Γενικό Λύκειο Γαζίου: Συμμετοχή εκπαιδευτικών σε  παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) σε σχολική μονάδα της Κροατίας.

Petite Perle 300×250

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου2023 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη ομάδας τριών εκπαιδευτικών του Γενικού Λυκείου Γαζιού, (της κ. Καρράσκο Ροζαλίας, της κ. Σαλούστρου Καλλιόπης και της κ. Δήμου Ευθυμίας,)για παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) στη σχολική

μονάδα Srednja škola Ban Josip Jelačić στην πόλη Zaprešić στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Η δραστηριότητα εντάσσεται στο

πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/Σχζδιο2 023-1-EL01-KA122-SCH-000124755–με

τίτλο :Διδάσκοντας ευτυχισμένους και ξύπνους πολίτες του μέλλοντος.

Θέμα του σχεδίου αποτελεί η προαγωγή πράσινων δεξιοτήτων και οικολογικής συνείδησης στη σχολική μονάδα ,η ενημέρωση για νέες μεθόδους και προσεγγίσεις μάθησης και διδασκαλίας και θ συνειδητοποίηση της ανάγκης συμμετοχής στα κοινά , την κοινή μας Ευρωπαϊκή ταυτότητα, και τις Ευρωπαϊκής αξίες και των 27 μελών της ΕΕ.

Βασικός στόχος της πρώτης ροής του σχεδίου Κινητικότητας στην Κροατία ήταν η εξοικείωση

συμμετεχόντων με εκπαιδευτικές πρακτικές για την προαγωγή της κοινής μας Ευρωπαϊκής ταυτότητας, και των Ευρωπαϊκών αξιών στις σχολικές μονάδες. Επιμέρους στόχοι της κινητικότητας ήταν η γνωριμία των εκπαιδευτικών με το εκπαιδευτικό σύστημα της Κροατίας, η ένταξη  σε δίκτυα συνεργασίας (E-twinning,

Erasmus) με σχολικές μονάδες του εξωτερικού για μελλοντικές συνεργασίες, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και βελτίωση των δεξιοτήτων ξένων γλωσσών.

Ο Διευθυντής, η Željka Winkler υπεύθυνη επικοινωνίας Erasmus ,οι μαθητές  και το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολικής μονάδας υποδεχτήκαν εγκάρδια τις εκπαιδευτικούς από το ΓΕΛ ΓΑΖΙΟΥ και μοιράστηκαν μαζί τους πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κροατίας , παιδαγωγικές προσεγγίσεις και

μεθοδολογικές πρακτικές για τη διδασκαλία των διαφόρων μαθημάτων, καθώς και καλές πρακτικές για τθ λειτουργία των σχολικών μονάδων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις παρακάτω δραστηριότητες:

-Γλωσσικό εργαστήριο: Η προσέγγιση της πολυγλωσσίας (Helga Kraljik, ŽeljkaBrezni, 18.12.2023.)

-Ιδιωματικές εκφράσεις συγκριτική προσέγγιση αγγλικής και κροατικής γλώσσας(Marijana Ljubić, 18.12.2023.)

-Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης: Η χώρα, η πόλη και το σχολείο μας (Ankica Šarić, 18.12.2023.)

-Προετοιμάζοντας ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι με νέες ψηφιακές μεθόδους.(MonikaŠkalec,18.12.2023.)

  • Μια συνταγή για καλά Χριστούγεννα με νέες ψηφιακές μεθόδους (Ankica Šarić, 18.12.2023.)

-Παρουσίαση: Μέθοδος Problem based learning-PBL και eTwinning στο SSBJJ (Helga Kraljik, Željka Winkler, 19.12.2023.)

  • X-Mas, Weihnachten &Božić (HelgaKraljik,ŽeljkaBrezni,12.2023.)

-Το εορταστικό μάρκετινγκ σταματά να ξοδεύει σαν να μην υπάρχει αύριο(Helga Kraljik,ŽeljkaBrezni, 19.12.2023.)

-Ευρωπαϊκή ταυτότητα και αξίες με τη μέθοδο Content Language Integrated Learning -CLIL (Željka Winkler, 19.12.2023.)

-Ευρωπαϊκή Ένωση- προέλευση και ανάπτυξη (Dario Pavlović,19.12.2023.)

– Υπαίθριο μάθημα in situ : Εξερευνώντας το Ζάγκρεμπ, τη  βραβευμένη χριστουγεννιάτικη αγορά! (Dario Pavlović, 20.12.2023.)

-Η αξία διατήρησης  των μνημείων φυσικής ομορφιάς μπροστά στον κίνδυνο κλιματικής αλλαγής.

Εξερευνώντας το Ενικό Πάρκο Λιμνών Plitvice, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα εθνικά πάρκα στην Κροατία που από1979 εγγράφηκε στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO . ( 21.12.2023.)

-Διαχείριση άγχους(ŠtefanijaŽugec,22.12.2023.)

-Εργαστήριο «Αυτοπεποίθηση» -κινητοποίηση των μαθητών στη ζωή της κοινότητας (Zdravka Kramarić, Zvonimira Špoljar, 22.12.2023.)

-Παρουσίαση και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης : Ευρωπαϊκές αξίες στα εκπαιδευτικά συστήματα της Κροατίας και της Ελλάδας (Željka Winkler, 22.12.2023).

Στις  δραστηριότητες που παρακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί από το ΓΕΛ ΓΑΖΙΟΥ συμμετείχαν μαθητές  πέντε τμημάτων και δέκα εκπαιδευτικοί από τη σχολική μονάδα Srednja škola Ban Josip Jelačić.

Η δραστηριότητα παρακολούθησης εργασίας (job shadowing) αποτελεί την πρώτη δραστηριότητα στο πλαίσιο του Σχεδίου. Το Σχέδιο Κινθτικότθτασ περιλαμβάνει επίσης και την παρακολούθηση  Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικό προσωπικό σε νέες μεθόδους και προσεγγίσεις μάθησης και διδασκαλίας που κα υλοποιηθεί τον Απρίλιο του 2024 σε φορέα επιμόρφωσης στο Άμστερνταμ , την παρακολούθησης  Σεμιναρίου

Εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέματα ολιστικής προσέγγισης της βιώσιμης ανάπτυξης στις σχολικές μονάδες που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2024 στην Φινλανδία. Τέλος το Φθινόπωρο του 2024 αναμένουμε την επίσκεψη και φιλοξενία ομάδας εκπαιδευτικών από στη σχολική μονάδα Srednja škola Ban Josip Jelačić της πόλις Zaprešić στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας οι οποίοι θα παρακολουθήσουν (job shadowing) τη λειτουργία της  δικής μας σχολικής μονάδας ,να ανταλλάξουν γνώσεις με ομότιμους εκπαιδευτικούς της κοινότητάς μας και θα συζητήσουμε για νέες εκπαιδευτικές πρακτικές(teaching

assignment) .Μέχρι τη λήξη του Σχεδίου, τον Φεβρουάριο 2025,ευελπιςτοφμε στην διάχυση αποτελεσμάτων και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών χρήσιμων για όλη την εκπαιδευτική μας κοινότητα.

 

Οι καθηγήτριες από την ομάδα Erasmus ΓΕΛ ΓΑΖΙΟΥ Καρράσκο Ροζαλία ΠΕ02

Σαλούστρου ΚαλλιόπηΠΕ04.04

Δήμου Ευθυμία ΠΕ06

 

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ