Πολίτες ξανά στο στόχαστρο επιτήδειων απατεώνων – Ηλικιωμένοι εύκολα θύματα, προσοχή συνιστά η ΕΛΑΣ

Η αξιομνημόνευτη περίπτωση ηλικιωμένης Καλεσανής που σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ παγίδευσε δράστες πριν λίγα χρόνια

Petite Perle 300×250

Ήταν πριν από πέντε σχεδόν χρόνια όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα από τα Καλέσα, συνεργάστηκε με τις αρχές και κατάφερε να παγιδεύσει απατεώνες που έβαζαν στο στόχαστρο ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα και κοσμήματα.

Της Μαρίας Καλλέργη

Τις τελευταίες μέρες φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο νέα προσπάθεια εξαπάτησης ηλικιωμένων με περιστατικό που καταγράφηκε στο Ηράκλειο και φυσικά στο αστικό Μαλεβίζι αλλά και στα χωριά οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όπως επεσήμαναν αστυνομικές πηγές μιλώντας στη Φωνή του Μαλεβιζίου έχει παρατηρηθεί ότι σε περιοχές που εμφανίζεται ένα κρούσμα είναι πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλα ειδικά αν η συμμορία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τους «ικανούς εισπράκτορες» που θα πηγαίνουν να παίρνουν  τα χρήματα και τα τιμαλφή.

Γι αυτό και θα πρέπει να είναι αυξημένη η προσοχή όλων και οι νεότεροι θα πρέπει  να ενημερώσουν τους μεγαλύτερους, κυρίως όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, για να μπορούν να μαθαίνουν  τη δράση των συμμοριών.

Αστυνομικοί και γιατροί …. οι απατεώνες

Τις περισσότερες φορές όπως επεσήμαναν αστυνομικές πηγές, οι δράστες εμφανίζονται ως αστυνομικοί ή γιατροί και προσωπικό νοσοκομείων αλλά δεν είναι οι φορές που εμφανίζονται ως υπάλληλοι ΔΕΚΟ ή υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τηλεφωνούν στον ηλικιωμένο αρχικά.

Στην περίπτωση που εμφανίζονται ως αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι μέλος της οικογένειας του ηλικιωμένου ενεπλάκη σε τροχαίο ως υπαίτιος,  και ότι θα πρέπει να καταβληθεί ένα μεγάλο ποσό για να μην προχωρήσει η διαδικασία και να μην υπάρξουν ποινικές  κυρώσεις.

Αν πουν ότι δεν έχουν χρήματα ζητούν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Όταν εμφανίζονται ως γιατροί λένε ότι το συγγενικό πρόσωπο έπεσε θύμα τροχαίου και θα πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργείο ζητώντας χρήματα και ακολουθώντας την ίδια τακτική.

Το πιο ενδιαφέρον από όλα ίσως είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι δίνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν  τα στοιχεία στους επίδοξους δράστες για να τους εξαπατήσουν, όταν ακούν μια άγνωστη φωνή να λέει: Τραυματίστηκε το παιδί σας και οι ίδιοι ρωτούν «ποιος ο Γιάννης;»

Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή.

Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους, προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωση τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.

Παγιδεύτηκαν στα Καλέσα

Πάντως αξιομνημόνευτη είναι η υπόθεση ηλικιωμένης στα Καλέσα, η οποία το 2018 μετά από διαπραγμάτευση που διήρκεσε τέσσερις ολόκληρες ώρες,… παγίδευσε τους δράστες και τους συνέλαβε η αστυνομία.

Οι δράστες τηλεφώνησαν στην ηλικιωμένη ζητώντας της 40.000 ευρώ για δήθεν τροχαίο ατύχημα, στο οποίο είχε εμπλακεί ο εγγονός της. Η γυναίκα είπε ότι δεν διαθέτει τέτοιο ποσό και τότε εκείνοι εναλλακτικά της ζήτησαν να τους δώσει κοσμήματα.

Η τηλεφωνική διαπραγμάτευση διήρκεσε από τις 18:00 έως τις 23:00, ωστόσο, η γιαγιά κάποια στιγμή κατάφερε και επικοινώνησε με το σπίτι του γιου της, ο οποίος ειδοποίησε την αστυνομία.

Αργότερα το βράδυ, η γιαγιά σύμφωνα με τις υποδείξεις των αστυνομικών έκλεισε ραντεβού με τους δράστες, κοντά στο σπίτι της, προκειμένου να τους παραδώσει τα κοσμήματα. Εκεί όμως τους περίμεναν οι αστυνομικοί, οι οποίοι τους συνέλαβαν.  Επρόκειτο για ένα άνδρα και μία γυναίκα.

Μαλεβίζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ