Επίσκεψη παραολυμπιονίκη πρωταθλητή κ. Κουκουλάκη Γιάννη στο 1ο Νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας

Petite Perle 300×250

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος erasmus στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με θέμα την ψυχική ενδυνάμωση, πραγματοποιήθηκε μια διαφορετική συνέντευξη από  τα παιδιά του 1ου Νηπ/γείου Αγίας Μαρίνας  με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου.

Την συνέντευξη παραχώρησε ο παραολυμπιονίκης Κουκουλάκης Γιάννης ο οποίος μίλησε για την συμμετοχή του σε αθλήματα, για τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και μετέφερε  μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Δείτε τη συνέντευξη:

Παιδιά: Καλημέρα κύριε Κουκουλάκη, καλωσήρθατε στο σχολείο μας.

Θέλουμε να μάθουμε πολλά από εσάς, γι' αυτό θα σας κάνουμε μερικές ερωτήσεις.

Κουκουλάκης: Καλημέρα παιδάκια, ναι φυσικά, ότι θέλετε. Ονομάζομαι Γιάννης Κουκουλάκης, είμαι από το χωριό Φανερωμένη κι έχω δυο παιδιά στην ηλικία σας, όποτε φαντάζομαι τους προβληματισμούς σας. Το 2006 είχα ένα ατύχημα στη δουλειά που εργαζόμουν με αποτέλεσμα να χάσω το ένα χέρι μου. Συνέβη από δικό μου λάθος γιατί δεν είχα λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και δεν άκουγα τις συμβουλές και τις επισημάνσεις για τον κίνδυνο. Πρέπει όλοι να προσέχουμε και να μην νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα.

Παιδιά: Θέλετε να μας πείτε πώς άλλαξε η ζωή σας από τότε;

Κουκουλάκης: Πριν από το ατύχημα ασχολούμουν λίγο με διάφορα αθλήματα όπως ποδόσφαιρο κ.α. Έπειτα αφ' ότου έχασα το χέρι μου έπρεπε να προσαρμοστώ στις νέες αλλαγές. Δεν μπορούσα να κάνω πολλά πράγματα κι έτσι για να ενδυναμωθώ ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το  ακόντιο και με τη σφαίρα. Είναι δυο δύσκολα αθλήματα που θέλουν πολλή προπόνηση, αλλά άμα θες να μάθεις γίνονται εύκολα. Ενεργά με τον αθλητισμό ασχολούμαι από το 2010.

Παιδιά: Πόσα μετάλλια έχετε κερδίσει;

Κουκουλάκης: Έχω αρκετά μετάλλια από αγώνες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Παιδιά: Τι σας δυσκολεύει περισσότερο στη καθημερινότητά σας;

Κουκουλάκης: Έχω μάθει πια να εξυπηρετούμαι στην καθημερινότητά μου σχετικά εύκολα. Στην αρχή δυσκολεύτηκα αρκετά αλλά πια έχω συνηθίσει. Έχω μετατρέψει τη ζωή μου και κάνω με διαφορετικούς τρόπους από έναν κανονικό άνθρωπο. Κάνω τα πάντα απλά με διαφορετικούς τρόπους. Εκτός από αθλητής είμαι και αγρότης.

Παιδιά: Πόση γυμναστική κάνετε τη μέρα;

Κουκουλάκης: Περίπου 3 ώρες. Εκτός σαββατοκύριακο γιατί πρέπει να ξεκουράζομαι και λίγο.

Παιδιά: Σας βοηθάει ο αθλητισμός;

Κουκουλάκης: Πάρα πολύ. Μου προσφέρει δύναμη, αντοχές και  με ενδυναμώνει στη ζωή μου.

Παιδιά: Τι θα θέλατε να γνωρίζει ο κόσμος για τα άτομα με αναπηρία.

Κουκουλάκης: Αν κοιτάξετε τα δαχτυλάκια σας που είναι όλα δικά σας, θα δείτε ότι δεν έχουν όλα το ίδιο ύψος. Έτσι όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, είτε είμαστε υγιείς είτε έχουμε κάποια αναπηρία. Είμαστε όμως όλοι ίσοι. Κι έτσι πρέπει να μας αντιμετωπίζουν όλοι.

Παιδιά: Τι θα θέλατε να πείτε σε άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή αναπηρίας;

Κουκουλάκης: Η ζωή με αναπηρία δεν είναι μονόδρομος. Η ζωή είναι πολύ ωραία και μπορούμε να βγούμε έξω να συνυπάρξουμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Να μην το βάζουμε κάτω.

Παιδιά: Σας βοηθάει κάποιος;

Κουκουλάκης: Ναι, βέβαια η σύζυγός μου! Σε όλα.

Παιδιά: Είναι εύκολο να πετύχει κάποιος;

Κουκουλάκης: Όταν έχεις θέληση και στόχους μπορείς να πετύχεις. Όταν δεν θες και βαριέσαι δεν πετυχαίνεις.

Παιδιά: Τι συμβουλή θα μας δώσετε;

Κουκουλάκης: Να προσέχετε, να είστε φίλοι με όλα τα άτομα με αναπηρία και να μην λυπάστε τους ανθρώπους που έχουν ένα χέρι, ή ένα πόδι. Είμαστε όλοι το ίδιο.

Παιδιά: Σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε;

Κουκουλάκης: Ποτέ!

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με δύο μαντινάδες του Λ. Καλομοίρη που αφιέρωσαν τα παιδιά στον καλεσμένο τους και μια μεγάλη αγκαλιά.

 

Τη δύναμή του ο άνθρωπος

άμα την-ε πιστέψει

ότι κι αν πάθει στη ζωή

μπορεί να το παλέψει

 

Ο στόχος είναι η κορφή

αν έχει και χειμώνα

για να πετύχεις στη ζωή

θέλει μεγάλο αγώνα

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ