Ομιλία Αλ. Μαρκογιαννάκη για ασφαλιστικό  και για την τροπολογία για την εργασία μεταναστών

Petite Perle 300×250

Την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης υποστήριξε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας. Ο Βουλευτής Χανίων τόνισε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις ενισχύεται ο λεγόμενος δεύτερος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα υψηλότερου εισοδήματος για τους μελλοντικούς συνταξιούχους. «Με δεδομένη την αρνητική πορεία των δημογραφικών στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας, αυτό που απαιτείται είναι η διάχυση και διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου για τις επόμενες γενιές. Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης λειτουργώντας με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά δεν υπόκεινται στον δημογραφικό κίνδυνο, προσφέροντας με τον τρόπο αυτό μεγαλύτερη εξασφάλιση των συνταξιοδοτικών παροχών σε βάθος χρόνου», υποστήριξε σχετικά ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το κανονιστικό πλαίσιο για την επαγγελματική ασφάλιση και την εποπτεία των ταμείων,απλοποιεί τους κανόνες ίδρυσης και λειτουργίας τουςκατάτα πρότυπα των ευρωπαϊκών φορέων επαγγελματικής ασφάλισης και αντικαθιστά το σημερινό σχήμα εποπτείας  από μία ενιαία εποπτική αρχή, την  Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των Ταμείων και να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων.

«Πρόκειται λοιπόν για μια προσεκτικά επεξεργασμένη μεταρρύθμιση που θα ενισχύσει τη λειτουργία του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, ώστε αυτά με τη σειρά τους να αποτελέσουν δικλίδα ασφαλείας για τα εισοδήματα των μελλοντικών συνταξιούχων. Και υπενθυμίζω ότι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι είναι οι κυρίως αδικημένοι από την κρίση που περάσαμε, άρα τους το οφείλουμε», σημείωσε ο βουλευτής Χανίων.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης τάχθηκε ακόμα υπέρ της τροπολογίας για τη νόμιμη εργασία μεταναστών επισημαίνοντας: «Προέρχομαι από μια περιφέρεια με σημαντική αγροτική οικονομία και γνωρίζω για την έλλειψη εργατικών χεριών. Θεωρώ επομένως ότι είναι ένα μέτρο ρεαλιστικό, πρακτικό και ωφέλιμο. Ρεαλιστικό, γιατί αφορά μια κατάσταση που ήδη υπάρχει γύρω μας.  Πρακτικό, διότι την επιλύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και ωφέλιμο διότι προστατεύει το εισόδημα των κατοίκων της επαρχίας μας και κυρίως του αγροτικού τομέα».

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ