Aυστηρά με διαβατήριο τα κηπευτικά – Επικίνδυνο έντομο θέτει την Κρήτη προ των πυλών καραντίνας

Petite Perle 300×250

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες ώστε να τεθεί σε καραντίνα ολόκληρη η Κρήτη για τις εξαγωγές πιπεριάς, μελιτζάνας, και αραβόσιτου-καλαμποκιού για ανθρώπινη κατανάλωση και τα άνθη, μετά τις προσβολές του επικίνδυνου εντόμου Spodoptera frugiperda.

Της Χρυσούλας Καλλιγιαννάκη

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας περιμένουν την σχετική οδηγία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, που καθορίζει τα επόμενα βήματα, βάση των οποίων θα κινηθούν πλέον.

Ωστόσο η Περιφέρεια προχωρά άμεσα στην εγγραφή των υπόχρεων στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο, όπως επιβάλει η σχετική νομοθεσία.
«Όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, καθώς σύντομα θα επιβληθούν οι ζώνες οριοθέτησης, και τα προϊόντα όσων δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να διακινηθούν», επισημαίνεται στην τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας.
Στην ζωή των παραγωγών κηπευτικών μπαίνει πλέον και το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, που πρέπει να διαθέτουν τα προϊόντα τους, για να μετακινηθούν σε αγορές εκτός Κρήτης. «Δεν θα φεύγει τίποτα, αν δεν διαθέτει φυτοϋγειονομικό διαβατήριο», υπογραμμίζει στην Φ.Μ. ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας, για την επιβολή του μέτρου, μετά την καταστροφική εξάπλωση του εντόμου Spodoptera frugiperda, το οποίο από το καλοκαίρι έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στα κηπευτικά της Κρήτης.

Θυμίζουμε πως η Φ.Μ. ανέδειξε το θέμα μετά την μεγάλη καταστροφή που υπέστη η παραγωγή σε περιοχές στο Μαλεβίζι και συγκεκριμένα στις καλλιέργειες κηπευτικών του Φόδελε που προορίζονταν για τις λαϊκές αγορές.
Σύμφωνα με τον κ. Τζεδάκη πέραν του Φόδελε και της Ιεράπετρας στο νομό Λασιθίου, το επιβλαβές έντομο καραντίνας «χτύπησε» και την περιοχή της Κουντούρας στα Χανιά. Για το λόγο αυτό η οδηγία για την κήρυξη καραντίνας θα αφορά συνολικά την Κρήτη. Έξαλλου η Περιφέρεια προωθεί το φυτοϋγειονομικό μητρώο σε όλη την επικράτεια του νησιού.
Ο αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει πως το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στην πιπεριά και στη μελιτζάνα, παρά το γεγονός της εμφάνισης προσβολών το καλοκαίρι και σε άλλα κηπευτικά, όπως ντομάτες και κολοκύθια.
Επισημαίνεται, πως το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο αποτελεί την επίσημη ετικέτα για τη διακίνηση αρχικά των φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων εντός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κατά περίπτωση, προς τις προστατευόμενες ζώνες και εντός αυτών, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά τους πριν τη διακίνησή τους.
Το συντονισμό της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί και τους απαιτούμενους ελέγχους θα έχουν τα αρμόδια Τμήματα των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτωντης Περιφέρειας Κρήτης για την οποία και θα ισχύσει η καραντίνα. Το ζητούμενο βέβαια είναι η αναγκαία στελέχωση των υπηρεσιών με το κατάλληλο και απαιτούμενο προσωπικό.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τζεδάκης αυτό αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Κρήτης, που βρίσκεται σε διαρκή και αυξημένη ετοιμότητα και σε αγαστή συνεργασία με τους ερευνητές του
νησιού.
Άμεσα το φυτοϋγειονομικό μητρώο
Σύμφωνα με την οδηγία οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβόσιτου αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλων καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης, απαιτείται ως πρώτο βήμα, ναεγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της
Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν.
Στο φυτοϋγειονομικό μητρώο, λοιπόν θα εγγραφούν όλοι οι παραγωγοί κηπευτικών και ανθέων της Κρήτης καθώς και τα δημοπρατήρια.
Στόχος ο έλεγχος που θα ξεκινά από το χωράφι, με συγκεκριμένες οδηγίες προς τους παραγωγούς, να συνεχίζεται σε όλα τα στάδια διακίνησης των προϊόντων μέχρι τον καταναλωτή, ώστε σταματήσει η διασπορά του εντόμου μέσω των προϊόντων αυτών.
Για την υλοποίηση των παραπάνω, καλούνται οι υπόχρεοι να στείλουν άμεσα συμπληρωμένη την αίτηση εγγραφής στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο, συνοδευόμενη από τα
απαραίτητα δικαιολογητικά, στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ στο [email protected] (τηλ.επικ. 2813407921 -920)
ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ στα [email protected], malandraki@ crete.gov.gr, (τηλ. επικ. 2821346543-41-42-40)
ΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ στο [email protected], a.mihou@ crete.gov.gr (τηλ. επικ. 2841340508,2842341310
ΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ στο daok_reth@crete. gov.gr (τηλ. επικ 2831343805, 2831343822).
Μπορούν ωστόσο να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και στις κατά τόπους Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΑΚ/ΔΑΑ) ή τα Τοπικά γραφεία τους (εφόσονυπάρχουν). Όσες αιτήσεις θα
έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, δεν θα διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, η οποία χορηγείται από τις ΔΑΑΚ/ΔΑΑ, μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά την αίτηση στον παρακάτω σύνδεσμο: https://politis.crete.gov.gr/detail.php?a=286

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ