Ορκίζεται το νέο δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου – Στους οκτώ αντιδημάρχους, το προεδρείο και τη δημοτική επιτροπή το ενδιαφέρον

Petite Perle 300×250

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα δημοτική αρχή με επικεφαλής για τη δεύτερη θητεία του τον Μενέλαο Μποκέα έχει ξεκινήσει. Η ορκωμοσία έχει οριστεί για  σήμερα Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 6.30 και τόπος διεξαγωγής όπως ήδη έχει ανακοινωθεί είναι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γαζίου.

Ρεπορτάζ : Κορίνα Καφετζοπούλου 

Για την επικείμενη δημοτική περίοδο, η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028. Ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση και ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών Αρχών, ο νομοθέτης προβλέπει την ορκωμοσία των εκλεγέντων, με την οποία δεσμεύονται να διοικήσουν τον δήμο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Οι υπόχρεοι σε ορκωμοσία, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα, είναι:

•ο Δήμαρχος,

•οι τακτικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι,

•οι τακτικοί Σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων,

•οι Πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων,

Υπενθυμίζεται ότι, εάν ο ενδιαφερόμενος δεν δώσει όρκο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023,εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμά του, εκτός από την περίπτωση της αντικειμενικής αδυναμίας. Εάν κάποιος από τους εκλεγέντες δεν μπορεί να παραστεί στην ορκωμοσία, κατά την οριζόμενη ημερομηνία, επικαλούμενος λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, οι οποίοι δεν αίρονται πριν την 31η Δεκεμβρίου 2023, τότε ο Δήμαρχος οφείλει να τον καλέσει να ορκισθεί μέσα σε πέντε (5) ημέρες, αφότου του γνωστοποιηθεί η άρση των λόγων αυτών. Επισημαίνεται ότι η ορκωμοσία του αιρετού αυτού μπορεί να λάβει χώρα και μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, όποτε δηλαδή αρθούν οι λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας που έχει επικαλεσθεί.

Βάσει αυτού για τον δήμο Μαλεβιζίου θα ορκιστούν συνολικά 79 άτομα. Ο Δήμαρχος, 25 δημοτικοί σύμβουλοι από δυο παρατάξεις, 23 πρόεδροι και μέλη τοπικών συμβουλίων της Δημο τικής ενότητας Γαζίου, 10 πρόεδροι και μέλη τοπικών συμβουλίων της Δημοτικής ενότητας Κρουσώνα και 20 πρόεδροι και μέλη τοπικών συμβουλίων της Δημοτικής ενότητας Τυλίσου.

Πέρασαν πρώτα από το ταμείο για να ορκιστούν!

Η αναλυτική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την ορκωμοσία έκρυβε και μια έκπληξη . Σε μια παράγραφο ορίζει ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν θα μπορούσαν να ορκιστούν αλλά θα έχαναν το αξίωμα( !) δημοτικοί σύμβουλοι με οφειλές προς τον δήμο που δεν τις έχουν τακτοποιήσει. Αυτό ορίζει ρητά η εγκύκλιος 1275 του υπουργείου Εσωτερικών περί ορκωμοσίας νέων δημοτικών αρχών. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δεν καλείται για ορκωμοσία όποιος εξελέγη σε αιρετό αξίωμα του οικείου δήμου και εξέπεσε αυτού, λόγω οφειλής του προς τον δήμο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του ν. 4804/2021. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν ήταν ενήμεροι για αυτή τη διάταξη και το έμαθαν από τις υπηρεσίες Οικονομικών και έσπευσαν στο ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον δήμο Μαλεβιζίου το προηγούμενο διάστημα, τα τηλέφωνα χτύπησαν σε λιγότερους από πέντε δημοτικούς συμβούλους για παλιές οφειλές μερικές από τις οποίες δεν είχαν βεβαιωθεί μέχρι σήμερα και τις τακτοποίησαν άρον – άρον για να μην βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως.

Οκτώ αντιδήμαρχοι – Εκλογή προεδρείου δημοτικού συμβουλίου και Δημοτικής Επιτροπής

Τα βλέμματα όλων στρέφονται πάντως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, το αργότερο ως τις 8, όπου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβίζιου και της Δη- μοτικής Επιτροπής που συγκροτείται νομοθετικά για πρώτη φορά.

Πρόκειται για μία υπερεπιτροπή που ενσωματώνει την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική Επιτροπή και έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Μέχρι εκείνη την ημέρα, αν όχι την ίδια θα έχει γίνει και ο ορισμός των αντιδημάρχων.

Οι αντιδήμαρχοι στον Δήμο Μαλεβιζίου μπορούν να είναι μέχρι οκτώ.

Με βάση τον πληθυσμό οι αντιδήμαρχοι είναι πέντε, προκύπτει όμως ένας επιπλέον από την κατάργηση του ΔΟΚΑΠΠΑΜ ως ΝΠΔΔ, άρα συνολικά έξι όλοι έμμισθοι.

Επίσης η δύναται να οριστούν και άμισθοι αντιδήμαρχοι. Στην περίπτωση του Μαλεβιζίου αναλογούν δυο.

Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις του δημάρχου και ο χρόνος της ανακοίνωσης των ονομάτων. Στην απερχόμενη δημοτική αρχή, άμισθοι αντιδήμαρχοι ήταν οι Πετούσης, Ρεράκης, Αλμπαντάκης.

Προεδρείο με φανερή ψηφοφορία 

Το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται για θητεία τριάντα (30) μηνών και συγκροτείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα, ως εξής:

α) Ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του δημάρχου,

β) ο αντιπρόεδρος προέρχεται από την παράταξη που αναδείχθηκε δεύτερη σε εκλογική δύναμη, γ) ο γραμματέας προέρχεται από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη. Αν δεν υπάρχουν άλ- λες παρατάξεις, πλην αυτών, ο γραμματέας προ- έρχεται από την παράταξη του δημάρχου.

Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου εκλέγονται κατά τη συνεδρίαση χωριστά και με φανερή ψηφοφορία. Η εκλογή στη θέση του αντιπροέδρου ή του γραμ- ματέα του δημοτικού συμβουλίου δεν συνεπάγεται κώλυμα συμμετοχής στη δημοτική επιτροπή.

Δημοτική Επιτροπή με μυστική ψηφοφορία 

Μετά την ανάδειξη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει η ανάδειξη της νέας υπερεπιτροπής, δηλαδή της δημοτικής επιτροπής. Στον δήμο Μαλεβιζίου θα είναι 7μελής.

Πρόεδρος μπορεί να είναι ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος που θα ορίσει ο δήμαρχος.

Από τα έξι μέλη που θα την απαρτίζουν τα δυο θα είναι από την αντιπολίτευση.

Η εκλογή όλων των μελών τακτικών και αναπληρωματικών γίνεται από το δημοτικό συμβούλιο με μυστική ψηφοφορία.

Τα μέλη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας εκλέγονται ξεχωριστά από τα αντίστοιχα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί μέλος της δημοτικής επιτροπής ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Η δημοτική επιτροπή εκλέγεται επίσης για θητεία τριάντα (30) μηνών.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ