Εκλογές στην ΕΑΣΗ – Μονομαχία για τους Σταύρο Γαβαλά και Ανδρέα Στρατάκη

Με φόντο την εξυγίανση η μάχη των ομάδων - Ποιοι είναι με ποιόν

Petite Perle 300×250

Στον απόηχο έγκρισης του νέου σχεδίου εξυγίανσης της Ένωσης Ηρακλείου θα διασταυρώσουν πάλι τα "ξίφη" τους οι δύο ομάδες Γαβαλά- Στρατάκη στην σημερινή κάλπη  για την
ανάδειξη νέας διοίκησης στην αγροτική εταιρική σύμπραξη.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Οι υποψηφιότητες για την νέα διοίκηση που θα αναλάβει να ψηφίσει και να "τρέξει" το νέο σχέδιο εξυγίανσης και σωτηρίας της οργάνωσης, έκλεισαν χθες το μεσημέρι διαμορφώνοντας δύο συμπαγείς  ομάδες 10 συνολικά αγροτικών στελεχών, που θα "κονταροχτυπηθούν" για την επικράτηση τους στο 9μελές διοικητικό συμβούλιο. Την πενταμελή ομάδα του απερχόμενου προέδρου Σταύρου Γαβαλά συγκροτούν επίσης ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μύρων Χιλετζάκης από τις Αρχάνες και οι Γιώργος Ταμιωλάκης (Ζωφόρους), Νίκος Μπορμουδάκης (Ασκούς) και Τάσος Βρέντζος (Αυγενικής).
Την ομάδα του πρώην προέδρου της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη απαρτίζουν ο ίδιος και ο Μιχάλης Καμπιτάκης (Ασίτες), που μετέχουν στην απερχόμενη διοίκηση της οργάνωσης καθώς και οι Γιάννης Χατζάσκος (Πύργος), Γιώργος Περογιαννάκης (Έμπαρος) και Γιάννης Φουντουλάκης (Σταυράκια). Οι τρεις τελευταίοι συμμετείχαν στην προηγούμενη διοίκηση της οργάνωσης επί προε-
δρίας Στρατάκη.

Εκτός εκλογικής μάχης μετά από πολλά χρόνια αποφάσισαν να τεθούν δύο από τα παλαιότερα αγροτικά στελέχη και οι δύο από τον Κρουσώνα .Πρόκειται για τον Γιάννη Πυριανάκη, που έχει διατελέσει για σειρά ετών πρόεδρος της ΕΑΣΗ και το Γιώργο Γωνιανάκη που έχει υπηρετήσει την οργάνωση από την θέση του αντιπροέδρου. Έτσι μοναδικός υποψήφιος από το Μαλεβίζι θα είναι ο Αντρέας Στρατάκης (Ροδιά).

Σώζεται η έδρα της Ένωσης και το "φιλέτο" του Τάλως

Ομόφωνα εγκρίθηκε την περασμένη Κυριακή 19 Νοεμβρίου, από τη γενική συνέλευση της Ένωσης Ηρακλείου το νέο σχέδιο εξυγίανσης της. Η γενική συνέλευση κατά την έκτακτη σύγκληση της, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το νέο διοικητικό συμβούλιο, που θα αναδειχθεί από τις κάλπες της 25ης Νοεμβρίου για να προχωρήσει στην υπογραφή και εφαρμογή του του νέου σχεδίου εξυγίανσης της.

Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου η ΕΑΣΗ αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκποιήσει τμηματικά 18 ακίνητα, σε διάστημα δύο ετών. Κατά τις εκτιμήσεις μάλιστα της παρούσας διοίκησης υπολογίζεται να εισπράξει 6,5 με 7 εκατομμύρια ευρώ, για να καλύψει τις δόσεις της στο πιστωτικό Ίδρυμα και τις οφειλές της. Στον αντίποδα πάντως της υποχρέωσης εκποίησης των ακινήτων βρίσκεται η διατήρηση του αστικού ακινήτου στην Λ. 62 Μαρτύρων που αποτελεί και την ιστορική έδρα της Οργάνωσης όπως επίσης και του "φιλέτου", όπως χαρακτηρίζεται το συγκρότημα του Τάλως.

Το νέο σχέδιο τροποποιεί την προηγούμενη απόφαση εξυγίανσης της ΕΑΣΗ (του 2017) ενώ έχει ήδη την έγκριση της διαχειρίστριας εταιρίας Intrum Hellas και την σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας Πειραιώς. «Αν είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί και τηρήσουμε κατά γράμμα το νέο σχέδιο εξυγίανσης ανοίγει μια νέα σελίδα για την Ένωση Ηρακλείου», δήλωσε στην Φωνή του Μαλεβιζίου ο πρόεδρος της οργάνωσης Σταύρος Γαβαλάς.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 2%. Υπογραμμίζεται πως στο υφιστάμενο σχέδιο εξυγίανσης (που θα αντικατασταθεί με το νέο) και στις τρεις δανειακές συμβάσεις το περιθώριο επιτοκίου ήταν κυμαινόμενο, 2% για τα πρώτα 3 χρόνια, 3% για τα επόμενα 2 χρόνια και 4% για την συνέχεια. Η εικόνα αυτή συνυπολογίζοντας το euribor (επιτόκιο βάσης) που το 2017 ήταν μηδενικό και σήμερα ξεπερνά το 4% συν την εισφορά του Ν.128 στο 0,6% ανέβαζε πέραν του 7% το τελικό επιτόκιο δανεισμού της οργάνωσης με βάση πάντα το προηγούμενο σχέδιο εξυγίανσης.

Επομένως με το νέο σχέδιο και την διατήρηση στο περιθώριο επιτοκίου 2% σταθερό η Οργάνωση αναμένεται να πάρει "ανάσα". Επιπλέον μειώνεται κατά το ήμισυ περίπου το καταβαλλόμε-
νο ετήσιο ποσό από την ΕΑΣΗ, δηλαδή από τα 2 εκατομμύρια ευρώ η δόση πέφτει στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης επιτεύχθηκε και περαιτέρω "κούρεμα" του χρέους της τάξεως των 15 εκατομμυρίων ευρώ, όπως και διετές "πάγωμα" της καταβολής των οφειλών προς το δημόσιο.
Τα μισθώματα του Τάλως, που "σώζεται", θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση των όρων του νέου σχεδίου εξυγίανσης. Ανάμεσά στα 18 ακίνητα πάντως που θα πάρουν το δρόμο της εκποίησης για να ικανοποιηθούν οι όροι του νέο σχεδίου είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες το παλιό οινοποιείο στις Μαλάδες καθώς και τα ακίνητα της οργάνωσης στη Φοινικιά, στη ΒΙΠΕ, τη το Αρκαλοχώρι, τη Χερσόνησο, ακόμα και στο Κορωπί και τα οποία δε μπορούν να αξιοποιηθούν από την ΕΑΣΗ.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ