Μαλεβίζι: Ολλανδοί ψάχνουν τη λύση για τις πλημμύρες – Αυτοψία στην Αγία Πελαγία

Petite Perle 300×250

Τι πρέπει να γίνει για να μην θρηνήσουμε ξανά ανθρώπους και χαθούν περιουσίες από έκτακτα καιρικά φαινόμενα;». Σε αυτό το ερώτημα θα απαντήσει το master plan των Ολλανδών που θα προτείνει τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν στο νησί για να αντιμετωπιστούν, δύο μεγάλα ζητήματα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα και η λειψυδρία.

Της Κορίνας Καφετζοπούλου 

Μετά τη Θεσσαλία όπου το αντίστοιχο master plan θα παρουσιαστεί, τέλη Φεβρουαρίου, όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο επίκεντρο είναι η Κρήτη και ειδικά οι περιοχές που έχουν σημειωθεί καταστροφές.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου, υπό τον κ. Αυγενάκη όπου αναλύθηκε η νέα στρατηγική του Υπουργείου, που δεν είναι μόνο για να καταβάλει επιδοτήσεις, όπως είπε με νόημα, στο προσκήνιο είναι η ενιαία δια- χείριση υδάτων, η οποία ήδη έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε ξανά σε αυτό σημειώνοντας ότι μετά την επικείμενη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία, θα δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος και στην Κρήτη, ο οποίος αντιμετωπίζει ταυτόχρονα φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων και ερημοποίησης.

Ένας ενιαίος φορέας δηλαδή, που θα έχει υπό την εποπτεία του, τις ΤΟΕΒ, τις γεωτρήσεις, τα φράγματα, τη διαχείριση όλων των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη όπως ξεκαθάρισε για να μην γίνει μπέρδεμα επί των αρμοδιοτήτων έχει σχέση αποκλειστικά με την άρδευση.

Σε αυτό το σημείο ήταν που ζήτησε από τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, να συνοδεύσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ολλανδικής Εταιρείας HVA, Μίλτο Γκουζούρη, για να γίνει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Δήμου. Αντίστοιχη επίσκεψη έγινε και στο Καστέλι γιατί δεν μπορεί να κατασκευάζεται ένα διεθνές αεροδρόμιο και να κινδυνεύουν να πλημυρίσουν τα γύρω χωριά. Ο κ. Γκουζούρης επισκέφθηκε την προηγούμενη Τετάρτη την Αγία Πελαγία ενώ ζήτησε να έχει στη διάθεση του όλα τα στοιχεία και μελέτες που έχουν γίνει για όλες τις περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου.

«Ένας στρατηγός με το καπέλο του ανεξάρτητου»  

Όπως εξήγησε ο Μίλτος Γκουζούρης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο Δημαρχείο, τα στοιχεία που έχει η Κρήτη από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς έχει γίνει εξαιρετική δουλειά.

Στην Κρήτη σημασία έχει να προλάβουμε, ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων, θα έχει ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Ο ρόλος μας, είναι συμβουλευτικός. Εμείς ερχόμαστε με το καπέλο του ανεξάρτητου δεν έχουμε με κανέναν σχέσεις και δεν θα δώσουμε προτεραιότητα σε μια περιοχή έναντι άλλης. Είμαστε ουδέτεροι και θα δώσουμε τη συμβουλή μας με ουδέτερο τρόπο.

Ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης, ένας στρατηγός σε περίπτωση που θα υπάρχει πρόβλημα, ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης και όχι πολλά διαφορετικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

 

Υδρολογικό Μοντέλο                       

Εξήγησε επίσης ότι με βάση τα στοιχεία που δοθούν από τους φορείς αλλά και την αξιοποίηση δορυφορικών μοντέλων, θα ετοιμαστεί το υδρολογικό μοντέλο της Κρήτης, που είναι η προσομοίωση του νησιού. Σε αυτό το μοντέλο, θα τροφοδοτούνται ψηφιακά δεδομένα που θα δείξουν, τι θα γίνει θα γίνει σε ένα ακραίο ή έντονο φαινόμενα, που θα πλημμυρίσουμε, πώς θα προστατεύσουμε την κάθε περιοχή με ανάσχεσης, αναχώματα φράγματα κ.α

Αγαστή Συνεργασία

Στην έναρξη της σύσκεψης, ο Δήμαρ- χος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας καλωσορίζοντας τον Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που είχαν την περίοδο που υπηρέτησε στην κυβέρνηση ως Υφυπουργός Αθλητισμού και τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Κρήτη η ανάληψη των καθηκόντων σε ένα τόσο κρίσιμο υπουργείο που έχει άμεση σχέση με την οικονομία του νησιού.

Ο Μενέλαος Μποκέας αναφέρθηκε στο έργο Αγροτικής Οδοποιίας που σύντομα θα δημοπρατηθεί με εξασφαλισμένες πιστώσεις 2 εκατ ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο αρδευτικό δίκτυο στην περιοχή Καντρί των Καλεσών που δημοπρατήθηκε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,3 εκατ ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου ενημέρωσε τον Υπουργό για τις ανάγκες που υπάρχουν τόσο σε μικρά αρδευτικά φράγματα και δίκτυα άρδευσης όσο και σε φράγματα ανάσχεσης,
που θα συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική προστασία περιοχών όπως η Αγία Πελαγία, το Παλαιόκαστρο και τη Λυγαριά.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην μελέτη που έχει ολοκληρωθεί για το αρδευτικό δίκτυο του Φόδελε αλλά και σε μελέτες που σύντομα θα  ολοκληρωθούν για αρδευτικά έργα και σε άλλες περιοχές του Δήμου. Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού εξήρε την πολύ καλή συνεργασία που είχε με το Δήμαρχο Μαλεβιζίου το προηγούμενο διάστημα εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα συνεχιστεί, τόνισε πως μετά την Θεσσαλία σειρά παίρνει η Κρήτη για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων και ερημοποίησης.

Επίσης ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση εγγειοβελτιωτικών έργων σε όλη τη χώρα, θα δώσει σημαντικές λύσεις στα προβλήματα άρδευσης.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ