Η απάντηση του Φραγκίσκου Παρασύρη στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, για το φορολογικό

Petite Perle 300×250

Με επιστολή που απέστειλε στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του Ηρακλείου, ο Φραγκίσκος Παρασύρης ενημερώνει για τη θέση του σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο.

 

Αναλυτικά η επιστολή του Φραγκίσκου Παρασύρη στους φορείς

 

Η σημασία της φορολογίας, έγκειται στην είσπραξη των φόρων προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, δηλαδή την κάλυψη των δαπανών για τη λειτουργία του κράτους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του έναντι των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό η καταστολή της φοροδιαφυγής, μέσω της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής διαφυγόντων φόρων και κυρώσεων συνιστά, κατά το Σύνταγμα, επιτακτικό σκοπό δημοσίου συμφέροντος και έργο της φορολογικής διοίκησης.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το κράτος. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι είναι ακόμα πιο οξύ, καθώς σύμφωνα με μελέτες η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική θέση της χώρας.

 

Το γεγονός αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για τη νομοθέτηση διατάξεων που αντιμετωπίζουν –συνολικά- επαγγελματικές τάξεις και κατηγορίες εργαζομένων, ως κατά τεκμήριο φοροφυγάδες.

 

Αναμέναμε, βέβαια, με δεδομένη την άνεση που απολαμβάνει η Νέα Δημοκρατία, εξ αιτίας της ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να προχωρήσει σε μια τόσο σημαντική νομοθέτηση, εξαντλώντας τα περιθώρια συναίνεσης και διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των εκπροσώπων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και των εργαζομένων. Αντί αυτής της διαδικασίας, χωρίς καν να επιδιώξουν την κομματική συνεννόηση, προχωρούν μονομερώς στην ψήφιση ενός άδικου φορολογικού νομοσχεδίου.

 

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, είναι αναχρονιστική, άδικη ενώ καθιερώνει ένα αναποτελεσματικό φορολογικό μείγμα. Είναι, ωστόσο, και ιδιαίτερα υποκριτική αφού πριν τις εκλογές δεν είχε ανακοινωθεί οτιδήποτε σχετικό, τη στιγμή, μάλιστα, που το ΠΑΣΟΚ, μέσω των επικοινωνιακών μηχανισμών της Κυβέρνησης, κατηγορήθηκε πως περιλαμβάνει στο προγραμματικό του πλαίσιο μια νέα «φοροκαταιγίδα».

Τελικά, αποδεικνύεται, πως μόνο η Νέα Δημοκρατία είχε κρυφή ατζέντα για το φορολογικό.

 

Επί της ουσίας το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει, όχι μόνο τη φοροδιαφυγή, αλλά και να φορολογήσει με έναν δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο τον μεγάλο πλούτο, ώστε να υπάρχουν έσοδα για να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος. Πυξίδα για τις φορολογικές μας προτάσεις είναι εργαλεία που έχουν φέρει αποτέλεσμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν στην Ελλάδα το 8% των εταιρικών κερδών κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους και η κυβέρνηση επικεντρώνεται μόνο στους μικρομεσαίους.

Το νομοσχέδιο αναδεικνύεται την κυβερνητική ανικανότητα,  όταν σε μια εποχή όπου τα ψηφιακά εργαλεία είναι ο κανόνας στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  και ενώ τα διαφήμιζε έως τώρα η Κυβέρνηση, δεν τα αξιοποιεί για την αντιμετώπιση του γνωστού προβλήματος της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

 

Απορρίπτοντας τον πυρήνα του νομοσχεδίου για το φορολογικό και δηλώνοντας την πρόθεσή μου, για την καταψήφισή του επί της αρχής,  σας ενημερώνω πως στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τη θέση του ΠΑΣΟΚ επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

 

 

 

 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ