Ηράκλειο: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Τα αιτήματα των φοιτητών

Petite Perle 300×250

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες, δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Ηράκλειο.

Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των φοιτητών αφορούν το φλέγον ζήτημα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Οι πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας τις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος και χρησιμοποιώντας ως «παραθυράκι» το άρθρο 28, που αναφέρεται σε συνεργασίες επιχειρήσεων του εξωτερικού με ελληνικές, οδήγησαν τους φοιτητές σε πολυήμερες καταλήψεις και συγκεντρώσεις.

Σημειώνεται πως οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν πανελλαδικά  νέο, μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Γενικής Συνέλευσης Ηρακλείου 

Στις 11/01, σε όλη την Ελλάδα και στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεκάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι πανελλαδικά, πραγματοποίησαν Γενικές Συνελεύσεις και προχώρησαν σε πολυήμερες καταλήψεις. Απέναντι στα σχέδια αυτά, βρίσκονται όχι μόνο οι φοιτητές αλλά ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα με δεκάδες αποφάσεις υπεράσπισης της αποκλειστικά δημόσιας εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Υπουργός Παιδείας Πιερρακάκης θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και χωρίς συναίνεση από την ακαδημαϊκή κοινότητα να φέρει νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, να καταργήσει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, να απαξιώσει τα πτυχία μας, να διαλύσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και προοπτική!

Η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι αντισυνταγματική! Πρόκειται για συνταγματική εκτροπή, για μια
αντιδημοκρατική και αυταρχική τομή, που, αν περάσει, θα απειλήσει κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα! 
Το άρθρο 16 του συντάγματος, αποτελεί κατάκτηση του λαϊκού και φοιτητικού κινήματος, και
κατοχυρώνει ρητά και χωρίς περιθώριο παρερμηνείας ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να το παρακάμψει.

Οι στοχεύσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς! Η ΝΔ θα ευνοήσει μόνο τους "φίλους της" τους κολεγιάρχες που θα αισχροκερδούν "πουλώντας" πτυχία. Παράλληλα θα υποβαθμιστούν και θα κατακερματιστούν τα πτυχία μας!

Είναι σαφές ότι η κοινωνική πλειοψηφία που ήδη ζει μέσα στην ακρίβεια και την φτώχεια, δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τα δημόσια πανεπιστήμια, όχι μόνο δεν θα ενισχυθούν όπως ισχυρίζεται η ΝΔ και τα ΜΜΕ που αναπαράγουν διαρκώς το κυβερνητικό αφήγημα, αλλά θα ενταθεί ακόμα περισσότερο η υποχρηματοδότηση.

Θέλουν με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να απαξιώσουν τα πτυχία μας! Τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» θα δίνουν
υπερεξειδικευμένα πτυχία, που δεν θα κατοχυρώνουν δικαιώματα. Αποτέλεσμα θα είναι ο κατακερματισμός
επαγγελματικών δικαιωμάτων και η ατομική διαπραγμάτευση του κάθε απόφοιτου στην εργασιακή ζούγκλα.

Τα Δημόσια ΑΕΙ θα συμπιεστούν και θα έρθουν δίδακτρα στα προπτυχιακά! Η κοινωνική πλειοψηφία δεν θα
μπορεί να σπουδάσει, εκτός αν επιλέξει να χρεωθεί εφ' όρου ζωής με τα υπέρογκα φοιτητικά δάνεια, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Η ΝΔ έχει εξαγγείλει συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και κάθε χρόνο επιβάλει την μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ υποχρηματοδοτούνται συνεχώς. Τμήματα, ειδικά της επαρχίας όπως είναι και η Κρήτη, θα οδηγηθούν σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις, με ολέθριες επιπτώσεις για όσους σπουδάζουν σε αυτά.

Τα ιδιωτικά θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης στα δημόσια ΑΕΙ, προς την κατεύθυνση της πλήρους αποστείρωσης των πανεπιστημίων, χωρίς μαζικές διεργασίες, φοιτητικό συνδικαλισμό και φοιτητές πειθήνιους και πειθαρχημένους.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, θα σταθούν απέναντι στον επιθετικό και αυταρχικό νόμο που ετοιμάζουν ΝΔ –
Πιερρακάκης. Οι φοιτητές ιστορικά έχουν αναμετρηθεί ξανά με τέτοια αυταρχικά σχέδια, και έχουν καταφέρει να κερδίσουν, όπως αποδεικνύει το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2006-07! Μέσα από γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις, μαζικές διαδηλώσεις, θα πάμε κόντρα στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμαστε να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε, για να υπερασπιστούμε την δημόσια εκπαίδευση αλλά και το ίδιο μας το μέλλον και την επαγγελματική μας προοπτική.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!
  •  Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση
  • Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Πιερρακάκη
  • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  •  Νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη εβδομάδα
  • Πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 18 Γενάρη
  • Μαζικοποιούμε τις καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων!

Καλούμε όλους τους φοιτητές και να συμμετέχουν και να μαζικοποιήσουν τις ΓΣ των επόμενων
εβδομάδων!

Καλούμε την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τους μαθητές και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κοινό αγώνα!

Καλούμε όλη την κοινωνία, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, φορείς εργαζομένων, να στηρίξουν και να μαζικοποιήσουν και να πλαισιώσουν τον αγώνα!

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, προετοιμάζουμε μπλακ άουτ σε περίπτωση κατάθεσης και εισαγωγής προς ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σε σχετικές ανακοινώσεις προχώρησαν και τα τμήματα της Ιατρικής αλλά και το τμήμα Βιολογίας και Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και  η Σχολή Επιστημών Υγείας, το τμήμα Γεωπονίας και η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ενώ ακόμη, σε ενιαία απόφαση και ανακοίνωση  προχώρησε και η Φιλοσοφική Σχολή Ρεθύμνου για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ