Πώς μπορείτε να διακρίνεται το νοθευμένο λάδι από το παρθένο ελαιόλαδο

Η αυξημένη τιμή του ελαιόλαδου αλλά και το… σαφάρι των καταναλωτών για χαμηλή τιμή, ανοίγει την όρεξη στους επιτήδειους που θέλουν να ξεγελάσουν τον καταναλωτή με νοθεία κάθε είδους.

Η νοθεία στο ελαιόλαδο συνήθως γίνεται με ανάμιξη ενός καλής ποιότητας λαδιού με ένα κακής ή με άλλο φυτικό έλαιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα μίγμα το οποίο δεν είναι μεν καλής ποιότητας, αλλά ούτε απειλεί την υγεία μας. Η νόθευση γίνεται συνήθως με σπορέλαιο β' κατηγορίας και φυσικά χρωστικά ώστε να αλλοιώνεται το χρώμα και η ποικιλότητα και να ξεγελά εύκολα το μάτι.

Μεγαλύτερο φόβο για νοθεία έχει συνήθως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Είναι το καλύτερο ποιοτικά, αλλά και το πιο ακριβό, οπότε έχει περισσότερες πιθανότητες να αναμιχθεί με άλλα λάδια.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε τη νοθεία στο ελαιόλαδο

Η πρώτη και βασικότερη ένδειξη για νοθεία στο ελαιόλαδο αποτελεί το χρώμα και η γεύση του ελαίου. Το χρώμα του ελαιολάδου είναι χαρακτηριστικό, και ανάλογα με την ποικιλία του μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο.

Η σημαντικότερη όμως ένδειξη είναι η γεύση και το άρωμα. Τα νοθευμένα έλαια με σπορέλαια έχουν συνήθως οσμή τηγανητής πατάτας, ειδικά όταν η νοθεία έγινε με ηλιέλαιο.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική φρουτώδη οσμή ελιάς, ενώ η γεύση του είναι συνήθως πικρή ή πικάντικη ανάλογα με την ποιότητά του.

πηγή: www.cretaone.gr

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ