Δήμητρα Μαρκοπούλου: Η εκπαιδευτικός -συγγραφέας που λάτρεψε τον Κρουσώνα και τους ανθρώπους του!

Petite Perle 300×250

Η Δήμητρα Μαρκοπούλου είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Δεν είναι Μαλεβιζιώτισα και δεν είναι καν Κρητικιά. Αν όμως ανηφορίσετε προς τον Κρουσώνα θα την βρείτε στο Γυμνάσιο με τους μαθητές της και τους συναδέλφους να κάνουν πολλά, λέσχες ανάγνωσης, βιβλιοθήκες, παραστάσεις!

Κι ύστερα μπορεί να την βρείτε να τριγυρίζει στο χωριό μιλώντας με παππούδες και γιαγιάδες ετοιμάζοντας το μεταπτυχιακό της. Γι αυτό πάντα θα επιστρέφει στον Κρουσώνα, στον Κρουσώνα της καρδιάς της όπως η ίδια λέει. Είναι η αφιέρωση που έγραψε στο βιβλίο της "Καραντί ξηράς" που αφιέρωσε στην βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Κρουσώνα.

Με αφορμή αυτό αναρτήθηκε στο μπλογκ της Λέσχης Ανάγνωσης του ΓυμνασίουΟ Κρουσώνας διαβά…ΖΕΙ διαφορετικά, το παρακάτω κείμενο που με γλαφυρό τρόπο τα λέει όλα για τη Δήμητρα!

"Η Δήμητρα Μαρκοπούλου δεν αποχαιρετά τον Κρουσώνα όταν φεύγει, ξέροντας ότι πάντα θα επιστρέφει σε αυτόν, ξέροντας ότι είναι δικός της, αφού όχι μόνο έχει ζήσει και δουλέψει στον τόπο αυτό, αλλά τον έχει μελετήσει, καταγράφοντας τη γλώσσα του μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων και των νεοτέρων στο μεταπτυχιακό της, κουβαλώντας τον έτσι για πάντα στο μυαλό και την καρδιά της. Δεν τη γοητεύει όμως μόνο ο τόπος και η γλώσσα του, δεν αγαπά μόνο τους μαθητές του σχολείου, αγαπά και τους ανθρώπους του Κρουσώνα, και μέσα από τα εργαλεία της δουλειάς της, τα βιβλία, επιζητά το άνοιγμα στο χωριό. Η επαφή με τον κόσμο έρχεται κάθε χρόνο μέσα από την παρουσίαση της δουλειάς των παιδιών στο τέλος και επιπλέον φέτος και μέσα από τη Λέσχη Ανάγνωσης του σχολείου. Η σχέση της Δήμητρας με το βιβλίο όμως, εκτός από εργαλείο δουλειάς, εκτός από πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους μαθητές της, εκτός από μέσο να φέρει κοντά τους ανθρώπους και τις ηλικίες, κατέχει και πιο προσωπική αξία για την ίδια. Έχει κερδίσει μια πιο εσωτερική σχέση με το βιβλίο όπως αποτυπώνεται μέσα από την εμπειρία της συγγραφής, μέσα από την κατάθεση ψυχής. Συγγραφέας λοιπόν η ίδια, δε θα μπορούσε να μην χαρίσει στον δικό της Κρουσώνα άλλο ένα κομμάτι του εαυτού της, που είναι το βιβλίο της. Το Καραντί ξηράς βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Κρουσώνα με την αφιέρωση "Στον Κρουσώνα της καρδιάς μου! Με αγάπη, η κ. Μαρκοπούλου". Εμείς με τη σειρά μας, θέλουμε να της πούμε ότι και η ίδια βρίσκεται στην καρδιά και τις αναμνήσεις των μαθητών και των συναδέλφων της. Και το βιβλίο της, στη δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου πλέον, θα θυμίζει όλη την αγάπη που έχει δώσει και θα δώσει η δημιουργός του και θα λειτουργεί ως μαρτυρία του ξεχωριστού τρόπου σκέψης και γραφής της για τους μελλοντικούς αναγνώστες του. Την ευχαριστούμε πολύ και της ευχόμαστε η με κάθε τρόπο σχέση της με το βιβλίο να είναι πάντα ζωντανή, γόνιμη και να γίνεται γέφυρα που θα ενώνει τους ανθρώπους και θα ξορκίζει τη μοναξιά".

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ