Σταύρος Γαβαλάς: Η Ένωση έχει παρελθόν παρόν και μέλλον

Τέσσερα χρόνια ακόμα στο τιμόνι της ΕΑΣΗ - Οι δηλώσεις και οι λεπτομέρειες της εκλογής στη "Φωνή του Μαλεβιζίου"

Στα ηνία της Ένωσης Ηρακλείου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα συνεχίσει να κρατά ο Σταύρος Γαβαλάς μετά την επικράτηση του στις εκλογές του περασμένου Σαββάτου. Με στόχο να οδηγήσει την οργάνωση στην πολυπόθητη εξυγίανση μέσα από το νέο σχέδιο που θα υπογράψει πλέον, ως «οδηγός στο τιμόνι» της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης ο Σταύρος Γαβαλάς θεωρείται και ο μεγάλος νικητής στην «μονομαχία», καθώς επικράτησε άνετα του Ανδρέα Στρατάκη.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Ο Σταύρος Γαβαλάς ήρθε πρώτος σε ψήφους συγκεντρώνοντας την προτίμηση 85 συνολικά αντιπροσώπων – μετόχων και ανέλαβε να συγκαλέσει την πρώτη συνεδρίαση της νέας διοίκησης για την συγκρότηση της σε σώμα, όπου και επανεκλέγει στην θέση του προέδρου. Ομοίως και ο Μύρων Χιλετζάκης στην θέση του αντιπροέδρου.

Ο Σταύρος Γαβαλάς κατάφερε μάλιστα να αυξήσει τις ψήφους του από τους μετόχους κατά 35, μιας και στις εκλογές του 2019 είχε λάβει 50. Η ψηφοφορία όπως αναμενόταν εξελίχθηκε σε μια πραγματική «μονομαχία μεταξύ προέδρων», των επικεφαλής των δύο ομάδων Σταυρού Γαβαλά και Ανδρέα Στρατάκη.

«Η Ένωση έχει παρελθόν παρόν και μέλλον! Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των μετόχων. Το στοίχημά μας είναι να καταφέρουμε να επαναλειτουργήσουμε το ελαιουργείο στην ΒΙΠΕ μετά την διαμάχη με τον ιδιώτη. Επιπλέον να συνεχίσουμε δυναμικά και στην οινοποίηση με τις εξαγωγές μας. Ευελπιστώ πως σύντομα θα καταφέρουμε να δώσουμε τα δείγματα γραφής», δήλωσε στην «Φωνή του Μαλεβιζίου»

Η ομάδα των πέντε του Σταύρου Γαβαλά που κυριάρχησε στις εκλογές της Ένωσης εμφανίστηκε απόλυτα συμπαγής σε αντίθεση με την ομάδα του Ανδρέα Στρατάκη που εμφάνισε διαρροές, με μεγάλο χαμένο τον πρώην πρόεδρο της Οργάνωσης, ο οποίος έχει την προτίμηση τώρα 55 αντιπροσώπων μετόχων της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης, όταν στις κάλπες του 2019 είχε λάβει 72 ψήφους.

Η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της οργάνωσης στο πλαίσιο της 11ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Όπως προβλέπεται, οι 10 υποψήφιοι κατήλθαν με ενι αίο ψηφοδέλτιο αλλά τα δύο συμπαγή μέτωπα είχαν διαμορφωθεί εδώ και καιρό.

Στην νεοεκλεγείσα διοίκηση μετά τον Σταύρο Γαβαλά ακολούθησαν σε ψήφους ο απερχόμενος αντιπρόε δρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης από τις Αρχάνες ο οποίος έλαβε 81 ψήφους (από 59 που είχε το 2019), ο πρόεδρος των παραδοσιακών αποσταγματοποιών Κρήτης Τάσος Βρέντζος 77 ψήφους (από 43), ο Γιώργος Ταμιωλάκης με 73 (από 45 που είχε στις προηγούμενες εκλογές και είχε μείνει εκτός της διοίκησης), και ο Νίκος Μπορμπουδάκης που επίσης αύξησε την δύναμή του, αφού έλαβε 69 ψήφους (από επίσης 45 που είχε στην απερχόμενη διοίκηση). Στην νέα διοί- κηση εκλέγεται επίσης ο Μανόλης Περογιαννάκης με 60 ψήφους, επανεκλέγεται   ο Μιχάλης Καμπιτάκης με 57 ψήφους (από 54), ο Ανδρέας Στρατάκης με 55 ψήφους και ο Γιάννης Χατζάσκος με 51 ψήφους.

Στην 9μελη διοίκηση της ΕΑΣΗ δεν εξελέγη ο Γιάννης Φουντουλάκης από την ομάδα του Αν- δρέα Στρατάκη, ο οποίος δεν είχε καταφέρει την εκλογή του ούτε το 2019.

Αντίθετα στην διοίκηση της οργάνωσης επιστρέφουν οι Γιάννης Χατζάσκος και Μανόλης Περογιαννάκης που δεν τα είχαν καταφέρει στην κάλπη του 2019.

Στην νεοεκλεγείσα διοίκηση δεν θα βρίσκο νται δύο από τα ιστορικά αγροτικά στελέχη με καταγωγή και οι δύο από το Κρουσώνα.

Ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Γιάννης Πυργιανάκης, ο οποίος μάλιστα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαγραφή των χρεών των αγροτικών οργανώσεων από το πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, καθώς και ο Γιώργος Γωνιανάκης που έχει υπηρετήσει την ΕΑΣΗ και από την θέση του αντιπροέδρου.

Στην εκλογική διαδικασία ψήφισαν συνολικά με παρουσίες μετόχων 138, δύο περισσότερες από τις εκλογές του 2019, από 69 συνολικά συνεταιρισμούς, που ανήκουν στην δύναμη της ΕΑΣΗ. Στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων βρέθηκε ένα ψηφοδέλτιο χωρίς σταυροδοσία και δύο άκυρα. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 135.

 

Ομόφωνα η Οικονομική Διαχείριση   

Στην 11η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ηρακλείου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο παρουσιάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρικής χρήσης του 2022 συνοδεύοντας την Έκθεση Διαχείρι σης του διοικητικού Συμβουλίου και την Έκθεση Ελέγχου των Ορκωτών Λογιστών.

Οι συμμετέχοντες αντιπρόσωποι που κλήθηκαν από 69 συνολικά συνεταιρισμούς και π ρέστησαν ψήφισαν ομόφωνα την οικονομική διαχείριση της οργάνωσης καθώς και τις εκ- θέσεις ελέγχου.

Ομόφωνα επίσης απάλλαξαν τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης και τους ελεγκτές από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα της 9ης εταιρικής χρήσης.

Αποφασίστηκε επίσης ομόφωνα η επιλογή της ίδιας εταιρείας των Ορκωτών Λογιστών με την ίδια αμοιβή.

Οι αντιπρόσωποι ενέκριναν ομόφωνα και τις αμοιβές των μελών του απερχόμενου ΔΣ για την χρήση του 2023 δικαίωμα συμμετοχής στην Γενική Συνέλευση είχαν μόνο οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί που είχαν προχωρήσει στην τροποποίηση του καταστατικού τους και το είχαν δηλώσει στο αρμόδιο Τμήμα Συνεταιρισμών της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης.

 

 

Θέματα Φωνής - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ