Δήμος Μαλεβιζίου: Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Γαζίου

Petite Perle 300×250

 

 Υπεγράφη τελικά το μεσημέρι της Τρίτης με μεγάλη καθυστέρηση η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Γαζίου. Πρόκειται για ένα έργο που αν και δημοπρατήθηκε στα τέλη του 2022, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κρήτης 2014-2020, μόλις πριν από δύο ημέρες άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει η  υλοποίηση του με της υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Δήμου Μαλεβιζιου και του αναδόχου εργολάβου.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Σημειώνεται πως το εν λόγο έργο συζητείται από το 2020, οπότε και  ξεκίνησε να συζητείται για να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης  . Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την σχολική κοινότητα, αρχικού προϋπολογισμού 368.000€, καθώς το Γυμνάσιο Γαζίου, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής, όπου η θέρμανση των μαθητών γίνεται μέσου του απαρχαιωμένου συστήματος δύο λεβητών με συμβατικούς κυκλοφορητές και χωρίς συστήματα αυτοματισμών , όπως περιγράφει η τεχνική έκθεση για το έργο.

Το κτίριο σύμφωνα με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Δ , ενώ έπειτα από την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων εκτιμάται ότι  θα επιτευχθεί ενεργειακή αναβάθμιση 3 κατηγοριών θα καταταχθεί στην κατηγορία Β+  με εξοικονόμηση 76,2 KWh/m2  δηλαδή  60,5%  ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, όπως αναφέρει η τεχνική έκθεση.

Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν συνοπτικά είναι καθαιρέσεις και αποξήλωσης των κουφωμάτων των κυρίων εισόδων των αιθουσών διδασκαλίας, με παρεμβάσεις και στα σαθρά τμήματα του σκυροδέματος με επεμβάσεις  θερμοπρόσοψης, και αντικατάσταση τους με νέες πόρτες αλουμινίου με βελτιωμένους συντελεστές θερμομόνωσης . Στα τμήματα όπου έχει γίνει καθαίρεση επιχρισμάτων και σκυροδέματος θα γίνουν εργασίες συντήρησης οπλισμού και αποκατάστασης σκυροδεμάτων όπως και νέα τελικά επιχρίσματα. Προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση εξωτερικής θερμοπρόσοψης στους τοίχους .

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 18KW στο δώμα του κτιρίου.

Αναφορικά με το φωτισμό αναμένεται γίνει αποσύνδεση και απεγκατάσταση υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων οροφής στους εσωτερικούς χώρους του Γυμνασίου και αντικατάσταση τους με νέα τεχνολογίας LED με δυνατότητα ρύθμισης της έντασης φωτισμού με ενσωματωμένο οδηγό. Σε κάθε αίθουσα θα εγκατασταθεί μονάδα ελέγχου φωτισμού με στάθμη φωτός με αισθητήρες παρουσίας και σύστημα ρύθμισης επιθυμητής στάθμης φωτισμού, το οποίο θα επιτυγχάνει σημαντική εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η κάθε αίθουσα θα χωριστεί σε δύο ζώνες φωτισμού σύμφωνα με τα συνημμένα σχέδια.

Όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας στόχος της δημοτικής αρχής είναι η σταδιακή αναβάθμιση των σχολικών υποδομών του δήμου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

«Η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Γαζίου θα δώσει μια άλλη εικόνα αλλά κυρίως άλλη λειτουργικότητα στο κτίριο που έχει μεγάλες ανάγκες», τόνισε ο δήμαρχος. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που ασχολήθηκαν με το εν λόγο έργο από την τεχνική υπηρεσία μέχρι και τους εμπλεκόμενους αντιδημάρχους της σημερινής αλλά κυρίως της προηγούμενης δημοτικής αρχής .

 

 

 

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ