Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην εκδήλωση των Συλλόγων ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ και Πανεπιστημίου Κρήτης για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Petite Perle 300×250

Την Παρασκευή 26/01, η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, μαζί με αντιπροσωπεία μελών της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, παραβρέθηκαν σε εκδήλωση του Συλλόγου ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ και του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, με θέμα τον ρόλο του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Στην τοποθέτησή της, η Αφροδίτη Κτενά είπε, μεταξύ άλλων:

«Χαιρετίζουμε τους αγώνες των φοιτητών, οι οποίοι είναι πρωτοφανείς σε παλμό, δυναμισμό και διάρκεια, που πραγματικά, έχουν στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση, δηλώνοντάς της ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους σε μόρφωση υψηλού επιπέδου και δωρεάν, σε πτυχία με αξία, μήνυμα που φαίνεται ότι έχει στριμώξει την κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί με σπασμωδικό τρόπο, τη μία εξαγγέλλοντας εξετάσεις διαδικτυακά και τώρα, σήμερα, διατάσσοντας αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια (…) Οι φοιτητές έχουν στείλει και το μήνυμα προς όλη την υπόλοιπη κοινωνία, δηλώνοντας ότι θα υπερασπιστούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα και τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, τιμώντας και με αυτόν τον τρόπο τους κόπους των οικογενειών τους, για να μπουν σε αυτές τις σχολές και να βγουν να υπηρετήσουν την κοινωνία (…)

Σχετικά με το νομοσχέδιο, εμείς ως ΚΚΕ από την αρχή έχουμε πει ότι όταν ακούμε για απελευθέρωση σε αυτόν τον τόπο πρέπει να «κουμπωνόμαστε», μετά το έγκλημα των Τεμπών, με την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, μετά τα δυσβάσταχτα χρωματιστά τιμολόγια από την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου, και μάλιστα διπλή, από τη γραφειοκρατία και το κρατικό μονοπώλιο. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα: εκτός από το ότι κάνουν χώρο να μπουν οι ιδιώτες, ο πραγματικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο. Με αυτό το νομοσχέδιο συμπληρώνεται το «παζλ» όλων των νόμων πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων, όλοι πιστοί στη στρατηγική του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης που θεσμοθετήθηκε με την συνθήκη της Μπολόνια. Ένας ενιαίος χώρος για να ψωνίζουν φθηνά εργαζόμενους τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Η πραγματικότητα μιλάει για έναν κατακερματισμένο χώρο, πολλών εκπαιδευτικών ταχυτήτων, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μία δεξαμενή φθηνών απασχολήσιμων πτυχιούχων. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, το ΚΚΕ στέκεται απέναντι και θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες που βρίσκονται σε αυτήν την κατεύθυνση (…)

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της αυτονομίας, δηλαδή αποκομμένο από την σταθερή κρατική επιχορήγηση, σημαίνει ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα εξωθηθεί να εμπορευματοποιήσει όλες τις λειτουργίες και τις υπηρεσίες του. Σχετικά με το 1% με το οποίο θα συμβάλει η απελευθέρωση του δημόσιου πανεπιστημίου στο ΑΕΠ της χώρας, αρκεί να σκεφτείτε το 10% της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας: τι έχει αφήσει στους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά στο δικαίωμα του ελληνικού λαού στην αναψυχή και την ξεκούραση (…)»

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ