Οι Τυλισανοί γιορτάζουν τον Άγιο Νικόλαο και κερνούν 200 κιλά μπακαλιάρο!

Έτοιμοι να υποδεχθούν για άλλη μια φορά ντόπιους και επισκέπτες είναι οι Τυλισανοί το απόγευμα της Τρίτης μετά τον εσπερινό του Αγίου Νικολάου.

Όσοι φθάσουν ως την Τύλισο και είναι πολλοί καθώς πρόκειται για μια διάσημη πλέον γιορτή θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν καλομαγειρεμένο τηγανητό μπακαλιάρο, σκορδαλιά και σαλάτα καθώς και άλλα εδέσματα. Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυλίσου Μανόλης Σπυριδάκης αγοράστηκαν 200 κιλά μπακαλιάρος από το σύλλογο που στηρίζει εμπράκτως το έθιμο που δημιουργήθηκε από τους Τυλισανούς.

Η γιορτή ξεκίνησε το 2003 όταν κοινοτάρχης Τυλίσου ήταν ο αείμνηστος ο Σταύρος Χαλκιαδάκης και η ιδέα έπεσε στο τραπέζι σε συνεργασία με τους τότε υπευθύνους του Πολιτιστικού Συλλόγου. Τους έλεγαν που τους έλεγαν "μπακαλιάρους" από τα γυροχώρια, ας έκαναν και μια γιορτή.

Από τότε καθιερώθηκε η γιορτή, καθώς οι ίδιοι οι Τυλισανοί είναι άνετοι και ακομπλεξάριστοι, ανοικτόμυαλοι αλλά προπάντων φιλόξενοι και δοτικοί.

Αρχικά οι Τυλισανοί έκαναν  τις γιορτές σε κλειστό κύκλο αφού μαζεύονταν μετά τον εσπερινό του Αγίου Νικολάου κι έτρωγαν όσοι παρακολουθούσαν τη λειτουργία. Τώρα για την τήρηση του εθίμου στην Τύλισο πηγαίνουν άνθρωποι από το Ηράκλειο κι άλλες περιοχές.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται:

"Για ακόμα μια χρονιά, ένα έθιμο χρόνων αναβιώνει στο χωριό μας. Αυτό δεν είναι άλλο από την γιορτή του μπακαλιάρου την παραμονή του Αγίου Νικολάου, Προστάτη και Πολιούχου μας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος,o Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου θα προσφέρει τηγανητό μπακαλιάρο και άλλα εδέσματα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, μετά την εσπερινή λειτουργία την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30.

Ανήμερα της γιορτής, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, στις 07:00, θα ψαλεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.

Και του χρόνου με υγεία!"

Το όνομα και το φτυάρι

Πώς, όμως, ονομάστηκαν μπακαλιάροι; Την Κατοχή οι Τυλισανοί μάζευαν αχινοπόδια και κατέβαιναν με τα μουλάρια στη χώρα για να τα πουλήσουν. Με τα όσα χρήματα κέρδιζαν προμηθεύονταν μπακαλιάρο, το "φτυάρι" της εποχής, όπως έλεγαν το κομμάτι που αγόραζαν, προκειμένου να προσφέρουν στις οικογένειές τους μία θρεπτική τροφή.

Επειδή η διαδικασία γινόταν συστηματικά από τους Τυλισανούς, τα γειτονικά χωριά τους έδωσαν το παρατσούκλι "μπακαλιάροι".

Μαλεβίζι - ΡΟΗ