Έρχονται οι αποζημιώσεις του καύσωνα για τα αμπέλια

Πληρωμές από τις 20 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ

Petite Perle 300×250

Από τις 20 Φεβρουαρίου ξεκινά η πληρωμή των αποζημιώσεων του καύσωνα του καλοκαιριού και στα αμπέλια του νομού Ηρακλείου, όπως αποφάσισε χθες η διοίκηση του ΕΛΓΑ. Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις και με τον αναβρασμό στα αγροτικά μπλόκα να εντείνεται η διοίκηση του ΕΛΓΑ στην χθεσινή της συνεδρίαση αποφάσισε την έναρξη της πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ οι πληρωμές αποζημιώσεων καταβάλλονται δύο μήνες νωρίτερα, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να ξεκινήσουν να καταβάλλονται μετά την 15ηΑπριλίου 2024, καθώς μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι παραγωγοί πρέπει να έχουν καταβάλει την οφειλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος 2023.

«Οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, σε αντίθεση με όσα σκοπίμως διαδίδοντα τις τελευταίες μέρες περί οριζόντιας μείωσης των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, με στόχο την πρόκληση αναταραχής και αντιδράσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Ωστόσο για το νομό Ηρακλείου οι εκτιμήσεις για την ζημιά προσεγγίζουν το 50% και έχουν ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις των αμπελουργών. Οι τελευταίοι έχουν επικρίνει τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ για καταστροφική καθυστέρηση στην διαδικασία των εκτιμήσεων με συνέπεια να αλλοιωθεί η εικόνα της πραγματικής ζημιάς.

Στο μεταξύ η οικονομική ευρωστία του ΕΛΓΑ είναι ισχυρή σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου καθώς τα σημερινά διαθέσιμα του Οργανισμού, για πληρωμή αποζημιώσεων, υπερβαίνουν τα 150 εκ. €, ενώ αναμένονται οι εισπράξεις από οφειλές προς τον Οργανισμό άνω των 120 εκ. €. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση οι αριθμοί διαψεύδουν όσους υποστήριζαν ότι ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να καταβάλλει τις αποζημιώσεις του έτους 2023.

Επιπροσθέτως, μέχρι την 10η Φεβρουαρίου 2024, θα καταβληθούν στον ΕΛΓΑ από το Υπουργείο Οικονομικών, 15 εκ. € για την πληρωμή των διοικητικών δαπανών και των λειτουργικών του εξόδων του Α' εξαμήνου 2024, και επιπλέον 110 εκ. € για τη συνέχιση πληρωμής αποζημιώσεων στο πλαίσιο του ad-hoc προγράμματος καταβολής αποζημιώσεων για τις ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Εlias.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε: «Η ταχύτερη κατά δύο μήνες καταβολή αποζημιώσεων του 2023, στους δικαιούχους παραγωγούς, που έχουν υποστεί ζημιές, κατέστη δυνατή χάρη στη σκληρή δουλειά των υπαλλήλων και στελεχών του ΕΛΓΑ. Θέλω να συγχαρώ όλους και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Ανδρέα Λυκουρέντζο και το ΔΣ του Οργανισμού, γιατί κατανοώντας την αξία που έχει για τους αγρότες η γρήγορη καταβολή αποζημιώσεων, υπερέβαλαν εαυτούς για να φτάσουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η πληρωμή κατά 100% των αποζημιώσεων στους αγρότες, διαψεύδει τις Κασσάνδρες και αποδεικνύει ότι ο ΕΛΓΑ και το ΥΠΑΑΤ βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών και στηρίζουν με πράξεις τον πρωτογενή τομέα»

 

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ