Μετά το ΤΕΕ/ΤΑΚ ο Φραγκίσκος Παρασύρης ζητά παράταση για τη διόρθωση των κτηματολογικών εγγράφων

Petite Perle 300×250

Αναγνωρίζοντας την κατάσταση, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, συντάσσεται με τον τεχνικό κόσμο της Κρήτης, καταθέτοντας πρόταση για την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών Κτηματολογικών εγγράφων πέραν της 31η Δεκεμβρίου 2023.

Απευθυνόμενους στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, ο Φραγκίσκος Παρασύρης επισημαίνει: « Η παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών στις κτηματογραφημένες περιοχές είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη σήμερα μέχρι την 31-12-2023 δεν επαρκεί, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος αυτές να καταστούν οριστικές και να παραγάγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ του φερόμενου ως δικαιούχου, με αποτέλεσμα να απωλέσουν χιλιάδες πολίτες της Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου όπως και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και το Ελληνικό Δημόσιο, τα εμπράγματα δικαιώματά τους».

«Για τα ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου  η ισχύουσα αυτή τη στιγμή προθεσμία θα είναι καταστροφική. Ειδικά για το Ηράκλειο υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμείς υποθέσεις και ανακρίβειες στις αρχικές εγγραφές. Το χρονικό διάστημα είναι πάρα πολύ μικρό και οι διαδικασίες χρονοβόρες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που απαιτούνται δικαστικές αποφάσεις ή συναινέσεις με όμορους ιδιοκτήτες. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε και σε περίοδο υποβολής δηλώσεων για πολλές περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση, κάτι που επιφέρει  επιπλέον επιβάρυνση σε πολίτες και επαγγελματίες. Με τη λήξη της προθεσμίας οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για όσους δεν προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις,  είτε τα ακίνητά τους να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου (ως ιδιοκτησίες αγνώστου ιδιοκτήτη), είτε να κατοχυρωθούν ως τμήματα γειτονικών ιδιοκτησιών. Ως Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ προτείνουμε η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών να παραταθεί ως το 2026», καταθέτοντας και στηρίζοντας τη θέση του ΤΕΕ/ΤΑΚ, όπως περιγράφεται παραπάνω, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ζητά τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργών επί του ζητήματος της παράτασης.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ