Πλήρωσαν… για να ορκιστούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι!

Petite Perle 300×250

Βραχνάς έγιναν για πολλούς νεοεκλεγέντες δημοτικούς συμβούλους σε όλη τη χώρα παλιά χρέη στους Δήμους.
Ο λόγος εξαιρετικά σοβαρός καθώς αν δεν τα τακτοποιούσαν δεν θα μπορούσαν να ορκιστούν θα έχαναν δηλαδή το αξίωμα!

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Αυτό ορίζει ρητά η εγκύκλιος 1275 του υπουργείου Εσωτερικών περί ορκωμοσίας νέων δημοτικών αρχών.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δεν καλείται για ορκωμοσία όποιος εξελέγη σε αιρετό αξίωμα του οικείου δήμου και εξέπεσε αυτού, λόγω οφειλής του προς τον δήμο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του ν. 4804/2021.
Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν ήταν ενήμεροι για αυτή τη διάταξη και το έμαθαν από τις υπηρεσίες Οικονομικών και έσπευσαν στο ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες,  στον δήμο Μαλεβιζίου  το προηγούμενο διάστημα, τα τηλέφωνα χτύπησαν σε λιγότερους από πέντε δημοτικούς συμβούλους για παλιές οφειλές μερικές από τις οποίες δεν είχαν βεβαιωθεί μέχρι σήμερα και  τις τακτοποίησαν άρον – άρον για να μην βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν πως έρχεται η Ειδική Νομοθετική Ρύθμιση για να ορκιστούν κανονικά οι δημοτικοί σύμβουλοι της χώρας με προθεσμία τακτοποίησης μέχρι την Πρωτοχρονιά.
Αυτή η Ειδική Νομοθετική Ρύθμιση που αναμένεται αυτές τις ημέρες αυτονόητα, καθιστά άκυρες όλες τις διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες εξέπεσαν του αξιώματος τους οι νεοεκλεγέντες βάσει της παλιάς διάταξης που ήθελε εξόφληση ως τα τέλη Οκτωβρίου.
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να δώσει το χρόνο σε όλους τους συμβούλους να ρυθμίσουν τα χρέη τους, και στην ουσία "ακυρώνει" τον Νόμο του 2021 και ανοίγει το παράθυρο ώστε να μπουν φωτογραφικά όλοι οι οφειλέτες στα δημοτικά σχήματα.
Για το Σχέδιο Νόμου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης, έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, και εισάγεται από μέρα σε μέρα για συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, και ψήφιση την Παρασκευή 15/12, ή το αργότερο τη Δευτέρα 18/12. Συνεπώς θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι θα ισχύσει.
Σχετικά με τις ορκωμοσίες: Αναμένεται να διευκρινιστεί ποιοι θα ορκιστούν (οι εκλεγμένοι ή η επιλαχόντες;) στους Δήμους στους οποίους έχει προλάβει να γίνει η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης. Δεν αποκλείεται, να ορκιστούν την προσεχή Κυριακή οι επιλαχόντες, και μετά την ψήφιση του Νόμου, να ακυρωθεί η ορκωμοσία των επιλαχόντων και να έλθουν εκ νέου οι πρώτοι. Εκτός εάν κάποιοι Δήμοι αποφασίσουν να αναβάλλουν την τελετή.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ