Δήμος Μαλεβιζίου: Καλώς επέμενε ο πρόεδρος – Δικαίωση από ακύρωση απόφασης σε άλλο Δήμο

Ακυρωτική απόφαση λόγω ισοψηφίας σε δήμο για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής

Petite Perle 300×250

 

Μη νόμιμη έκρινε την απόφαση του δήμου Φαιστού ως προς τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξαιτίας… ισοψηφίας.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Σύμφωνα με τη νομοθεσία σε περίπτωση ισοψηφίας τακτικών ή αναπληρωματικών μελών στη διαδικασία εκλογής και συγκρότησης της νέας Δημοτικής Επιτροπής,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διενεργεί κλήρωση για τη σειρά κατάταξης των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.

Από το πρακτικό της διαδικασίας στον Δήμο Φαιστού,  προέκυψε ότι η κλήρωση δεν έγινε και ως εκ τούτου η απόφαση κρίνεται άκυρη και θα γίνουν  εκ νέου οι διαδικασίες της μυστικής ψηφοφορίας .
Ισοψηφία μεταξύ των υποψηφίων όπως ήδη έχει γράψει η Φωνή του Μαλεβιζίου έγινε στις δημαιρεσίες του Δήμου Μαλεβιζίου.
Ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιο Λευτέρης Καλλέργης  που ήρθε καλά προετοιμασμένος στην πρώτη ειδική συνεδρίαση , επέμενε για την κλήρωση, αν και αυτή είναι για τυπικούς λόγους,  για να μην επιστρέψει πίσω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και όπως αποδείχτηκε ορθώς έπραξε, αλλιώς θα στηνόντουσαν ξανά κάλπες.

Η σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης για τον Δήμο Φαιστού

«Το γεγονός ότι από το ως άνω πρακτικό προκύπτει ότι κατά την εκλογική διαδικασία υπήρξε ισοψηφία μεταξύ εκλεγμένων μελών της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Φαιστού (τακτικών & αναπληρωματικών), τόσο από την παράταξη της πλειοψηφίας όσο & από την παράταξη της μειοψηφίας, χωρίς ωστόσο να διενεργηθεί από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η προβλεπόμενη κλήρωση μεταξύ των ισοψηφησάντων για την ορθή κατάταξη αυτών ως τακτικών & αναπληρωματικών μελών στο προαναφερόμενο συλλογικό όργανο του Δήμου. Δεδομένου ότι: Με τις διατάξεις του άρθρου 74 παρ. 3 & παρ. 4 του Ν.3852/2010, όπως ισχύουν, ορίζεται, μεταξύ άλλων, ρητά ότι: «3… Ως τακτικά μέλη εκλέγονται από την πλειοψηφία και τη μειοψηφία, αντίστοιχα, οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών προτίμησης ανά κατηγορία. Αν σε οποιαδήποτε ψηφοφορία υπάρχει ισοψηφία, ο πρόεδρος του συμβουλίου ενεργεί κλήρωση στην ίδια συνεδρίαση… 4.Αν δεν επιτευχθεί εκλογή για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί επειδή δεν σχηματίστηκε απαρτία, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται εντός τριών (3) ημερών και εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. 2 και 3». Με τις διατάξεις των παρ. 7 & 8 του ως άνω άρθρου του Ν.3852/2010, όπως ισχύουν, ορίζεται ρητά ότι: «7.Τα αναπληρωματικά μέλη της δημοτικής επιτροπής ανά κατηγορία (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) αναπληρώνουν, κατά τη σειρά εκλογής τους, τα τακτικά στις συνεδριάσεις της, εφόσον αυτά δεν συμμετέχουν για οποιονδήποτε λόγο. 8.Τα αναπληρωματικά μέλη ανά κατηγορία, με τη σειρά της εκλογής τους, καταλαμβάνουν τις θέσεις των τακτικών μελών που μένουν κενές κατά τη διάρκεια της θητείας τους …». Περαιτέρω, στην υπ΄ αριθ. πρωτ. 110575/2023 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Διαδικασία εκλογής μελών & συγκρότηση της δημοτικής επιτροπής» & συγκεκριμένα στην Ενότητα 4 με τίτλο «Έλεγχος των πρακτικών εκλογής των μελών της δημοτικής επιτροπής», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «… Ειδικότερα, ο Επόπτης Ο.Τ.Α. ελέγχει τη νομιμότητα της εκλογής και, εφόσον κρίνει ότι το πρακτικό εκλογής δεν είναι νόμιμο, το ακυρώνει, κοινοποιώντας, αυθημερόν, την απόφασή του στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να επαναληφθεί η διαδικασία της εκλογής εντός τριών (3) ημερών , μετά την παραλαβή της σχετικής ακυρωτικής απόφασης . Σημειώνεται ότι για την εκλογή των νέων μελών της δημοτικής επιτροπής, των οποίων η εκλογή ακυρώθηκε, ακολουθείται και πάλι η ίδια εκλογική διαδικασία, ενώ μπορεί να είναι υποψήφιος ξανά ο ίδιος σύμβουλος, του οποίου η εκλογή ακυρώθηκε».

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Ακυρώνουμε το υπ΄ αριθμ. 1ο πρακτικό της ειδικής συνεδρίασης της 02ας -01-2024 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φαιστού, αναφορικά με την εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής (τακτικών & αναπληρωματικών) του Δήμου Φαιστού για την πρώτη θητεία της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, ήτοι από 02-01-2024 έως 30-06-2026, σύμφωνα με τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας.
Κατά της απόφασης αυτής ο έχων έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει, εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση αυτής, στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006 Ν. Ηρακλείου – Λασιθίου, που εδρεύει επί της Λ. Ικάρου & Στ.Σπανάκη 2, στο Ηράκλειο».

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ