Φαγητά από όλο τον κόσμο ετοίμασαν και δοκίμασαν στο Γυμνάσιο του Κρουσώνα (φωτογραφίες)

Ιταλικές πίτσες και καρμπονάρες, σμυρνέικα σουτζουκάκια, κυπριακές σεφταλιές, ισπανικά churros, αμερικάνικα pancakes με μερέντα, μεξικάνικα tacos burger και nachos, ιαπωνικά noodles, κινέζικα chips γαρίδας, κινέζικο tanghulu αλλά και γλυκά από όλο τον κόσμο περιλάμβανε το τραπέζι των μαθητών

Petite Perle 300×250

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με σημείο αναφοράς τις κουζίνες, τα φαγητά και τα γλυκά του κόσμου πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο του Κρουσώνα.

Όπως διαβάζουμε στο μπλογκ του σχολείου: "Φύγαμε όλοι με ικανοποιημένες και γεμάτες τις αισθήσεις μας από το Γυμνάσιο Κρουσώνα και το Φεστιβάλ Πολυπολιτισμικής Κουζίνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 23/1/2024 .

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας Α΄ Γυμνασίου και της ενότητας "Διατροφή", σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε φαγητά από όλο τον κόσμο και να δούμε πόσο οι διαφορετικές γεύσεις και γλώσσες τελικά μας χωρίζουν ή όχι. Έτσι, τα τραπέζια γέμισαν με φαγητά με προέλευση από διάφορα μέρη της Γης που έφτιαξαν μαθητές και καθηγητές για να τα απολαύσουμε παρέα.

Ιταλικές πίτσες και καρμπονάρες, σμυρνέικα σουτζουκάκια, κυπριακές σεφταλιές, ισπανικά churros, αμερικάνικα pancakes με μερέντα, μεξικάνικα tacos burger και nachos, ιαπωνικά noodles, κινέζικα chips γαρίδας, κινέζικο tanghulu αλλά και γλυκά όπως το φανταστικό αλβανικό trilece, τα πορτογαλικά ταρτάκια pasteis de nata της κυρίας Δήμητρας Μαρκοπούλου, γαλλικές κρέπες, fortune cookies και πολλά άλλα απλώθηκαν στα τραπέζια και μυρωδιές κάθε είδους πλημμύρισαν την αίθουσα Φυσικής αλλά και τους διαδρόμους!

Όταν άδειασαν τα πιάτα και γέμισε το στομάχι μας, θελήσαμε να χορτάσουμε και το μάτι με εικόνες από φαγητά από άλλα μέρη του κόσμου. Η κυρία Δήμητρα Μαρκοπούλου παρουσίασε φωτογραφίες με φαγητά από το πρόσφατο ταξίδι της στην Κίνα, που μας γέμισαν με ποικίλα συναισθήματα και ετοίμασε το παρακάτω βίντεο για όλους μας:

Στα θετικά συναισθήματα και μηνύματα από το σημερινό Φεστιβάλ Πολυπολιτισμικής Κουζίνας συνέβαλαν και άλλοι άνθρωποι με την παρουσία ή τη συμβολή τους:

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Μαλεβιζίου Μαρίνα Βογιατζή που επισκέφτηκε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κρουσώνα, προκειμένου να επιληφθεί θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία, ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμά μας να συμμετάσχει κι αυτή στο Φεστιβάλ Πολυπολιτισμικής Κουζίνας μας και συνομίλησε με τα παιδιά, αλλά και δοκίμασε από τις μαγειρικές δημιουργίες τους . Την ευχαριστούμε πολύ!

Η Κιάρα Κουτουλάκη, η ιδιοκτήτρια του Coronekes Olive Mill στις Αρχάνες, με τριπλή καταγωγή, από την Ελλάδα, τη Γαλλία και το Μεξικό, ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμά μας και έφτιαξε για τους μαθητές μας ένα βίντεο όπου συστήνεται στα γαλλικά (προκειμένου τα παιδιά να ακούσουν και τη γλώσσα) και παρουσιάζει τα υλικά για τις γαλλικές κρέπες με αφορμή την Γιορτή Κρέπας της Γαλλίας που πλησιάζει. Την ευχαριστούμε πολύ!

Η Γιαπωνέζα φίλη μας Terumi Kai, που στη χώρα της την Ιαπωνία ήταν chef, αλλά εδώ στην Κρήτη όπου ζει, είναι καθηγήτρια Ιαπωνικών και μάλιστα έχει ιδρύσει το Japan Language Factory, επίσης ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμά μας και μας έστειλε αυτό το βίντεο όπου φτιάχνει γιαπωνέζικο τηγανιτό ρύζι με την κόρη της, την επτάχρονη Εύα. Ενώ μαγειρεύουν, μιλάνε κυρίως Αγγλικά, αλλά αναφέρουν και λέξεις που κυρίως σχετίζονται με τη συνταγή στα Γιαπωνέζικα, τα Ελληνικά και τα Γερμανικά, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές μας να ακούσουν περισσότερες γλώσσες και να μάθουν μία εύκολη και υγιεινή συνταγή. Τις ευχαριστούμε πολύ!

Τελικά, με δεδομένο ότι φύγαμε όλοι με θετικά συναισθήματα, μάλλον οι διαφορετικές γεύσεις των χωρών, δεν αποτελούν εμπόδιο στο να συνυπάρξουμε, αλλά κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας να γευτούμε, να δούμε, να ακούσουμε διαφορετικά πράγματα και εν τέλει μας φέρνουν κοντά, γιατί στο να ζήσουμε την εμπειρία αυτή όλοι συμβάλαμε ανεξάρτητα από την καταγωγή μας και τη γλώσσα που μιλάμε".

Μαλεβιζι - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ