Μπερδεύτηκαν οι Δήμοι – Ακυρώνονται η μια μετά την άλλη οι αποφάσεις από την Αποκεντρωμένη

Η κλήρωση αφορά και στα τακτικά αλλά και στα αναπληρωματικά μέλη στη Δημοτική Επιτροπή

Petite Perle 300×250

Συνεχίζονται οι ακυρωτικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως προς τη διαδικασία που τηρήθηκε για την εκλογή των τακτικών και των αναπληρωματικών της Δημοτικής Επιτροπής.
Στον Δήμο Χερσονήσου, η απόφαση ακυρώνεται κατά το ήμισυ, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση, δηλαδή μόνο ως τα αναπληρωματικά μέλη, διότι δεν έγινε κλήρωση μεταξύ των υποψήφιων που ισοψήφησαν για τη σειρά κατάταξής τους.
Στον δήμο Κισσάμου ναι μεν έγινε κλήρωση μεταξύ των αναπληρωματικών μελών ωστόσο οι υποψήφιοι είχαν λάβει 0 ψήφους. Κλήρωση μεταξύ του μηδέν δεν μπορεί να διενεργηθεί.
Η ισοψηφία και η κλήρωση μεταξύ τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Δημοτικής Επιτροπής έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις ως προς την ερμηνεία του νόμου πάντως.
Η νομοθεσία πάντως στο άρθρο 8 του Ν.5056/2023 ορίζει ότι αν σε οποιαδήποτε ψηφοφορία υπάρχει ισοψηφία ο πρόεδρος του συμβουλίου ενεργή κλήρωση.
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία δεν κάνει εξαίρεση μεταξύ των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών, διευκρίνισαν στην Φ. Μ και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η απόφαση για τον Δήμο Χερσόνησου

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Βρίσκουμε νόμιμη την 2/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χερσονήσου ως προς το θέμα των εκλογών των τακτικών μελών. Ακυρώνουμε ως προς το μέρος που αφορά την εκλογή των αναπληρωματικών μελών της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Χερσονήσου για την πρώτη θητεία της τρέχουσας Δημοτικής Επιτροπής, καθώς δε διενεργήθηκε κλήρωση μεταξύ των εκλεγμένων αναπληρωματικών μελών, προκειμένου να καθοριστεί η σειρά κατάταξής τους κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 74 του Ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 του Ν.5056/2023 και ισχύει.

Η απόφαση για τον Δήμο Κισσάμου

Επειδή, κατά την εκλογή των αναπληρωματικών μελών της πλειοψηφίας δύο (2)
υποψήφιοι και συγκεκριμένα οι Μ. Γ. και Σ. Θ. έλαβαν
μηδέν (0) ψήφους και ο πρόεδρος του Δ.Σ. εκ παραδρομής προχώρησε σε κλήρωση
για την κατάταξή τους σε σειρά παρόλο που δεν προβλέπεται από την κείμενη
νομοθεσία η εκλογή μελών οργάνου με μηδέν (0) ψήφους

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
Α) Ότι η εκλογή των μελών της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Κισσάμου, για
το χρονικό διάστημα από 02.01.2024 έως και 30.06.2026, σύμφωνα με το υποβληθέν
πρακτικό εκλογής, είναι νόμιμη.
Β)Ακυρώνουμε ως μη νόμιμη την εκλογή των παραπάνω δύο (2)
αναπληρωματικών μελών της πλειοψηφίας που έλαβαν μηδέν (0) ψήφους για τον λόγο
που αναφέρεται στο σκεπτικό της παρούσας.

Είδα - Άκουσα - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ