Πακέτο έργων ύψους 31.671.000 ευρώ ζήτησε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα

Petite Perle 300×250

Στη σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, στις εγκαταστάσεις του νέου Αεροδρομίου Καστελλίου συμμετείχε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε να υπάρξει μία καλή συνεργασία ανάμεσα στη νέα Δημοτική Αρχή και το Υπουργείο και η ανάλογη ανταπόκριση στα ζητήματα  που αποτελούν υποχρεώσεις του Υπουργείου Υποδομών απέναντι στην περιοχή που υποδέχθηκε το νέο Α/Δ, βάσει της σύμβασης παραχώρησης και τις διαχρονικές  κυβερνητικές δεσμεύσεις που αφορούν  σε έργα 31.671 ευρώ .

Ο Δήμαρχος έθεσε στον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα, όλα τα αιτήματα που αφορούν τη λειτουργία του αεροδρομίου σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή και τα αναγκαία έργα για την αποκατάσταση της ισορροπίας, ανάμεσα στη κατασκευή του Αεροδρομίου και τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες του τόπου καθώς επίσης και τα θέματα που αφορούν στις οδικές συνδέσεις του νέου Αεροδρομίου. 

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας ανέπτυξε τις προτάσεις του σχέση με τα ζητήματα του Αεροδρομίου και παρέδωσε υπόμνημα στον Υπουργό με τα παρακάτω θέματα: 

1.ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΗΡΑΓΓΑΣ

Τεκμηρίωσε την ανάγκη να κατασκευαστεί  σήραγγα προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος  αλλά δεν συμφώνησε να συμψηφιστεί το κόστος της σήραγγας με άλλες χρηματοδοτήσεις που είναι αναγκαίες στην περιοχή.

2.ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ εκτός Α/Δ.

Ζήτησε να ανατεθούν από το Υπουργείο Υποδομών οι μελέτες, βάσει της προκαταρκτικής που εκπονήθηκε με εντολή του και προβλέπει έργα 60 εκ ευρώ και 1, 5 χρόνο τώρα είναι στα συρτάρια. Να συνδυαστούν τα αντιπλημμυρικά με τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την Άρδευση!

  1. ΕNΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

 Η εναλλακτική σύνδεση του Α/Δ σύμφωνα με την σύμβαση Ηράκλειο- Αρκαλοχώρι- Καστέλλι, θα έχει αυξημένο ρόλο σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς και απαιτείται αναβάθμιση και βελτίωση της ασφάλειας του. Επιπλέον απαιτείται να ανατεθεί η μελέτη για τη διακλάδωση του, από Αγίες Παρασκιές- Καστέλλι.

-Να ενισχυθεί η προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης για την λειτουργικότητα της μικρότερης διαδρομής προς Αεροδρόμιο, Καρτερός- Γαλίφα- Σμάρι-Α/Δ.

– Να μελετηθεί η σύνδεση με τον νότο: Αρκαλοχώρι -Τσούτσουρας (Αγκυροβόλιο) που παράλληλα απαντά στο ζητούμενο της σύνδεσης του Α/Δ με τη Μεσσαρά

Θέματα που έθεσε ο Δήμαρχος και αφορούν κυρίως το Δήμο Μινώα Πεδιάδας συνολικού προϋπολογισμού 31.671 ευρώ:

  1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΩΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ 6 ης – 7 ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1.671.000 €.
  2. ΤΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 18 ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ (Σύνολο 30 εκ. ευρώ)

α) Οδικά έργα 15 εκ. ευρώ.

β) Τοπικό Δίκτυο Αγροτικών Δρόμων 5 εκ .ευρώ  

γ) Έργα ύδρευσης αποχέτευσης 6 εκ. ευρώ 

  1. ΑΛΛΑΓΗ  ΜΠΕ- ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ  4 εκ. ευρώ

Αλλαγή περιβαλλοντικής μελέτης και αντί των 18 πηγαδιών να κατασκευαστούν δύο  Υδατοδεξαμενές για την διαχείριση των επεξεργασμένων λυμάτων ώστε να οδηγούνται απευθείας για άρδευση,  (δύο πλεονεκτήματα: δεν υφίσταται κίνδυνος μόλυνσης υδροφόρου ορίζοντα και δεν απαιτείται ενέργεια για άντληση και άρδευση).  

  1. ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ: 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ

  Οι ιδιοκτήτες έχουν χάσει εισόδημα 5 ετών που η αξία του υπερβαίνει την αποζημίωση της απαλλοτρίωσης. Μετά την τροπολογία Βορίδη που έλυσε νομικά το θέμα των κληροτεμαχίων δεν ανασυντάχθηκαν από το Υπουργείο σας  οι κτηματολογικοί πίνακες με τα νέα δεδομένα του νόμου και αυτό αποτελεί παράβαση καθήκοντος

 Αποτέλεσμα: 

– Συνεχείς αναβολές στο Μονομελές Εφετείο κατόπιν αιτήσεως του Δημοσίου και συγκεκριμένα του Υπουργείου Υποδομών αφού δεν είναι έτοιμες οι Υπηρεσίες…

– Πρέπει να οριστεί ένας Σύμβουλος σας, αρμόδιος για να τρέξει το θέμα των απαλλοτριώσεων!!!

 -Να εξετάσετε και την εφαρμογή της διαδικασίας συμβιβασμού σύμφωνα με τον νόμο των απαλλοτριώσεων, μέσω της οποίας μπορεί να συντμηθεί ο χρόνος!!!

 Ο Δήμαρχος τέλος, ενημέρωσε τον κ. Σταικούρα και τον Υφυπουργό Νίκο Ταχίαο ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες  του Υπουργείου σχετικά με τις αρμοδιότητες  που είχε πριν τον Ιούνιο του 2023.

 Συγκεκριμένα :

– Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον μέχρι σήμερα για την κατασκευή των δύο νέων σχολικών κτιρίων που καταστράφηκαν από το σεισμό, του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου και του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου ενώ για το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού προχωρά μια μελέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

– Δεν έχουν χρηματοδοτηθεί τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί  με το ΟΠΣ  για τις  μελέτες των σχολείων και για την καταβολή των εξόδων των οικισμών.

– Δεν έγινε κανένας σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση των σεισμόπληκτων οικισμών , ενώ για τα ιδιωτικά κτίρια, σπίτια και καταστήματα,  η «Σοβιετικού τύπου» διαδικασία μέσω 17 κρατικών υπαλλήλων που καλούνται να ελέγξουν 6.500 φακέλους έχει βαλτώσει και από 3.500 φακέλους έχουν εκδοθεί περίπου 75 άδειες.   

Τον Δήμαρχο στο Αεροδρόμιο συνόδευαν ο ΓΓ του Δήμου Νίκος Μπελενιώτης και οι Αντιδήμαρχοι Όλγα Δραμουντάνη, Καλλιόπη Αποστολογιωργάκη, Μανώλης Κουρλετάκης, Στέφανος Ψυλλάκης, Γιώργος Μελεμενής και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μιχάλης Σαμωνάκης. 

Κρήτη - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ