Ο μακελάρης της Πράγας αιματοκύλησε το Πανεπιστήμιο σε 20 λεπτά αφού σκότωσε τον πατέρα του – Σοκαριστικά βίντεο

Petite Perle 300×250

Νέα στοιχεία βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας για τον 24χρονο μακελάρη της Πράγας, David Kozak, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης (21/12) άνοιξε πυρ από την οροφή του Πανεπιστημίου του Καρόλου εναντίον ανυποψίαστων ανθρώπων πριν βάλει τέλος στη ζωή του.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 24, εκ των οποίων οι 9 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην χώρα κηρύχθηκε εθνικό πένθος.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο 24χρονος David Kozak σκότωσε τον πατέρα του και στη συνέχεια – αποφασισμένος να σκορπίσει τον θάνατο – ταξίδεψε δύο ώρες για να φτάσει στην Πράγα. Στη συνεχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.

«Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι, με βάση μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο 24χρονος αυτοκτόνησε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Daily Mail, ο μακελάρης είναι επίσης ύποπτος για μία διπλή δολοφονία. Ένας πατέρας και η 2 μηνών κόρη του βρέθηκαν νεκροί σε δάσος, κοντά στην τσεχική πρωτεύουσα, την περασμένη εβδομάδα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αρχές θεωρούν πιθανό το σενάριο ο David Kozak να κρύβεται πίσω και από αυτό το έγκλημα.

Το όπλο που χρησιμοποίησε ο 24χρονος

Ο μακελάρης χρησιμοποίησε ένα πολυβόλο όπλο ZEV .308 WIN για να «σπείρει» τον θάνατο στην Πράγα. Όλα έγιναν στο κτίριο, όπου στεγάζεται το τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

Το βίντεο ντοκουμέντο με τη στιγμή που ανοίγει πυρ:

 

Οι τρομοκρατημένοι φοιτητές πηδούσαν από το παράθυρο και προσπαθούσαν να μπουν στον κάτω όροφο, την ώρα που εκτυλισσόταν το μακελειό στην Πράγα. Σε άλλο ντοκουμέντο που σοκάρει, φοιτητές είχαν βγει στο περβάζι της οροφής για να αποφύγουν τις σφαίρες του 24χρονου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών ΜΜΕ, μια κοπέλα δεν κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία της στο περβάζι και έπεσε στο κενό, βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.

 

 

Η ολιγωρία της αστυνομίας

Η αστυνομία, όπως μετέδωσε το BBC, άρχισε τις έρευνες για τον 24χρονο ένοπλο, ο οποίος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν γίνει η φονική επίθεση, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με βαρύ οπλισμό, κινητοποιήθηκαν όταν ξεκίνησε η επίθεση, στο ιστορικό κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας. Πολλά κτίρια εκκενώθηκαν και ζητήθηκε από τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, όλα τα θύματα πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν μέσα στο κτίριο ενώ 20 λεπτά μετά την έναρξη των πυροβολισμών, οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι βρήκαν το άψυχο σώμα του 24χρονου μακελάρη. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο ένοπλος διέθετε «τεράστια ποσότητα όπλων και πυρομαχικών».

Προμελετημένο έγκλημα

Στο μεταξύ, σοκ προκαλούν τα τελευταία μηνύματά του στον λογαριασμό του στο Telegram, τον οποίο αποκαλούσε ως «ημερολόγιο», πριν πράξει το μακελειό στο πανεπιστήμιο της Πράγας, για το οποίο εμπνεύστηκε από δύο άλλα σε σχολεία της Ρωσίας το 2021 και το 2023.

Ο 24χρονος φέρεται να είχε παραπονεθεί για τη «μίζερη ζωή» του και έγραψε ότι «πάντα ήθελε να σκοτώσει κάποιον».

Σε άλλο μήνυμα είχε αναφέρει και το όνομα «Αλίνα Αφανασκίνα», από την οποία φέρεται να «εμπνεύστηκε» το μακελειό. «Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να επιτεθώ σε σχολεία, η Αλίνα Αφανασκίνα με βοήθησε πάρα πολύ», φέρεται να έγραφε σε άλλο μήνυμα.

Ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ, επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, είπε από πλευράς του, ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ποια ήταν η Αλίνα;

Η 14χρονη είχε αιματοκυλήσει το σχολείο της στην πόλη Μπριάνσκ της Ρωσίας και μετά έβαλε τέλος στη ζωή της στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Σκότωσε έναν μαθητή και τραυμάτισε άλλους πέντε πριν βάλει τέλος στη ζωή της. Η 14χρονη είχε μια δίδυμη αδερφή, η οποία ήταν επίσης στην τάξη την ώρα του μακελειού. Είχαν πάει μαζί στο σχολείο, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, η δίδυμη αδερφή της πιθανότατα δεν γνώριζε για τα σχέδιά της.

Η «χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία» από το 1993

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος, προκάλεσε σοκ σε όλον τον κόσμο. «Σοκαρισμένος» από τα γεγονότα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων.

Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία. Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ. Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

ieidiseis.gr

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ