Ο Φραγκίσκος Παρασύρης για την εξαγγελία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το Φράγμα Λαδούκου

Petite Perle 300×250

Για το Δήμο και το Νομό Ηρακλείου, η επίλυση του ζητήματος της ύδρευσης και της άρδευσης των αγροτικών περιοχών, είναι μείζονος σημασίας.

Ήδη, από την έναρξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, με σειρά παρεμβάσεων μου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχα ζητήσει άμεση ενημέρωση και ανάληψη πρωτοβουλιών, τόσο για το Φράγμα Λαδούκου, όσο και για το Φράγμα των Δαφνών και Ασιτών – Πρινιά.

Για το Φράγμα Λαδούκου, συγκεκριμένα, από τις 18 Οκτωβρίου τόνιζα στον Υπουργό ότι «…θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, στην αμπελουργική ζώνη των οικισμών της Δημοτικής Κοινότητας Τεμένους και βεβαίως θα θωρακίσει τον ποταμό του Γιόφυρου από τις πλημμύρες, αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής».

Η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη προς χρηματοδότηση του Φράγματος Λαδούκου, κατ΄ εφαρμογή της Δράσης 4.3.1. για Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων, αποτελεί μια θετική εξέλιξη, αρκεί να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαιτούμενες μελέτες επικαιροποίησης.

Τονίζω, ωστόσο, ότι ο συντοπίτης μας Υπουργός, οφείλει να εξετάσει συνολικά το ζήτημα της ολοκλήρωσης των Φραγμάτων και άμεσα να προχωρήσει στη χρηματοδότηση και του Φράγματος των Δαφνών. Και βεβαίως, να υπενθυμίσω στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η συγκεκριμένη Δράση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την ένταξη προς χρηματοδότηση και του Φράγματος των Αμιρών, το οποίο είναι ώριμο μελετητικά, καθώς και όποιο άλλο φράγμα βρίσκεται σε ανάλογη φάση στο Νομό.

Επειδή, ανάλογες χρηματοδοτήσεις δεν προκύπτουν συχνά και επειδή ο Ηρακλειώτης Υπουργός γνωρίζει τις ανάγκες του Ν. Ηρακλείου, δεν θα δικαιολογηθεί καμία αστοχία ή παράληψη, καθώς αναμένουμε να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τα «ώριμα» αρδευτικά έργα του νομού.

Ύστερα από πέντε χρόνια απραξίας και στασιμότητας στη διαχείριση των αρδευτικών έργων για την Κρήτη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανομβρία, έστω και στο παρά πέντε ας κάνουν κάτι για τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ