Μεγάλες ποσότητες νερού στον Αποσελέμη: «Αποφύγαμε τα εφιαλτικά σενάρια»

Petite Perle 300×250

Ικανοποίηση αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ο οποίος διαχειρίζεται -μεταξύ άλλων- και το φράγμα Αποσελέμη, αφού η κακοκαιρία «Avgi» μόνο θετικά αποτελέσματα δίχως να προκαλέσει προβλήματα.

Αντίθετα δημιούργησε μόνο θετικές προϋποθέσεις με μια σαφέστατα βελτιωμένη εικόνα στο μεγαλύτερο φράγμα της Κρήτης το οποίο υδροδοτεί τρεις πόλεις (Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο και Χερσόνησο).

Μέχρι και την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024 έπεφταν 30.000 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα στον Αποσελέμη ενώ πλέον έχει μία συνεχιζόμενη ροή με 8.000- 10.000 μέτρα νερού ανά ώρα να πέφτουν στο φράγμα.

«Περίπου 700.000 κυβικά μέτρα νερού δέχθηκε ο Αποσελέμης τις τελευταίες ημέρες. Το βασικό στοιχείο όμως είναι ότι υπάρχει χιόνι στο Οροπέδιο Λασιθίου το οποίο όσο λιώνει ενισχύει καθημερινά τον ταμιευτήρα με επιπλέον νερό» δήλωσε στο Cretalive ο κ. Άρης Παπαδογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ.

Επίσης ο ίδιος αναφέρει ότι στον Οργανισμό «είμαστε αισιόδοξοι γιατί απομακρύνεται το σενάριο που θεωρούσαμε καταστροφικό να έχουμε σημαντικές περικοπές στην τροφοδοσία από το φράγμα Αποσελέμη καθώς ενισχύεται καθημερινά η εισροή νερού».

 

Ειδικότερα, ο Αποσελέμης είχε φθάσει στο χαμηλό όριο των 2,7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ενώ σήμερα έχει περισσότερα από 4 εκατομμύρια κ.μ. νερού και με τα χιόνια που θα λιώνουν από το Οροπέδιο θα ενισχύεται σημαντικά ο ταμιευτήρας για πολλές μέρες ακόμα. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι βρισκόμαστε ακόμα στην «καρδιά» του χειμώνα με τον κ. Παπαδογιάννη να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος διότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «θα έχουμε νερά και χιόνια κατά τον Φεβρουάριο και τον Μάριο και δε θα φθάσουμε στο τραγικό σενάριο».

aposelemis nero2

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Το φράγμα του Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο τείνει να υπερχειλίσει με τη χωρητικότητα να ξεπερνά τα 21 εκατ. κ.μ. νερού με την πληρότητα να βρίσκεται στα 22,3 εκατ. κ.μ.

Οι πηγές της Αργυρούπολης στο Ρέθυμνο έχουν ενισχυθεί με νερό κατά 30% περίπου.

 

Στη λίμνη του Κουρνά έχει ανέβει η στάθμη από τα 2,7 μέτρα στα 4,4 μέτρα περίπου, τη στιγμή που το επιθυμητό ύψος είναι τα 6 μέτρα.

Οι πηγές στα Μεσκλά Χανίων έχουν ξεκινήσει να ρέουν κανονικά.

 

«Συνεπώς πλέον περιμένουμε την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί το νερό που έχει μεγάλη ανάγκη ο Αποσελέμης. Οπότε η κακοκαιρία μόνο θετική αποτίμηση είχε» επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο η κατανάλωση νερού από το φράγμα φθάνει στα 17.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα καθώς δεν υπάρχουν τα τουριστικά ρεύματα αυτή την περίοδο και η ζήτηση σε νερό κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Πάρα ταύτα στον ΟΑΚ δεν επαναπαύονται και δηλώνουν ότι απόλυτα ικανοποιημένοι θα είναι με την υπερχείλιση του φράγματος Αποσελέμη. «Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, με δεδομένο ότι ενισχύεται καθημερινά το φράγμα θα είμαστε σε ένα βαθμό ικανοποιημένοι εάν φθάσουμε στα 15- 17 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της θερινής περιόδου χωρίς προβλήματα» καταλήγει ο ίδιος.

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ