εκεί θα τους περιμένουν οι συγγενείς τους, μαζί με ιατρική και ψυχολογική ομάδα. Αργότερα, θα υποβληθούν σε ολοκληρωμένες ιατρικές εξετάσεις και ενήλικοι όμηροι θα ανακριθούν από τις αρχές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Χαμάς δεσμεύθηκε να απελευθερώσει συνολικά 50 ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από το Ισραήλ 150 Παλαιστινίων κρατουμένων. Η απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ