Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο για την υγεία

Τις οκτώ προτεραιότητες για το νευραλγικό τομέα παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, εκπροσώπων της Υγείας, εργαζομένων στα νοσοκομεία, βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε απόψε η θεματική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ «Μαζί για το νέο Ε.Σ.Υ», παρουσία του προέδρου του κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη.

Στο πλαίσιο της ειδικής θεματικής εκδήλωσης για την υγεία, που διοργανώθηκε χθες στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέδειξε την απαξίωση και τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με χρόνιες παθογένειες,  που διατηρεί και επιδεινώνει, αλλά και με νέα προβλήματα που δημιούργησε η ίδια με τις πολιτικές της» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

 «Είμαστε η χώρα με τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης υπογραμμίζοντας την κυβερνητική αβελτηρία να μην αναγεννηθεί το Ε.Σ.Υ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 «Από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ που λάβαμε, και τα οποία αυξήθηκαν σε 36 δισεκατομμύρια μετά από αίτημα της κυβέρνησης για επιπλέον δάνεια, μόλις τα 1,5 δισ. κατευθύνονται προς την υγεία, με τα μισά να αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Νέο ΕΣΥ χωρίς πόρους δεν μπορεί να υπάρξει» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ήταν επικριτικός για την τακτική της κυβέρνησης να προσποιείται ότι οι αποπομπές των διορισμένων από την ίδια διοικητών, κρύβουν τις ευθύνες της κάθε φορά που προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου».

Την παραμονή του παγκρήτιου συλλαλητηρίου για την υγεία, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι 4 από τα 8 νοσοκομεία της Κρήτης έχουν πληρότητα κάτω του 50%, με τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό να θέτουν τη λειτουργία τους υπό αμφισβήτηση. 

«Είμαστε ήδη στο -50% του επιπέδου που θα έπρεπε να υπάρχει σε δομές και υπηρεσίες υγείας και συνεχίζουμε να πέφτουμε. Χωρίς πρόγραμμα, χωρίς μέτρα που να απαντούν στις επείγουσες ανάγκες του σήμερα και που να στηρίζουν την ανάπτυξη που ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να έχει» ανέφερε. 

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε τη δέσμη οκτώ παρεμβάσεων για την αναγέννηση του Ε.Σ.Υ. που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής:

-Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας

-Ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία. (Δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών, υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής στο σπίτι , ενημερωτικές εκστρατείες, εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου, δωρεάν γονιδιακό έλεγχο με τεστ στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού, ενίσχυση προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», ενίσχυση δομών ψυχικής υγείας)

– Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο.  Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Θέσπιση επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων για την πλήρωση των θέσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νησιά.

-Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία, με αξιοκρατική επιλογή Διοικητών μέσω διεθνών διαγωνισμών. Με ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό. Ένας νέος χάρτης Υγείας, που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές.

– Κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, με διαφανείς διαδικασίες. Αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών, και αύξηση τους.  Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα-ανθυγιεινά.

– Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης για τον έλεγχο ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας (υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών/ψηφιακός φάκελος υγείας κ.α.).

Στην εκδήλωση εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μίλησαν  ο Άγις Τσουρός,πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία Ευρωπαϊκού Γραφείου ΠΟΥ με θέμα τη Στρατηγική για ένα σύγχρονο ΕΣΥ, ο Νικος Τσακουντάκης, Γενικός Οικογενειακός Γιατρός, Διευθυντής του ΕΣΥ, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, ο παθολόγος- ογκολόγος του Βενιζελείου Νοσοκομείου Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε  στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα ισχυρά νοσοκομεία η Κατερίνα Κουτσογιάννη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας μίλησε για τα προβλήματα του ΕΣΥ από την πλευρά των ασθενών ενώ παρέμβαση έκανε και η προϊσταμένη της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Μαρία Σπινθούρη.

Τέλος, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, Λάμπρος Αντωνόπουλος, προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να δώσουν δυναμικό παρόν στην αυριανή Παγκρήτια Κινητοποίηση για την Δημόσια Υγεία στο Ηράκλειο.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ