ΔΥΠΑ: Αυξάνονται 19 επιδόματα μέσα στο 2024

Πότε και πώς θα αναπροσαρμοστούν

Petite Perle 300×250

Ποια επιδόματα «συνδέονται» με τον κατώτατο μισθό

Δεκαεννέα επιδόματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) αυξάνονται μέσα στη νέα χρονιά και όπως όλα δείχνουν αυτό θα γίνει από τον Απρίλιο κιόλας: Όλα αρχίζουν μέσα στις επόμενες ημέρες οπότε και θα έχουμε διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργοδοτικούς φορείς και εργαζομένους, προκειμένου να οριοθετηθεί το ποσοστό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Η αναπροσαρμογή αυτή θα συμπαρασύρει και μια σειρά από επιδόματα, όπως αυτά της ανεργίας και της  μητρότητας.

Προς το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να εκκινήσει -εκ νέου- η διαδικασία για την αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών, ώστε στο τέλος Απριλίου να οριστικοποιηθεί και να υιοθετηθεί η νέα αύξηση. Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, η νέα χρονιά επιφυλάσσει, πάντως, «δίδυμες αυξήσεις», καθώς «ξεπαγώνουν» και οι 3ετίες αναπροσαρμόζοντας τις αποδοχές έως και 30% υψηλότερα, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Πόσο θα αυξηθούν οι κατώτατες αποδοχές

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αναπροσαρμοστεί εκ νέου κατά 5% με 6% μέσα στην άνοιξη της τρέχουσας χρονιάς, προκειμένου να φθάσει στα 820-830 ευρώ, από 780 ευρώ που είναι σήμερα.

Η διαδικασία και οι σχετικές διαβουλεύσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπολογίζεται πως θα ξεκινήσουν στο τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή μέσα στις επόμενες ημέρες, ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός τον Απρίλιο – Μάιο του 2024.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το ποσοστό της αύξησης τότε ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν σχεδόν 120 με 130 ευρώ – επιπλέον – ώστε έως το 2027 να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 από 1.170 ευρώ), με την αύξηση των κατώτατων αποδοχών στα 950 ευρώ δηλαδή σε ποσό που θα προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ.

Ποια επιδόματα «συνδέονται» με τον κατώτατο μισθό

 

Κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού ωστόσο επηρεάζει και μια σειρά από επιδόματα που συνδέονται με αυτόν. Έτσι, η αναπροσαρμογή των αποδοχών θα συμπαρασύρει και 19 επιδόματα της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ), τα οποία και θα αυξηθούν σε αντίστοιχο ποσοστό με εκείνο που θα καθοριστεί για τον κατώτατο μισθό.

Ποια είναι όμως εκείνα τα επιδόματα που συνδέονται με τις κατώτατες αποδοχές και θα αυξηθούν και εκείνα από Απρίλη ή Μάη;

Εκτός του επιδόματος ανεργίας που επίσης θα αναπροσαρμοστεί, υπάρχουν και οι εξής ενισχύσεις, οι οποίες επηρεάζονται:

 • Ειδική παροχή μητρότητας: Πρόκειται για ποσό που είναι ίσο με αυτό του κατώτατου μισθού
 • Επίδομα γονικής αδείας: Επίσης πρόκειται για ποσό που είναι ίδιο με αυτό του κατώτατου μισθού
 • Βοήθημα λήξης ανεργίας: Ισοδυναμεί με 13 ημερήσια επιδόματα
 • Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα
 • Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα
 • Επίσχεσης εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα
 • Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί
 • Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατώτατων ημερομισθίων
 • Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατώτατων Ημερομισθίων
 • Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. Ημερομισθίων
 • άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγικής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομισθίων
 • Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας
 • Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας
 • Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. Ημερομισθίου
 • Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού
 • Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός
 • Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο
 • Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού
 • Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» από το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Και ενώ όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν πριν από το τέλος Απριλίου, από την άλλη ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου το περιβόητο «ξεπάγωμα» των 3ετιών. Από αυτή την εξέλιξη, σαφώς υπάρχουν οι «κερδισμένοι» που δεν είναι άλλοι από εκείνους που ήδη είχαν κατοχυρώσει κάποια χρόνια προϋπηρεσίας έως τα τέλη του 2012 και θα μπορούν να συνεχίσουν να καταγράφουν «μίλια στο κοντέρ» -από εκεί που τα άφησαν- από την 1η Ιανουαρίου έως ότου φτάσουν τα ανώτερα όρια των τριετιών.

«Κερδισμένοι» και οι «νέοι» στην αγορά εργασίας και κυρίως όσοι θα αρχίσουν να εργάζονται από τη νέα χρονιά, καθώς από εκεί και πέρα κάθε ημέρα θα μετρά στην προϋπηρεσία τους για τις όποιες προσαυξήσεις λάβουν στον μισθό τους με την πάροδο των ετών. «Χαμένοι» είναι όμως όλοι όσοι έπιασαν δουλειά και κατέγραψαν προϋπηρεσία το διάστημα από της 14 Φεβρουαρίου έως και σήμερα: Τα συγκεκριμένα χρόνια δεν μετρούν στο «χτίσιμο» των 3ετιών, παρά μόνον πλέον η προϋπηρεσία που θα αρχίσουν να «γράφουν» από το 2024.

πηγή:cretalive.gr

 

Οικονομία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ