Καθολική αποδοχή των προτάσεων του Καλοκαιρινού για επιτροπή μελέτης των Τελών του 2025 και διαμόρφωση ζωνών χρέωσης Τελών Κοινοχρήστων Χώρων (video)

Petite Perle 300×250

Σε πολύ καλό κλίμα και με καθολική αποδοχή των προτάσεων του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού για τη σύσταση επιτροπή μελέτης των Τελών του 2025 και διαμόρφωση ζωνών χρέωσης Τελών Κοινοχρήστων Χώρων ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διαβούλευση που ξεκίνησε η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου με τις Δημοτικές Παρατάξεις, τους κοινωνικούς και τους επαγγελματικούς φορείς.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας Γιώργος Αγριμανάκης, παρουσίασαν τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής και την προτεινόμενη φιλοσοφία που πλέον θα διέπει τον καθορισμό των Τελών, τονίζοντας την ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος, αλλά και τη σπουδαιότητα της ομάδας εργασίας που δημιουργείται, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και εμπειρογνωμόνων, με στόχο τον καθορισμό των Τελών του 2025 με τη μέγιστη δικαιοσύνη και ισονομία.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε παραδείγματα επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Ηρακλείου είναι από τους Δήμους με τα χαμηλότερα Δημοτικά Τέλη σε όλη την χώρα, ενώ αντέκρουσε την άποψη ότι είναι πιο ακριβά τα Τέλη Κοινόχρηστων Χώρων στο Ηράκλειο σε σχέση με το Κολωνάκι και άλλες περιοχές της Αθήνας (π.χ. Τσακάλωφ 450€, Πλ. Κολοκοτρώνη 466€, Βουκουρεστίου 300€, Πλ. Δεξαμενής 270€, Πλ. Κολωνακίου 330€, Πλ. Δ. Ψαρρού 466€, Θησέως 235€, Μηλιώνη 260€, Πλ. Λ. Καραγιάννη 408€, Φιλελλήνων 250€, Αιόλου 200€, Βαλαωρίτου 200€, Κ. Σερβίας 200€, Μητροπόλεως 300€, Πλ. Δημοπρατηρίου 300€, Πλ. Λυκαβηττού 247€, Σκουφά 220€, Νίκης 200€, κ.α.).
Υπενθύμισε επίσης το νέο αρνητικό γεγονός, τη μείωση των εσόδων του Δήμου από την κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής για μεταβιβαζόμενα ακίνητα και την μεγάλη υστέρηση εσόδων που αυτό επιφέρει και τόνισε ότι βασικός στόχος της Δημοτικής Αρχής, είναι η βελτίωση των υπηρεσιών για κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες. Τέλος, παρουσίασε τον διαδραστικό χάρτη που δημιουργήθηκε με τις ζώνες και τα ποσά χρέωσης, έτσι ώστε όλες οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες σε πολίτες και επαγγελματίες.
Οι Δημοτικές Παρατάξεις και οι εκπρόσωποι των φορέων από την πλευρά τους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε αύξηση Τελών, με τον Σύνδεσμο Επισιτισμού να δεσμεύεται να καταθέσει άμεσα τις αντιπροτάσεις του για τα Τέλη Κοινοχρήστων Χώρων και τις Δημοτικές Παρατάξεις να δηλώνουν ότι θα τοποθετηθούν αναλυτικά κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Σήμερα έγινε μια πραγματική διαβούλευση, μια ειλικρινής συζήτηση με τους φορείς και τους εκπροσώπους των παρατάξεων» επεσήμανε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, τονίζοντας: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι λειτουργούμε κάτω από πίεση χρόνου και μέσα σε αυτά τα περιορισμένα περιθώρια αναζητούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Ωστόσο, από τώρα προγραμματίζουμε μια διαβούλευση που θα καταλήξει σε αποφάσεις για τον ερχόμενο χρόνο. Αυτό θα γίνει με μια επιτροπή η οποία θα εξετάσεις και τις καλύτερες πρακτικές που ασκούνται στην Ελλάδα και τα αντικειμενικά δεδομένα, έτσι ώστε να έχουμε ένα δίκαιο σύστημα σε ό,τι αφορά τα Τέλη. Αυτό το οποίο αφορά το 2024, θα πάρει ως βάση την πρόταση την οποία καταθέσαμε και θέλω να εκφράσω και την ικανοποίησή μου ως προς το γεγονός ότι αυτή η πρόταση ως προς την αρχιτεκτονικής της υιοθετείται. Θα πάμε σε ομαδοποιήσεις για το Τέλος Κοινοχρήστων Χώρων οι οποίες συναρτώνται από την εμπορικότητα. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού το οποίο το προτείνουμε και το οποίο το συμμεριζόμαστε όπως αποδεικνύει η σημερινή συζήτηση. Επί μέρους ρυθμίσεις θα εξεταστούν και περιμένουμε στις επόμενες ώρες να έχουμε τη σχετική πρόταση από τους επιχειρηματίες έτσι ώστε να δούμε σε ποιον βαθμό, εφόσον αυτό χρειάζεται, γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις.».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Μ. Καραμαλάκης, Μ. Καναβάκη και Δ. Δουλουφάκης, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Η. Στ. Βοργιάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μ. Κουμαντάκης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου αν. Κρήτης Β. Γκλάκας, ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Η. Χ. Λεκάκης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού & Διασκέδασης Μ. Αντωνακάκη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Φοινικιάς – Μαλάδων Σ. Καθέρης, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Γ. Σμυρνάκης και ο εκπρόσωπος των Βενζινοπωλών Ηρακλείου Γ. Μαυράκης.

 

Video:

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ