Σκάνδαλο : Κλινική ευθανασίας βοήθησε 47χρονο να αυτοκτονήσει

Petite Perle 300×250

Τους μεγάλους προβληματισμούς της βιοηθικής σκανδαλίζει η υπόθεση του Άγγλου καθηγητή χημείας, Alastair Hamilton, ο οποίος θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή του με την μέθοδο του υποβοηθούμενου θανάτου.

Η οικογένεια του Χάμιλτον, καταγγέλλει κλινική που βοηθάει την ευθανασία στην Ελβετία, ότι παρότι ο 47χρονος δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα με την υγεία του τον βοήθησαν να βάλει τέλος στη ζωή του.

Οι συγγενείς και οι φίλοι του Χάμιλτον εξηγούν ότι τον τελευταίο καιρό είχε αλλάξει απότομα η συμπεριφορά του. Ήταν συχνά σκυθρωπός, θλιμμένος είχε παραιτηθεί από την δουλειά του και την ζωή είχε μεγάλη απώλεια κιλών. Το πιο σημαντικό, ήταν ότι συχνά αναφερόταν στην αυτοκτονία ως τον μοναδικό τρόπο να ξεφύγει από την δυστυχία του.

Ο αδερφός τού του ζητούσε να μην αναφέρει αυτή την κουβέντα μπροστά στους γονείς τους, καθώς τους τάραζε αυτή η σκέψη. Πράγματι, την απέφευγε. Ώσπου ξαφνικά, ο 47χρονος χημικός ανακοίνωσε στους δικούς του ότι θα επισκεφθεί έναν φίλο του στο Παρίσι.

Τελικά, όμως, υπό άκρα μυστικότητα, ο Χάμιλτον βρέθηκε στην Ελβετία και υποβλήθηκε στην διαδικασία ευθανασίας, λαμβάνοντας την θανατηφόρα ένεση που θα έδινε τέλος στα προβλήματα του. Η τελευταία του πράξη δεν ήταν γνωστή μέχρι που οι άνθρωποι του έλαβαν τις στάχτες του 47χρονου, δύο μήνες μετά τον θάνατο του.

Η διαδικασία στην οποία επιβλήθηκε ο χημικός, παρότι δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, έχει εγείρει ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής και τα όρια που βάζει στη μεγάλη συζήτηση γύρω από τον υποβοηθούμενο θάνατο.

Η βρετανική αστυνομία προσπαθεί να λάβει απαντήσεις από την κλινική για τον τρόπο που λειτουργεί. Όμως η κλινική, γνωστοποιεί ότι απευθύνεται σε όποιον άνθρωπο, είτε έχει πρόβλημα υγείας είτε όχι, θέλει να τερματίσει τη ζωή του. Μοναδική προϋπόθεση να είναι άνω των 18 ετών.

Η οικογένεια του Χάμιλτον, δηλώνει εξοργισμένη με την κλινική και εκφράζει τον πόνο της στον Τύπο ζητώντας παράλληλα να γίνουν πιο αυστηροί οι όροι για τον υποβοηθούμενο θάνατο. Όπως έγινε γνωστό, η κλινική ακόμα δεν έχει στείλει το αποχαιρετιστήριο γράμμα του θανόντος ενώ δεν έχει επιστρέψει ούτε τα προσωπικά του αντικείμενα.

Ο μοναδικός τρόπος που ανακαλύφθηκε η πράξη του 47χρονού ήταν γιατί η αστυνομία ανακάλυψε τις τραπεζικές συναλλαγές και τα τεράστια ποσά που μετέφερε ο Χάμιλτον πριν τον θάνατο του ενώ δύο μήνες μετά, η οικογένεια του έλαβε ένα κουτί με τη στάχτη του 47χρονού.

Η υπόθεση του Χάμιλτον έφτασε μέχρι και την βρετανική Βουλή. Ο βουλευτής των Εργατικών ζητά να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία για τον υποβοηθούμενο θάνατο. Από το γραφείο του Σουνάκ, σχολίασαν ότι είναι θέμα συνείδησης των βουλευτών για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Πηγή: protothema.gr

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ