Η Σελήνη έχει αρχίσει να συρρικνώνεται αυτό πως θα επηρεάσει τη Γη

Petite Perle 300×250

Ειδικοί προειδοποιούν πως μέρος της Σελήνης συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο, ένα φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς σεισμούς και να επηρεάσει μελλοντικές διαστημικές αποστολές και απόπειρες εποικισμού του δορυφόρου της Γης.

Αυτές οι αλλαγές δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τον πλανήτη μας, αλλά καθιστούν τα σχέδια για επέκταση της ανθρώπινης επικράτειας στο φεγγάρι ακόμα πιο περίπλοκα απ' ό,τι ήδη ήταν, όπως μεταφέρει το BBC.

Ο παγωμένος πυρήνας

Η συρρίκνωση δεν αφορά ωστόσο τον εξωτερικό όγκο του φεγγαριού, αλλά το κέντρο του. Όπως και αυτός της Γης, ο πυρήνας της Σελήνης είναι μία τεράστια μάζα από τηγμένο μέταλλο, κυρίως σίδηρο, ο οποίος όμως τείνει με τα χρόνια να ψύχεται και να στερεοποιείται, οδηγώντας επίσης σε μείωση του όγκου του.

Καθώς συμβαίνει αυτό, ρήγματα κατά μήκος της επιφάνειας της Σελήνης σπάνε και μετατοπίζονται, σχηματίζοντας εδαφικά «σκαλοπάτια». Οι ερευνητές λένε ότι τα ρήγματα, που συνοδεύονται από σεισμούς στον νότιο πόλο της Σελήνης, σημαίνουν ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την προγραμματισμένη προσγείωση της επανδρωμένης αποστολής του Artemis III στον νότιο πόλο του δορυφόρου, το 2026.

Οι ρηχοί σεισμοί

Οι ρηχοί σεισμοί του φεγγαριού έχουν εστιακό βάθος 100 περίπου μίλια βαθιά στον φλοιό του, ενώ είναι παρόμοιοι με αυτούς που βιώνουμε στον πλανήτη μας. Όπως οι ισχυρές δονήσεις που βιώνουμε στη Γη, μπορούν να καταστρέψουν κατασκευές και εξοπλισμό, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη και δυνητικά καταστροφική διαφορά. Σε αντίθεση με τους γήινους «εγκέλαδους», οι σεληνιακοί σεισμοί μπορεί να διαρκέσουν για ώρες.

Ένας επιπρόσθετος κίνδυνος είναι αυτός των πλανητικών χαλασμάτων. Μην έχοντας δική της ατμόσφαιρα, η Σελήνη πλήττεται εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια από κομήτες και αστεροειδής που προσκρούουν στην επιφάνειά της, δημιουργώντας πολλά χαλάσματα, κυρίως μικρά ή μεγάλα κομμάτια πετρωμάτων.

Με κάθε έναν από αυτούς τους ισχυρούς σεισμούς, αυτά τα πετρώματα εκτοξεύονται έως και μίλια μακριά, λόγω της μικρής βαρύτητας, συνιστώντας κίνδυνο για οποιονδήποτε θα επισκέπτεται ή θα πρέπει να διαμείνει πάνω στον δορυφόρο.

Οι επιστήμονες μετρούν τους σεισμούς αυτούς χρησιμοποιώντας τη γνωστή κλίμακα Ρίχτερ. Διαπίστωσαν ότι ένας σεισμός μεγέθους 5 βαθμών, που καταγράφηκε πριν από περίπου 50 χρόνια, συνδέθηκε στην πραγματικότητα με ένα σύνολο ραγισμάτων που εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης από το Lunar Reconnaissance Orbiter πιο πρόσφατα.

Αυτό σημαίνει πως η τοποθεσία μπορεί να ενέχει κάποιους κινδύνους για τους αστροναύτες, εάν προσγειωθούν εκεί στο μέλλον.

πηγή: www.bbc.com

 

 

Επιστήμη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ