Στη φυλακή όσοι παραβιάζουν το κόκκινο φανάρι και τραυματίζουν κάποιον – Όσα προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας παρουσιάστηκε, την Τρίτη (28/11), από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται αυστηρότερες ποινές και εναλλακτικούς τρόπους έκτισή τους, «ψαλίδι» στις αναβολές και επίσπευση δικαστικών διαδικασιών.

Μεταξύ των τροποποιήσεων που περιλαμβάνονται στον νέο Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι και η φυλάκιση στην παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, όταν αυτή προκαλεί βαριές σωματικές βλάβες ή θάνατο.

Ακόμα, θα δημιουργηθούν φυλακές για μικροπαραβάτες, αλλά και για όσους προκαλούν θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα.

Τέλος στο «ακαταδίωκτο» των τραπεζιτών

Στο νομοσχέδιο που αφορά στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ο υπουργός τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι όλα τα κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων, όπως απιστία και απάτη, διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, δηλαδή δεν απαιτείται η υποβολή έγκλισης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Έτσι, λοιπόν, μπαίνει τέλος στο «ακαταδίκωκτο» των τραπεζιτών.

Ειδικότερα, σαρωτικές είναι οι αλλαγές στη δικαιοσύνη, με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ο νόμος Φλωρίδη βάζει τέλος στην ασυλία των στελεχών των τραπεζών, που είχε εφαρμοστεί με νόμο της προηγούμενης διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, όταν το είχε εξαγγείλει στις προγραμματικές του δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, είχε ξεσηκώσει θύελα αντιδράσεων, ενώ είχε αποτελέσει και σημείο ενδοκυβερνητικής τριβής.

ieidiseis.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ