Ο Κρουσώνας … διαβάζει και τα βιβλία πέφτουν βροχή! – Φωτογραφίες και μηνύματα από τη Λέσχη Ανάγνωσης

Petite Perle 300×250

Ο ενθουσιασμός των ανθρώπων που συμμετέχουν στη Λέσχη Ανάγνωσης του Γυμνασίου Κρουσώνα, όπως όλα δείχνουν «πέρασε» με ένα τρόπο μοναδικό και μαγικό στην κοινωνία.

Έτσι δεκάδες είναι τα βιβλία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα  από τη λίστα που έχει δοθεί από τη Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Κρουσώνα και τη Λέσχη Ανάγνωσης σε όλα τα βιβλιοπωλεία του Μαλεβιζίου.

Η δεύτερη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στον Κρουσώνα, και η προσπάθεια για τη συγκέντρωση των βιβλίων συνεχίζεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ EXOYN  ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Βιβλία έχουν δωρηθεί από τους: Δήμητρα Μαρκοπούλου, Μαίρη Παπουτσάκη, Μαρία Μακρίδου, Κατερίνα Μπακέλα, Έφη Γιαννακουδάκη, Δημήτρης Πιτσικάκη, Νίκος Ντουλμπέρη , Ειρήνη Μακατουνάκη, Γιώργος Μανουρά , Μύρο Μακατουνάκη , Ρίτσα Βαρδαλαχάκη , Μαρία Λιανδράκη-Πιτσικάκη, Ελένη Χριστίδη, Αλίκη Ξυλούρη, Μαίρη Σαριδάκη, Ιωάννα Μαμουλάκη, Μαρία Χριστοδουλάκη, Γιώργο Σουλτάτο ,Μαρία Βαλεργάκη.

Έχει γίνει ήδη αναφορά στην προσφορά βιβλίων από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Μαλεβιζίου Δημήτρη Πιτσικάκη.

Πολλοί επέλεξαν να αγοράσουν βιβλία αλλά δεν έστειλαν τις φωτογραφίες του. Ανάμεσα σε αυτούς ο Μύρος Μακατουνάκης για τον οποίο αναφέρεται: «Δεν έχουμε τη φωτογραφία του φίλου της Βιβλιοθήκης και της Λέσχης Ανάγνωσης του Γυμνασίου Κρουσώνα Μύρονος Μακατουνάκη, αλλά έχουμε τη συμβολή του στη "συζήτηση" που επιδιώκουμε να έχουμε με τον κόσμο σχετικά με τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Με δύο εξαιρετικά βιβλία μάς εκδήλωσε την στήριξή του και μάλιστα με δύο βιβλία που αναφέρονται από τη μία στην αντιμετώπιση της γυναίκας από την κοινωνία ως διαφορετικότητας και την αρνητική επίδραση αυτής στην ψυχοσύνθεση της γυναίκας γενικά και ειδικότερα της Χαδούλας Φραγκογιαννού που οδηγείται σε πράξεις αδιανόητες και από την άλλη στον αγώνα μιας άλλης γυναίκας να διεκδικήσει τη θέση που αποζητά η ίδια στη ζωή. Το ότι άντρας μας αγόρασε αυτά τα βιβλία έχει ιδιαίτερο βάρος και ακόμα μεγαλύτερη αξία για μας».

Μηνύματα 

Κάποιοι τήρησαν τον κανόνα της εκστρατείας έβγαλαν μια φωτογραφία με το βιβλίο τους και έγραψαν ένα σχόλιο.

Ας τους δούμε:

Madeline Miller, Το τραγούδι του Αχιλλέα, εκδ. Διόπτρα. Το βιβλίο δώρισε η Δήμητρα Μαρκοπούλου.

"Ακόμα και στον πόλεμο υπάρχουν ιστορίες φιλίας και αγάπης".

 

 

Γιούνας Γιούνασον, Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο κι εξαφανίστηκε, εκδ. Ψυχογιός Το βιβλίο δώρισε η Μαίρη Παπουτσάκη.

«Ακόμα κι αν η διαφορετικότητα δεν υπάρχει στο σπίτι μας, θα τη συναντήσουμε έξω: στο δρόμο, στη γειτονιά, στο σχολείο, στη δουλειά και τότε μπορεί να χρειαστεί να κρατήσουμε μια στάση απέναντί της, που θα επηρεάσει ενδεχομένως με κάποιο τρόπο τον «διαφορετικό» αλλά που θα «αποτυπωθεί» ως στοιχείο και της δικής μας ταυτότητας. Η επιλογή είναι δική μας. Ο χρόνος όμως κάποτε αναπόφευκτα θα μας φέρει μία διαφορετικότητα –αν είμαστε τυχεροί- που δε θα αφορά στον «άλλο»… και θα γίνω εγώ η διαφορετικότητα… και αυτό δεν είναι επιλογή μου. Την Τρίτη Ηλικία εμείς την «κατασκευάσαμε» ως διαφορετικότητα, με ό,τι συνεπάγεται κάθε διαφορετικότητα… μοναξιά, απομόνωση… Ας ακολουθήσουμε λοιπόν τον Άλαν Κάρλσον, τον ήρωα του μυθιστορήματος "Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε" και ας το σκάσουμε από το παράθυρο του μίσους και της άγνοιας…».

 

Charlie Mackesy, Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο, εκδ. Παπαδόπουλος. Το βιβλίο δώρισε η Μαρία Μακρίδου. 

"Μερικές φορές νιώθω λίγο χαμένος". "Κι εγώ", είπε ο τυφλοπόντικας. "Όμως σ' αγαπάμε και με την αγάπη βρίσκεις το δρόμο σου". Τέσσερα διαφορετικά πλάσματα συναντούν το ένα το άλλο, ρίχνουν την ασπίδα του φόβου και ξεκινάν ένα ταξίδι που θα τους φέρει κοντά. Θα έρθουν σε επαφή με αξίες, όπως η φιλία, η γενναιότητα, η αλληλεγγύη και θα μάθουν πώς η αληθινή δύναμη βρίσκεται μέσα τους. Άλλωστε είναι εντάξει να είναι όπως είναι, γιατί η αγάπη δεν υποχρεώνει κανέναν να είναι ξεχωριστός. Είναι εντάξει να νιώθουν ότι κουράστηκαν αρκεί να δουν μέχρι πού έχουν φτάσει".

Harper Lee, Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, εκδ. Bell Το βιβλίο δώρισε η Κατερίνα Μπακέλα.

 

"Σκοτώστε όσες κίσσες θέλετε, αν μπορείτε να τις πετύχετε, αλλά να θυμάστε ότι είναι αμαρτία να σκοτώσεις τα κοτσύφια".

Αυτή είναι η συμβουλή του δικηγόρου Άτικους Φιντς στα παιδιά του, καθώς ο ίδιος αποφασίζει να υπερασπιστεί στο δικαστήριο το πραγματικό "κοτσύφι" αυτής της υπέροχης ιστορίας, έναν νεαρό μαύρο […].

Ένα καταπληκτικό βιβλίο για τη δεκαετία του 1950 στο Νότο των ΗΠΑ. Μια ζωντανή αφήγηση για το ρατσισμό και τις απόψεις των ανθρώπων της εποχής εκείνης.

Vujicic Nick, Ασταμάτητος – Η αφάνταστη δύναμη της πίστης που γίνεται πράξη, εκδ. Εν πλω Το βιβλίο δώρισε η Έφη Γιαννακουδάκη.

 

"Όταν πριν από χρόνια πρωτοέμαθα για τον Νικ, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι η ιστορία του είναι αληθινή…

Αν νομίζεις ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζεις είναι πιο δύσκολη από των υπολοίπων κι ότι τα εμπόδια είναι ανυπέρβλητα, διάβασε την ιστορία του Νικ και συ, πάρε λίγη από την πίστη του και άλλαξε τη ζωή σου ΤΩΡΑ!"

Νεόφυτος Νεοφυτίδης, Ρόζα Παρκς – Η γυναίκα που νίκησε το ρατσισμό, εκδ. ΠηγήΤο βιβλίο δώρισε ο Γιώργος Κουράκης. Ο μικρός φωτογραφήθηκε με άλλο βιβλίο καθώς αυτό που αγόρασε δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο.

 

 

Λένα Μερίκα, Τα κορίτσια προτιμούν τους τολμηρούς (εφηβικό μυθιστόρημα), Κέδρος Το βιβλίο αγόρασε η Κάλλια Φραγκιουδάκη.

"Η ανθρώπινη κακογλωσσιά μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, ακόμη και να σκοτώσει μπορεί – μόνο με τα λόγια. Κι ό,τι ειρωνεύεται κάποιος ή προσπαθεί να το ξορκίσει από πάνω του, αυτό βρίσκεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι".

 

Η Λέσχη Ανάγνωσης  επίσης ευχαριστεί τον Μάνο Χαιρέτη αναφέροντας:

"Οι αφίσες "Πήρα κι εγώ ένα βιβλίο" τοποθετήθηκαν στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, σημαίνοντας την έναρξη μιας πολύ όμορφης περιόδου φιλαναγνωσίας, επικοινωνίας κι ενότητας στο Μαλεβίζι. Δίνουμε πρόσωπο στην εκστρατεία, το δικό μας πρόσωπο, και επειδή η εκστρατεία είναι πολυπρόσωπη και είναι δική μας, γίνεται και ο "άλλος" με το δικό του πρόσωπο "δικός" μας.

Ευχαριστούμε το βιβλιοπωλείο Καλλίγραμμα (Ελευθερίου Βενιζέλου 268, Γάζι) και τον κ. Μάνο Χαιρέτη, που από την πρώτη στιγμή "αγκάλιασε" την ιδέα μας και αφιέρωσε χρόνο και αγάπη για να μας φτιάξει και να μας δωρίσει τις αφίσες της εκστρατείας αυτής που περιμένει… "το δικό σου πρόσωπο…""

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ