Αυτή είναι η θέση του Α. Καλοκαιρινού για την ανακατάληψη στον «Ευαγγελισμό»- Δείτε βίντεο

Έκανε λόγο για ένα ζήτημα που απασχολεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και την ίδια την κοινωνία του Ηρακλείου

Σαφής ήταν η απάντηση του εκλεγμένου δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού στην ερώτηση αναφορικά με την ανακατάληψη του ιστορικού κτιρίου του «Ευαγγελισμού».

Ο εκλεγμένος δήμαρχος συγκάλεσε σήμερα την πρώτη συνεδρίαση της δημοτικής παράταξης «Δικαίωμα στην πόλη» και στο πλαίσιο αυτής ερωτήθηκε και τοποθετήθηκε σχετικά με την αιφνιδιαστική ανακατάληψη του «Ευαγγελισμού» το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο με προβληματίζει και μας προβληματίζει όλους. Θεωρώ ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει την δυνατότητα απρόσκοπτα να αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό ακίνητο, που αποτελεί δικό του κληροδότημα, προς όφελος της κοινωνίας συνολικά και αυτό θα περάσει βεβαίως και από τη στατική του ενίσχυση. Το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται, όχι μόνο στην κυριότητα αλλά και, στη νομή και κρίση του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της 30ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, με την εκκένωση μετά από 21 χρόνια της κατάληψης στον «Ευαγγελισμό», μια κίνηση που προκάλεσε ποικίλες και πολλές αντιδράσεις στους κατοίκους του Ηρακλείου. Ακολούθησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ δεν έλλειψαν και τα επεισόδια το βράδυ των εκλογών στις 8 Οκτωβρίου.

Από τότε και μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου ο χώρος βρισκόταν υπό αστυνομική φύλαξη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μόλις πριν λίγες ημέρες "χαλάρωσαν" τα αστυνομικά μέτρα.

Ερωτηθείς ο Αλέξης Καλοκαιρινός εάν περίμενε το ενδεχόμενο της ανακατάληψης ο ίδιος επισήμανε πως «έχουμε προηγούμενο στην Αθήνα μίας τέτοιας εξέλιξης αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι περίμενα πως αυτό θα συμβεί».

Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από την "Κατάληψη Ευαγγελισμού" αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Σήμερα – 1/12/23 – ανακαταλάβαμε το κτήριο του Ευαγγελισμού, δίνοντας την τελική μας απάντηση σε σχέση με την καταστολή και την στρατιωτικοποίηση  της γειτονιάς μας αλλά και του ευρύτερου κέντρου της πόλης.

{….}

Τα τελευταία 21 χρόνια, η κατάληψη Ευαγγελισμού έχει χωρέσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν περάσει από αυτή. Είναι το σπίτι μας, είναι σημείο συνάντησης, είναι σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την πόλη του Ηρακλείου. Ο κόσμος του Ευαγγελισμού, ως κομμάτι του κινήματος και της τοπικής κοινωνίας, έχει δώσει μάχες για τα επίδικα της εποχής, έχει συμμετάσχει σε αγώνες και θα συνεχίσει να το κάνει. Παραμένουμε από την μεριά της ιστορίας, των καταπιεσμένων και των κατατρεγμένων, των εξεγερμένων και των αγωνιστριών. Ενάντια στην ανάθεση, στην εξατομίκευση, την μιζέρια και την απογοήτευση. Ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και την πατριαρχία. Ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο.

ΥΓ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γείτονες και στις γειτόνισσες που από εκείνη την μέρα μας έδειξαν την αλληλεγγύη τους, αλλά και όλα τα άτομα που σταθήκατε μαζί μας όλο αυτό το διάστημα και φέρνατε κάθε φορά την σημερινή μέρα ένα βήμα πιο κοντά

Η ανακατάληψη είναι μόνο η αρχή!

Κατάληψη Ευαγγελισμού"

Η λακωνική δήλωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης:

«Το Πανεπιστήμιο έχει πράξει το καθήκον του. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι φορείς, η κοινωνία και η Πολιτεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει κινητικότητα και από πλευράς αστυνομίας και αναμένεται ποια θα είναι η στάση της απέναντι σε αυτήν την αιφνιδιαστική εξέλιξη, και μάλιστα μέρα – μεσημέρι» ήταν η λιτή δήλωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Κοντάκη σχετικά με την ανακατάληψη του εμβληματικού κτιρίου στο κέντρο της πόλης.

Πηγή: cretalive.gr

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ