Αγρότες: Μπλόκα από σήμερα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς και κάθοδο στην Αθήνα

«Ναι» στο διάλογο λέει η κυβέρνηση

Petite Perle 300×250

Σε αποκλεισμούς εθνικών και επαρχιακών οδών προχωρούν από σήμερα οι αγρότες, οι οποίοι στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς, στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας αποφάσισαν μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, τελωνεία αλλά και "απόβαση" στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι αγρότες, ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Από σήμερα οι αγρότες θα κλείνουν τα εξής σημεία στις εθνικές οδούς:

  • Τον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας
  • Ε65 στην Καρδίτσα
  • Εγνατία στο μπλόκο του Ευόσμου

Μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ οι αγρότες των μπλόκων θα αποφασίζουν για την ώρα που θα κλείνουν τις εθνικές οδούς, τις επαρχιακές οδούς, αλλά και τα τελωνεία.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες ζητούν:

-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
-7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
-Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Κ. Μητσοτάκης: Έχει δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω ΕΛΓΑ για αγροτικές αποζημιώσεις

«Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ την προηγούμενη τετραετία εκταμίευσε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ-πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, χθες.

«Η δημοσιονομική συνέπεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και τελικά, βέβαια, από την υπέρβαση των στόχων να μπορούμε να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία, πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αύξηση του επιδόματος γέννησης που ισχύει και αναδρομικά από 1/1/23, είτε μιλάμε για τη στήριξη των αγροτών» ανέφερε.

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους αγρότες

Την ίδια ώρα σφοδρή είναι η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πολιτική της κυβέρνησης για τους αγρότες, ενώ από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο ERTnews, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των αγροτών.

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες και ερωτηθείς για το τι στόχο έχει ο εν λόγω διάλογος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση περιμένει να υποβληθεί προφανώς ένα συγκεκριμένο αίτημα για θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας, μια συγκεκριμένη συνάντηση με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως τόνισε.

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους. Αυτή τη στιγμή προφανώς περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα με συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία θα το συνοδεύουν και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία είναι και τα οποία δεν αλλάζουν, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα φυτρώνουν, δεν φυτρώνουν. Και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από παρεμβάσεις: μειώσεις φόρων για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Και τώρα νομίζω ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή έχουν μεγάλη σημασία. Δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά είναι ανακοινώσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες, θα εφαρμοστούν και θεωρώ ότι είναι σημαντικές.

Ανοιχτός στο διάλογο εμφανίζεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής επεσήμανε ότι «σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου αποτελεί προτεραιότητά μας». Επίσης, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης έχουν ενταθεί. Εδώ είμαστε για να τα συζητήσουμε και να λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις μαζί με τους αγρότες. Αποφάσεις που διασφαλίζουν ένα πιο σταθερό μέλλον στην αγροτική παραγωγή, χωρίς όμως να υπονομεύουν το αύριο της χώρας και συνολικά τις μακροχρόνιες θυσίες του ελληνικού λαού».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «το μέλλον μας είναι κοινό και διαμορφώνεται μόνο μέσα από την κοινή προσπάθεια, με συναινέσεις και διάλογο, όχι με αντιπαραθέσεις και αρνήσεις» και υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα στις δημοκρατίες λύνονται με διάλογο και με διάθεση συνεννόηση, στα οποία η Κυβέρνηση επιμένει».

 

πηγή:ertnews.gr

Αγροτικά - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ