Γάζα: Βρέθηκε νεκρή η 6χρονη Χιντ Ρατζάμπ που καλούσε σε βοήθεια

Petite Perle 300×250

Η Χιντ Ρατζάμπ, η 6χρονη Παλαιστίνια η τύχη της οποίας αγνοείτο για σχεδόν δύο εβδομάδες στην πόλη της Γάζας, εντοπίστηκε νεκρή, όπως ανακοίνωσαν η Χαμάς και η οικογένειά της, οι οποίοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό για την δολοφονία της.

Όλοι νεκροί σε ένα αυτοκίνητο

Το κοριτσάκι εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου σε αυτοκίνητο κοντά σε πρατήριο βενζίνης στη συνοικία Τελ αλ-Χάουα, μετά την υποχώρηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από την περιοχή τα ξημερώματα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η οικογένειά της.

«Θα έρθεις να με πάρεις; Φοβάμαι»: Η τελευταία δραματική έκκληση μιας 6χρονης που εγκλωβίστηκε στη Γάζα

«Η Χιντ και όλοι αυτοί που ήταν στο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν», ανέφερε ο παππούς της Μπάχα Χαμάντα. «Ανακαλύφθηκαν από μέλη της οικογένειάς (μας) που αναζητούσαν το αυτοκίνητο και το βρήκαν κοντά στο πρατήριο βενζίνης», μια περιοχή που έως εκείνη τη στιγμή ήταν μη προσβάσιμη λόγω της παρουσίας τους ισραηλινού στρατού, εξήγησε ο ίδιος.

«Η Χιντ Ρατζάμπ σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής μαζί με όλους αυτούς που ήταν μαζί της στο αυτοκίνητο», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η οικογένειά της είχε δηλώσει ότι το παιδί και άλλα μέλη της οικογένειας κινούνταν με το αυτοκίνητο στην πόλη της Γάζας όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με άρματα μάχης, τα οποία κατά τα φαινόμενα άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Η Χιντ Ρατζάμπ αρχικά φερόταν να επέζησε, σύμφωνα με τηλεφώνημα που έγινε στην οικογένειά της. Στη συνέχεια όμως κανείς δεν είχε νέα της, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που πήγε να την αναζητήσει.

Το τελευταία λόγια του παιδιού που ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια

Το μοιραίο τηλεφώνημα είχε φέρει στη δημοσιότητα το BBC. Η 6χρονη ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια μέσω τηλεφώνου από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

«Το τανκ είναι δίπλα μου. Κινείται», ήταν τα πρώτα λόγια του παιδιού στην εθελόντρια της Ερυθράς Ημισελήνου, Ράνα.

«Είναι πολύ κοντά;», την ρωτά. «Πολύ, πολύ», απαντά το παιδί. «Θα έρθεις να με πάρεις; Φοβάμαι τόσο πολύ», την ρωτά. Η Ράνα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο πέραν του να συνεχίσει τη συζήτηση.

Η 6χρονη Χιντ Ρατζάμπ είχε παγιδευτεί στην πόλη της Γάζας και εκλιπαρούσε για βοήθεια. Είχε κρυφτεί μέσα στο αυτοκίνητο του θείου της, περιτριγυρισμένη από τα πτώματα των συγγενών της.

Η Χιντ είχε ξεκινήσει από το σπίτι της στην πόλη της Γάζας νωρίτερα εκείνη την ημέρα μαζί με τον θείο της, τη θεία της και πέντε ξαδέλφια της.

 

Το ημερολόγιο έδειχνε Δευτέρα 29 Ιανουαρίου. Εκείνο το πρωί, ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει διαταγή να εκκενωθούν περιοχές στα δυτικά της πόλης και να κινηθούν νότια κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

Η μητέρα της Χιντ, η Γουισάμ, θυμάται ότι υπήρχαν έντονοι βομβαρδισμοί στην περιοχή τους. «Ήμασταν τρομοκρατημένοι και θέλαμε να ξεφύγουμε. Φεύγαμε από μέρος σε μέρος, για να αποφύγουμε τις αεροπορικές επιδρομές», διηγήθηκε.

Η οικογένεια αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Αχλί στα ανατολικά της πόλης, ελπίζοντας ότι θα βρουν ένα ασφαλέστερο καταφύγιο.

Η Γουισάμ και το μεγαλύτερο παιδί της ξεκίνησαν προς τα εκεί με τα πόδια, ενώ η μικρή Χιντ μπήκε στο αυτοκίνητο του θείου της, ένα μαύρο Kia Piccanto.

«Έκανε πολύ κρύο και έβρεχε. Είπα στην Χιντ να μπει στο αυτοκίνητο γιατί δεν ήθελα να υποφέρει στη βροχή», αναφέρει η μητέρα.

Μόλις έφυγε το αυτοκίνητο, όπως περιγράφει, άκουσαν δυνατούς πυροβολισμούς από την ίδια κατεύθυνση.

Καθώς ο θείος της 6χρονης οδηγούσε προς το διάσημο πανεπιστήμιο αλ Αζχάρ της πόλης, το αυτοκίνητο θεωρείται πως βρέθηκε μπροστά σε ισραηλινά τανκς.

Σταμάτησαν σε κοντινό πρατήριο καυσίμων για ασφάλεια και εκεί φαίνεται ότι δέχθηκαν πυρά.

Η πρώτη κλήση για βοήθεια

Μέσα στο όχημα, η οικογένεια κάλεσε συγγενείς για βοήθεια. Ένας από αυτούς επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία έκτακτης ανάγκης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, που βρίσκονται 80 χιλιόμετρα μακριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι χειριστές στο τηλεφωνικό κέντρο της Ερυθράς Ημισελήνου στη Ραμάλα κάλεσαν τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του θείου της Χιντ, αλλά αντί αυτού απάντησε η 15χρονη κόρη του, Λάγιαν.

Στο ηχογραφημένο τηλεφώνημα, το παιδί λέει στο προσωπικό της Ερυθράς Ημισελήνου ότι οι γονείς και τα αδέλφια της έχουν σκοτωθεί και ότι υπάρχει μια δεξαμενή δίπλα στο αυτοκίνητο. «Μας πυροβολούν», φωνάζει, προτού η συνομιλία τελειώσει με τον ήχο πυροβολισμών και κραυγών.

Η μόνη επιζήσασα

Όταν η ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου ξανακαλεί, απαντά η Χιντ. Φαίνεται πως είναι η μόνη που επέζησε της επίθεσης.

«Κρύψου κάτω από τα καθίσματα. Μην σε δει κανείς», της λένε στο τηλέφωνο.

Η εθελόντρια Ράνα Φαχίντ παρέμεινε στη γραμμή με την κοριτσάκι για ώρες, καθώς η Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε έκκληση στον ισραηλινό στρατό να επιτρέψει στο ασθενοφόρο τους να προσεγγίσει την τοποθεσία.

«Έτρεμε, ήταν θλιμμένη, έκανε έκκληση για βοήθεια», θυμάται η Ράνα. «Μας είπε ότι οι συγγενείς της ήταν νεκροί. Μετά είπε πως κοιμούνται. Έτσι της είπαμε να τους αφήσει να κοιμηθούν, δεν θέλουμε να τους ενοχλήσουμε».

Η Χιντ συνέχισε να ζητάει, ξανά και ξανά, να έρθει κάποιος να την πάρει.

«Κάποια στιγμή, μου είπε ότι είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει», συνεχίζει η εθελόντρια. «Ήταν φοβισμένη. Με ρώτησε πόσο μακριά ήταν το σπίτι μου. Ένιωσα παράλυτη».

Ένα ασθενοφόρο κατάφερε να φτάσει στο σημείο

Τρεις ώρες μετά την έναρξη της κλήσης, ένα ασθενοφόρο στάλθηκε τελικά για να σώσει την Χιντ.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου είχε βρει στη μητέρα της και είχε συνδέσει την τηλεφωνική της γραμμή στην κλήση.

Έκλαψε περισσότερο όταν άκουσε τη φωνή της μητέρας της, θυμάται η Ράνα.

«Με παρακάλεσε να μην κλείσω το τηλέφωνο», δήλωσε ο Γουίσαμ στο βρετανικό δίκτυο.

«Τη ρώτησα πού είχε τραυματιστεί, μετά της απέσπασα την προσοχή διαβάζοντας μαζί της το Κοράνι και προσευχηθήκαμε μαζί. Επαναλάμβανε κάθε λέξη που έλεγα μετά από μένα», συνεχίζει.

Είχε πια νυχτώσει  όταν το πλήρωμα του ασθενοφόρου,  ο Γιουσέφ και ο Αχμάντ, ειδοποίησαν ότι πλησίαζαν στην τοποθεσία και ότι επρόκειτο να ελεγχθούν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η τελευταία επικοινωνία

Ήταν η τελευταία φορά που άκουσαν νέα από τους συναδέλφους τους – ή από την Χιντ. Η γραμμή με τους δύο τραυματιοφορείς, και με το 6χρονο κορίτσι που ήρθαν να σώσουν, αποσυνδέθηκε οριστικά.

Ο παππούς της Χιντ, δήλωσε στο BBC ότι η σύνδεση του κοριτσιού με τη μητέρα του κράτησε λίγα λεπτά περισσότερο και ότι το τελευταίο πράγμα που άκουσε η Γουίσαμ ήταν ο ήχος της πόρτας του αυτοκινήτου που άνοιξε και η Χιντ να της λέει έβλεπε το ασθενοφόρο στο βάθος.

πηγή: ethnos.gr

 

Κόσμος - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ