Στερεύει και ο Αλμυρός ποταμός -Αποκαρδιωτικές εικόνες

Την ίδια ώρα κύκλους γύρω από το νερό κάνουν οι φορείς και ετοιμάζουν νέο master plan " πακέτο για όλα"

Petite Perle 300×250

Το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα με το νερό στην Κρήτη εξαιτίας της ανομβρίας δεν το δείχνουν μόνο οι αποκαρδιωτικές εικόνες που βλέπουν το φως από τον Αποσελέμη.
Η εικόνα δεν είναι καλύτερη στο «Μάτι του Αλμυρού».

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ο φωτογραφικός φακός της Φωνής του Μαλεβιζίου  βρέθηκε εκεί και οι εικόνες είναι πραγματικά αποκαλυπτικές.
Κάποια στιγμή μέσα στο 2023 η στάθμη του Αλμυρού ήταν στα 2,5 μέτρα περί τον Ιούλιο είχε μειωθεί στο 1 μέτρο.
Μήνα Νοέμβριο χωρίς βροχή και η στάθμη ολοένα και χαμηλώνει μια κατάσταση που επηρεάζεται και από το γεγονός ότι δε χιόνισε τον περσινό χειμώνα όπως άλλες χρονιές.
Σε σύγκριση και με παλαιότερες πρόσφατες φωτογραφίες φαίνεται το πόσο ανησυχητικά έχει μειωθεί η λίμνη.

Το χάος των αρμοδιοτήτων

Οι φορείς που εμπλέκονται γενικώς στο θέμα νερό είναι πολλοί. Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρειας Κρήτης, Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, Δήμοι, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ….
Ανά αρμοδιότητα το νερό χωρίζεται στην ύδρευση, την άρδευση, τα υδραυλικά έργα, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρική προστασία κ.α
Μέσα σε όλο αυτό το χάος η ενιαία διαχείριση των νερών στην Κρήτη από ένα φορέα έρχεται με ένα νέο Master plan μετά και τα όσα θλιβερά συνέβησαν στον θεσσαλικό κάμπο.
Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια κάθε τοπικός φορέας κάνει το δικό του master plan.
Αυτό που αλλάζει αυτή τη φορά είναι ότι στον σχεδιασμό μπαίνει ολλανδική εταιρεία με τεράστια τεχνογνωσία στο θέμα των υδάτων, που έχει αναλάβει να συγκροτήσει ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία και την διαχείριση των νερών του Θεσσαλικού κάμπου, κάτι αντίστοιχο θα γίνει και για την Κρήτη.
Σε ένα περιβάλλον που ήδη έχει αλλάξει με μεγάλη καθυστέρηση το θέμα αυτό που επηρεάζει την οικονομία της Κρήτης και το μέλλον και πιθανά να αλλάξει και τον παραγωγικό χάρτη του νησιού τίθεται σε νέα βάση στο τρίπτυχο, ύδρευση, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία. Πως όλα αυτά θα γίνουν ένα;

Είναι κάτι που θα απαντηθεί σε αυτό το νέο Master Plan….

Στο μεταξύ οι εικόνες από όλη την Κρήτη δείχνουν πόσο αλλάζουν όλα τόσο γρήγορα….  Με τις φωτογραφίες από το Μάτι του Αλμυρού να είναι αποκαλυπτικές …

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ