Αράχωβα: Ο Ολιβερ σύμβολο για το φιλοζωικό κίνημα – Το μυστήριο και τα σενάρια για τον άγριο θάνατό του

Οργή στα social media για τον θάνατο του χάσκι - Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Petite Perle 300×250

Ελάχιστα από τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Ελλάδα με θύμα οποιοδήποτε ζώο, τουλάχιστον στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχουν συνταράξει τόσο έντονα, τόσο βαθιά και σε τόσο εύρος την κοινή γνώμη όσο ο βίαιος θάνατος του Ολιβερ στην Αράχωβα. Και αυτό διότι ο αποτροπιασμός, η οργή, η πάνδημη συγκίνηση για το 8χρονο Χάσκι επιτείνονται και αλληλοτροφοδοτούνται από τα αντιφατικά στοιχεία που δημοσιοποιούνται σταδιακά, καθόσον εξελίσσεται μια, θα έλεγε κανείς, άνευ προηγουμένου αστυνομική και ιατροδικαστική έρευνα.

Διότι, παραδόξως, το μυστήριο γύρω από το τι πραγματικά συνέβη στον δύστυχο Ολιβερ, μέρα με τη μέρα πυκνώνει αντί να διαλύεται. Πόσο και με ποιον ακριβώς τρόπο βασανίστηκε το σκυλί; Οδηγήθηκε στον θάνατο από άνθρωπο, όπως μοιάζει προφανές, ή μήπως δέχτηκε επίθεση από άλλα σκυλιά, ενδεχομένως πολύ πιο δυνατά και πιο άγρια απ' ό,τι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με τις δικές του δυνάμεις; Άραγε πιστοποιούν όντως κακοποίηση σεξουαλικού τύπου τα τραύματα στον πρωκτό του ή πρόκειται για πλάνη της αρχικής εξέτασης; Υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό από κάμερες ασφαλείας για το τι συνέβη; Και αν όχι, είναι σύμπτωση ότι κάποιες κάμερες κοντά στην κατοικία όπου φιλοξενούνταν ο Ολιβερ βρέθηκαν κατεστραμμένες;

oliver_araxova__1_

Και, πάνω απ' όλα, αν το έγκλημα διαπράχθηκε από άνθρωπο, βάσει της μέχρι στιγμής επικρατέστερης εκδοχής, το πρωταρχικό ζητούμενο συνίσταται στο ποιος και με ποιο κίνητρο θα μπορούσε να διαπράξει τη συγκεκριμένη θηριωδία. Σε σχέση με όλα αυτά τα εισέτι αναπάντητα ερωτήματα, η αυθόρμητη συναισθηματική διέγερση, η απέραντη θλίψη που προκαλούν οι εικόνες του Ολιβερ ενισχύουν την πίεση προς τις αρμόδιες αρχές να λύσουν το αίνιγμα το ταχύτερο δυνατόν. Κι αν πρόκειται για ανθρώπινο έγκλημα, να εντοπίσουν τον δράστη και να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη για τον προβλεπόμενο από τον νόμο κολασμό του.

Οργή στα social

Ταυτόχρονα, παράλληλα με την εντατική ειδησεογραφική κάλυψη της υπόθεσης του Ολιβερ από την τηλεόραση, το Διαδίκτυο κ.λπ., στα social media επικρατεί αναβρασμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χάσκι που κλαίει με δάκρυα από αίμα, μια καλλιτεχνική εικαστική αναπαράσταση στο Instagram αφιερωμένη στον Ολιβερ, πολύ γρήγορα ξεπέρασε τα 70.000 likes.

oliver_araxova__2_

«Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη για τον Ολιβερ», αναγράφεται σε ηλεκτρονικές αφίσες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπενθυμίζουν ανάλογες περιπτώσεις βασανισμού και θανάτωσης ζώων

oliver_araxova__3_

Επίσης, ψηφιακές αφίσες, με συνθήματα σε οργίλο και καταγγελτικό ύφος θυμίζοντας προκηρύξεις -ή μάλλον επικηρύξεις κακούργων- αποτυπώνουν την πρόθεση μιας μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, και όχι μόνο των φιλόζωων όπως συνήθως, να διαδηλώσει κατά της κακοποίησης των ζώων. «Η κοινωνία ζητά δικαιοσύνη για τον Ολιβερ», αναγράφεται σε μία από αυτές τις αυτοσχέδιες ηλεκτρονικές αφίσες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός ή αυτοί που τη δημιούργησαν δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για έγκλημα.

Σε μια άλλη αφίσα, η φωτογραφία του Ολιβερ από την Αράχωβα στέκεται δίπλα σε εκείνην της σκυλίτσας Μπέλας από τον Βόλο, της αρκούδας με τα δύο μικρά της από την Καστοριά, αλλά και σε εκείνη με τις επτά γάτες από την Ιθάκη. Δηλαδή κρούσματα αδιανόητης κτηνωδίας εις βάρος ζώων τα οποία σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, όλα όμως πρόσφατα καταγεγραμμένα, σε μόλις μερικές ημέρες. Κατ' αυτό τον τρόπο ο Ολιβερ μετατρέπεται σε σύμβολο και μάρτυρα, γίνεται σημαία ενός μη οργανωμένου κινήματος που κραυγάζει: «Τέρμα! Ως εδώ με τη βία εις βάρος των ζώων!». Κάτι που, επίσης, δεν έχει ανάλογο προηγούμενο για τη χώρα μας.

oliver_araxova-_5_

Πάνω από 70.000 likes συγκέντρωσε η ψηφιακή δημιουργία με τον Ολιβερ να κλαίει με δrάκρυα από αίμα

Η τραγωδία

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον βίαιο θάνατο του Ολιβερ, πλέον την εξιχνίαση του περιστατικού έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. εμπλέκοντας κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών και αφού κινητοποιήθηκαν φορείς της Δικαιοσύνης σε ανώτατο επίπεδο. Τη διεξοδική διερεύνηση της υπόθεσης παρήγγειλε με παρέμβασή της η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδια για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα, Αναστασία Μασούρα.

Την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρέθηκε ο Ολιβερ διενήργησε η ιδιώτης κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα, η οποία ανέφερε ότι βρήκε ένα ζώο βαριά κακοποιημένο από άνθρωπο, με δεδομένο ότι ο Ολιβερ ήταν 8 χρόνων και έως τότε απολύτως υγιής. Το σκυλί είχε αφεθεί από τον κηδεμόνα του ελεύθερο για λίγο, προκειμένου να περιηγηθεί στην περιοχή, όπως συνήθιζε. Εκείνο όμως εξαφανίστηκε και την επομένη βρέθηκε στο σπίτι του κηδεμόνα του σχεδόν λιπόθυμο και βαριά τραυματισμένο σε όλο το σώμα του. Φαινόταν να έχει δεχτεί χτυπήματα ακόμη και στο κεφάλι, ενώ είχε σπασμένα πλευρά. Ο πρωκτός του εμφάνιζε ίχνη διείσδυσης με αιχμηρό αντικείμενο.

Η κυρία Τόλα το περιέθαλψε προσπαθώντας να το κρατήσει στη ζωή. Ομως, την Τρίτη 28 Νοεμβρίου και αφού είχαν παρέλθει 11 ώρες από τις επείγουσες επεμβάσεις της κτηνιάτρου, ο Ολιβερ κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. Το πρώτο συμπέρασμά της, η οποία δήλωσε συγκλονισμένη, καθώς δεν είχε αντικρίσει ποτέ πριν ένα τόσο άγρια κακοποιημένο ζώο παρά την πολυετή εμπειρία της, ήταν ότι ο Ολιβερ είχε βασανιστεί με μανία. «Ο δράστης είχε μένος», ήταν η χαρακτηριστική φράση της.

Η κυρία Τόλα προχώρησε στις προβλεπόμενες ενέργειες: πήρε φωτογραφίες από το πτώμα του Ολιβερ, δείγμα γενετικού υλικού και ενημέρωσε την Αστυνομία επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αναζητηθεί αμέσως υλικό από τις κάμερες, μια και το σπίτι όπου φιλοξενούνταν ο Ολιβερ περιστοιχίζεται από ξενοδοχεία, ταβέρνες κ.λπ.

Το επόμενο βήμα ήταν η νεκροτομή της σορού στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Βοιωτίας. Εκεί όμως συντάχθηκε μια έκθεση στην οποία σημειώνεται μεν ότι διαπιστώθηκε εμπρόθετη, ενεργητική κακοποίηση του ζώου, όχι όμως απαραιτήτως και σεξουαλική.

Εξ αφορμής αυτής της διάστασης ανάμεσα στις δύο εκθέσεις πολλοί φιλόζωοι εξανέστησαν κάνοντας λόγο για εσκεμμένη απόπειρα συγκάλυψης ενός φρικτού εγκλήματος. Ωστόσο, αντικρούοντας αυτές τις διαμαρτυρίες η επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου, δήλωσε: «Δεν πιστεύω πως οποιαδήποτε τοπική κοινωνία σήμερα θα προσπαθούσε να συγκαλύψει ένα τέτοιο κακούργημα προκειμένου να αποφύγει τον στιγματισμό. Το έγκλημα δεν σχετίζεται με τον τόπο, αλλά με έναν δράστη – και τέτοιοι υπάρχουν παντού. Σε κάθε περίπτωση, ο δράστης θα έρθει αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνια, συν χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ. Αυτό προβλέπει ο καινούριος νόμος του 2021 για την κακοποίηση ζώων».

Ματωμένο μήνυμα;

Οπως ήταν αναμενόμενο, στην Αράχωβα, έναν τόπο σχετικά μικρό, όπου όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, πυροδοτήθηκε ένα παιχνίδι στοχοποίησης και ενοχοποίησης εις βάρος συγκεκριμένων υπόπτων. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς τους φερόμενους ως δράστες από το άτυπο λαϊκό δικαστήριο έτυχε να έχει αποκτήσει κάποια διασημότητα ως παίκτης ριάλιτι.

Οσο για τον κηδεμόνα ή ιδιοκτήτη του Ολιβερ, έχει παραχωρήσει δηλώσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έχει προσέλθει τρεις φορές στις Αρχές για κατάθεση. Η τελευταία εξ αυτών διήρκεσε πέντε ολόκληρες ώρες, όπου, μεταξύ άλλων, εξομολογήθηκε ότι το πτώμα του Ολιβερ εγκαταλείφθηκε στην ύπαιθρο από κάποιον τρίτο και μοιραία έγινε βορά στα σαρκοβόρα της περιοχής, καθώς ο κηδεμόνας του δεν άντεχε να το θάψει ο ίδιος. Εξάλλου, ό,τι είχε απομείνει από το σκυλί μετά τη νεκροτομή ήταν αποσπασμένα μέλη. Αυτά παραδόθηκαν στον κηδεμόνα μέσα σε σακούλες μαζί με ιατρικά υλικά, όπως γάντια, γάζες, χαρτιά κ.λπ.

Σύμφωνα με ένα από τα ρεπορτάζ, η Αστυνομία εξετάζει έξι βίντεο από κάμερες ασφαλείας, αν και δεν επικρατεί αισιοδοξία ότι από αυτά προκύπτει οτιδήποτε χρήσιμο για την έρευνα. Εντούτοις, ο Ολιβερ εμφανίζεται να κινείται με τον χαρακτηριστικό τρόπο ενός ζώου αδέσποτου και αφρόντιστου και όχι ενός σκυλιού επί της ουσίας οικόσιτου, με μόνιμη στέγη και περιποίηση.

Ο κηδεμόνας του, πάντως, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα μπορούσε να έχει κάνει κακό στο σκυλί του, όπως υπονοούν και διαδίδουν κάποιοι. «Θέλω Δικαιοσύνη, να μάθω ποιος είναι, να πιάσουμε αυτό το κτήνος». Συμπληρώνοντας με έμφαση ότι «δεν θα με εξέπληττε ακόμη και αν αποκαλυφθεί ότι ο δράστης είναι συγγενικό μου πρόσωπο».

Στην περίπτωση αυτή, ενδεχομένως ο Ολιβερ να έπεσε θύμα ενός εξεπίτηδες φρικιαστικού και ειδεχθούς εγκλήματος. Ως τελευταία προειδοποίηση εκ μέρους του εγκληματία προς τον εκάστοτε στόχο του, ότι αν δεν υπάρξει συμμόρφωση προς κάποια απαίτηση, εντολή, αποπληρωμή χρέους ή οτιδήποτε παρόμοιο, το επόμενο αίμα που θα χυθεί δεν θα είναι κάποιου κατοικιδίου, αλλά ανθρώπινο. Είναι ακριβώς ό,τι απεικονίζει η περίφημη σκηνή της θρυλικής ταινίας «Ο Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, με το κομμένο κεφάλι του αλόγου που τοποθετείται στο κρεβάτι ενός κινηματογραφικού παραγωγού, ο οποίος είχε την ατυχή έμπνευση να μην εκπληρώσει αμέσως κάποια επιθυμία της Μαφίας. Ενα πρωί ξύπνησε βουτηγμένος στο αίμα του αγαπημένου του καθαρόαιμου, το οποίο είχε αποκεφαλιστεί αδίστακτα, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

Μποϊκοτάζ

Ενόσω η έρευνα της υπόθεσης Ολιβερ τελεί εν εξελίξει, με το κύμα των διαμαρτυριών κατά της κακοποίησης των ζώων να διογκώνεται διαρκώς, οι παρενέργειες ειδικά για την υπόληψη της Αράχωβας είναι άμεσα αισθητές, φτάνοντας ακόμη και σε εκκλήσεις για τουριστικό μποϊκοτάζ. «Εμείς ακυρώσαμε τη διαμονή μας στην Αράχωβα», έγραψε ένας χρήστης σε σελίδα φιλοζωικού φορέα στο Instagram, υπογραμμίζοντας περαιτέρω ότι «δεν πατάω σε μέρη όπου γυρνούν ανενόχλητοι βιαστές και δολοφόνοι ζώων».

Στον ίδιο τόνο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο X επισήμανε σε αυστηρό τόνο ότι «το έγκλημα αυτό είναι σοκαριστικά απάνθρωπο. Η τοπική κοινωνία της Αράχωβας οφείλει να συνδράμει τις Αρχές για να συλληφθεί ο δράστης ή οι δράστες αυτού. Εάν στην κοινωνία μας υπάρξει η υπόνοια της συγκάλυψης, η Αράχωβα θα πληρώσει βαρύ τίμημα ως προορισμός».

 

Ωστόσο, η κυρία Καλούσα Ναυπακτίτου, πρόεδρος των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων στην Αράχωβα, θέλησε να υπερασπιστεί τον τόπο της γράφοντας στα social media ότι «τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα μηνύματα μίσους και ιδεοληψίας από φιλοζωικές ομάδες που προτρέπουν τους επισκέπτες της Αράχωβας να μην ξανάρθουν, λόγω του ότι βασανίστηκε από έναν ή περισσότερους ανθρώπους και αργότερα κατέληξε το υπέροχο σκυλάκι με όνομα Ολιβερ. Το οποίο ήταν γνωστό σε όλους μας και κυκλοφορούσε στους δρόμους και τα σοκάκια της Αράχωβας. Η αποτρόπαια αυτή πράξη ουδεμία σχέση έχει με τους κατοίκους της Αράχωβας και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Δεν είναι δυνατόν να δικάζεται μια ολόκληρη κοινωνία στο Διαδίκτυο, να προτρέπουν -ακόμη και επώνυμοι δημοσιογράφοι- να μην επισκεφτεί κανένας την Αράχωβα, διότι θεωρούν ότι οι Αραχωβίτες γνωρίζουμε τον έναν ή τους περισσότερους κακοποιητές και τους καλύπτουμε. Εννοείται ότι αν γνώριζε κάτι κάποιος από τους κατοίκους θα είχαμε συνεισφέρει στην άμεση σύλληψή τους. Δεν συγκαλύπτουμε κακουργηματικές πράξεις σε ζωάκια. Με τη λογική αυτή, δεν πρέπει να ξαναπάμε, π.χ., στη Σαλαμίνα διότι έγινε ανθρωποκτονία. Ολοι οι κάτοικοι της Αράχωβας, καθώς και οι επιχειρηματίες της τάσσονται κατά αυτού του περιστατικού και όλοι μας επιθυμούμε να βρεθεί άμεσα ο/οι δράστης/ες και να λάμψει η αλήθεια».

 

πηγή: protothema.gr

Ελλάδα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ